fbpx
Nyhet

Meurlings arbetshästar

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens brukshästentreprenör. Varje månad presenterar vi en entreprenör inom brukshästområdet. De får svara på några frågor, om sig själva och om framtiden. I december har vi pratat med Tom Meurling som driver Meurlings arbetshästar. Han jobbar med hästar i sitt uppdrag som naturvårdare i Sollentuna kommun och sitter i styrgruppen för Brukshästcentrum.
Meurlings arbetshästar vill passa på att önska alla brukskörare en god jul och ett gott nytt år. Foto: Patrik Meurling

1. Vem är du?

– Jag heter Tom Meurling. Har under året flyttat och är numera Enköpingsbo, efter nästan 30 år i Sollentuna. Mina föräldrar var ett vanligt par i en villa så det fanns inga hästar med i generna, men ett genuint djurintresse har alltid funnits. Jag red lite på ridskolor och liknande i ungdomen men skaffade inte någon egen häst förrän de kunde försörja sig själva genom olika uppdragkörningar. Är en gång i tiden skolad till verkstadsmekaniker men gick en utbildning i skogskörning 1986 och jobbar sedan dess inom den gröna sektorn, och de sista åtta åren som naturvårdare i Sollentuna kommun.

Slädtur i parken. Foto: Tom Meurling

2. Vad arbetar du med?

– I första hand jobbar jag med hästarna i min roll som naturvårdare. Då gör jag olika skogsuppdrag i urbana miljöer och kring t.ex. fornlämningar, och slåtteruppdrag i liknande lägen. Vi kör serviceuppdrag inom naturreservaten för att leverera ut ved till grillplatser och ta hem sopor eftersom det inte finns några riktiga bilvägar inom just det reservatet. Vi plogar och sandar några promenadstråk inom ett naturreservat.

– Jag har för tillfället fyra hästar varav en ardenner och tre nordsvenskar. Hemma på gården finns det goda förutsättningar för kurser och utbildningar och vi har redan smugit igång lite försiktigt med det.

– Mina främsta uppdragsgivare är kommuner och några markägare med speciella önskemål om hur skogsbruket ska skötas. Kör en del evenemangsuppdrag med personvagn för olika uppdragsgivare.

Handlar på brädgården. Foto: Hampus Jansson

3. Hur ser framtiden ut?

– I framtiden hoppas jag kunna samla all hästverksamhet runt det nya boendet då vi kommer utveckla verksamheten med kurser och boende på gården. Jag tror att framtiden för häst sakta men säkert ökar i omfattning för alla som vill, och själv har jag mer än nog!

Gallring åt en privat markägare. Foto: Ulli Meurling

4. Tips till blivande entreprenörer?

– Var ödmjuk och ta det försiktigt i början, var inte rädd för att ta hjälp av likasinnade, tyvärr är vi för få! De som håller på har oftast mer jobb än de behöver.

5. Vilken är Brukshästcentrums viktigaste uppgift tycker du?

– Att underlätta för kunder och utförare att hitta varandra.

Filminspelning i gamla stan. Foto: Tom Meurling

Läs mer om Tom och arbetet i Sollentuna kommun

Vill du veta mer om Toms arbete? Här finns några artiklar och fina filmklipp:

Sollentuna i bräschen när arbetshästen gör comeback – Tidningen Mitt i Sollentuna

Därför väljer Sollentuna kommun hästkraft – SVT Nyheter Stockholm

Arbetshästen gör comback i Stockholm – SVT Nyheter Stockholm

Du kan också läsa mer på Meurlings arbetshästars webbplats och där hittar du även kontaktuppgifter. Brukshästcentrum har även kontaktuppgifter till Tom och en rad andra entreprenörer.

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör.

Här hittar du mer info om kuskutbildning i brukshästkörning.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners