fbpx
Nyhet

Casselbrant häst och musik

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens brukshästentreprenör Casselbrant häst och musik. Varje månad presenterar vi en entreprenör inom brukshästområdet. De får svara på några frågor, om sig själva och om framtiden. I januari har vi pratat med Lena Casselbrant som även är LIA-värd (praktikplats) för studerande på kuskutbildningen i brukshästkörning.
Kvinna klädd i vitt och hög hatt kör brukshästpar. I bakgrunden syns vit stenkyrka
Lena Casselbrant kör Valle och Vippen på bröllopskörning. Foto: Amica Palenius

Vem är du?

Jag heter Lena Casselbrant och driver företaget Casselbrant häst och musik. Jag bor i Nås utanför Hedemora. Jag är uppväxt på en gård mellan Gnesta och Mölnbo i Södermanland. Min pappa jobbade på gården och det var där mitt djur- och naturintresse föddes. Jag var ofta med och hjälpte till med djuren när pappa jobbade. Jag hade också hand om en fjording under en period. Efter att jag ramlat av under en ridtur och gjort illa mig ordentligt blev jag rädd. Jag lade ner hästaktiviteterna och ägnade mig åt musik vid sidan om skolan där jag utbildade mig till barnskötare.

Mitt hästintresse vaknade till liv igen när jag flyttade till Nås/Hedemora 1988. Det var som att komma hem att flytta ut på landet och börja hålla på med djur igen. 1992 skaffade vi våra första hästar, ett varmblodssto och en shetlandsponny.

Jag gick en musikhandledarutbildning i Härnösand i mitten på 90-talet och har jobbat med barn i olika åldrar, som barnskötare och musiklärare. Intresset för arbetshästen och körning började under tiden jag var ponnymamma och 2002 fick jag min första nordsvenska brukshäst. På den vägen är det och just nu har jag åtta hästar i olika åldrar, från en ettåring till en tolvåring. Det finns också två gotlandsruss på gården och några hästar på utbildning.

2013 gick jag kuskutbildningen i brukshästkörning på ridskolan Strömsholm (kuskutbildningen går numer på Wången). Jag har även gått Föreningen Sveriges hästkörares instruktörsutbildning 1 och 2.

Sommarvy över jordbrukslandskap. I bakgrunden syns en gård, i förgrunden går en kvinna i förd mörka kläder och hjälm bakom en häst med harv på ridbanan
Lena harvar harvar ridbanan med Vera – en inkörningshäst. Foto: privat

Vad arbetar du med?

Mitt företag heter Casselbrant häst och musik. Jag erbjuder ridturer, turer med häst och vagn/släde, ukuleletur, uppdragskörning, inkörning och utbildning av hästar, kurser i körning. Jag bedriver också avel i liten skala.

Jobbar även med Grön rehabilitering, en verksamhet för långtidssjukskrivna/arbetslösa med djur och naturunderstödda aktiviteter. Förutom det är jag även körledare och tar ibland musikläraruppdrag.

häst med kusk jobbar i snötäckt skog
Magne f -16 jobbar i skogen. Foto: Johanna Berglund

Hur ser framtiden ut?

Jag tänker att mitt företag kommer fortsätta och jag lägger mer och mer fokus på utbildning av unghästar och kuskar som behöver hjälp och stöttning. Om vi vill öka antalet brukshästar och deras användningsområden kommer det också behövas fler och fler välutbildade hästar och kuskar.

Sto drar vagn på grusad väg. Bredvid går fölet Magne.
Isa kör hässjevirke och Magne följer med. På bild två provar Magne selen. Foto: Lena Casselbrant

Tips till blivande entreprenörer?

Våga tro på dig själv och den dröm som du har. Samarbeta med andra entreprenörer om möjligheten finns. Det är mycket arbete och ibland tungt att vara ensam, både fysiskt och mentalt. Nätverk med entreprenörer inom andra verksamheter är också givande. För samarbete och/eller inspiration.

När jag började jobba med brukshästar och körning fick jag mycket stöd och hjälp av Mats Norell och Ole Halse. De blev som mina mentorer. Att ha en eller flera mentorer tror jag är viktigt.

Nordsvensk brukshäst drar vagn utanför slottet i Stockholm. I vagnen sitter två personer i förda traditionella forbondekläder som vargskinnspäls och väst.
Forbondekörning i Stockholm. Foto: privat
Nordsvensk brukshäst med westernsadel står bunden vid ett träd i skogen. På marken i mossan ligger ett ljust föl och vilar. Solen skiner mellan träden.
2544 Lotta och Runa f -15 har stannat för vilopaus på en ridtur. Foto: Lena Casselbrant

Läs mer

Vill du ha kontakt med Casselbrant häst och musik? Besök deras webbplats www.casselbrant.nu. Följ dem på Facebook och Instagram. Brukshästcentrum har även kontaktuppgifter till dem och en rad andra entreprenörer.
Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör.
Här hittar du mer info om kuskutbildningen i brukshästkörning.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners