fbpx
Nyhet

En vecka med kuskutbildningen på Backfors Gård

Följ med på en helt vanlig vecka med två av eleverna som går kuskutbildningen och har valt Backfors Gård i Bjurholm, Västerbotten, som sin utbildningsort.
Jonas Nordlund driver Backfors Gård tillsammans med sin fru Elin. Foto: Alexandra Bengtsson

Veckan på Backfors Gård börjar med ett filmuppdrag där Västerbottens turistbyrå ska göra en liten film om vinteraktiviteter i länet. Kuskeleverna Petra Lindmark och Camilla Rolandsson selar på nordsvenska brukshingsten Tittut och beger sig sedan ut på slädtur med filmteamet på släden. Detta är alltså en av dagens lektioner och just denna ingår i kursen Yrkesmässig körning.

– Eleverna får lära sig många olika delar inom körningen och detta är en del som vi lär ut på kuskutbildningen säger Jonas Nordlund som driver Backfors Gård och är lärare åt Camilla och Petra.

Vinterlandskap med häst, kusk, groom, och två personer till i släden.
Ut på tur med filmteamet i släden.

Hur filmen blev kan du se längst ned på den här sidan.

Senare samma dag är det dags för nästa lektion. Då är det inomgårdskörning på schemat där eleverna får träna på att köra fram hösilagebalar till hästhagarna. Ett trixigt jobb med vissa trånga utrymmen men som de klarar galant tillsammans med nordsvenska stoet Tensy.

Nordsvensk brukshäst drar rundbal
Camilla och Tensy drar fram en höbal.

Under förmiddagarna tisdag till fredag är det unghästutbildning på schemat. Nu jobbar Camilla och Petra med olika unghästar från gården och tränar bland annat på att kunna genomföra ett enklare körprov. Hästen Gull-Viza som är tre år går framför timmerkälken och eleverna får lära sig att guida henne på ett mjukt och följsam sätt genom både skog och på gårdens körplan.

– Hon är en väldigt lugn häst men det gäller att ändå vara fokuserad som kusk, säger Jonas medan eleverna kör fram genom skogen med Gull-Viza.

Camilla styr Gull-Viza med säker hand.

Även tvååringarna Ljuskulla och Nipa som precis påbörjat sin resa till att bli körhästar ingår i lektionerna och eleverna får här lära sig mer om hur man gör en säker Inkörning med unghästar.

– Att gå kuskutbildningen har gett mig möjligheten att köra många olika hästar, ett bredare kontaktnät och framför allt tack vare fantastiska lärare och LIA-värdar en känsla att jag klarar det här! säger kuskeleven Camilla Rolandsson

Fuxfärgad häst i snö spänns för av två personer
Ljuskulla redo att spänna för.

Efter lunch är det återigen äldre hästar på schemat. Tisdagen ägnas åt körning med olika vagnar runt en typ av brukskörningsbana som man byggt upp på gården. Femåringarna Pinga och Fjellrosa får agera kurshästar samtidigt som Camilla och Petra får träna på riktningsförändringar och samspel med hästarna.

Fjellrosa går framför en maratonvagn och högdräktiga Pingla framför en typ av enklare turistvagn.
Camilla Rolandsson i maratonvagnen.
Nordsvensk häst i skogen med på marken
Tittut jobbar i skogen.

Onsdag och torsdag är det dags för skogskörning och då får återigen Tensy och Tittut vara med. Eleverna får nu lära sig att manövrera hästen i lite besvärligare terräng och ska samtidigt som de kör häst även hålla koll på timmersaxen när de lunnar ut stockarna från skogen. En bit bort är en lastbänk uppbyggd dit de drar varje stock för att sedan lasta på timmerdoningen och dra hem till avlägget vid vägen.

Avlastning vid lastbänken.

Vissa lättare massavedsbitar lastas direkt på doningen ute i skogen och körs sedan hem längst basvägen som går ca en km genom skogen. Här får både häst och kusk lära sig att lyssna och lita på varandra då vägen både är slingrig och kuperad.

Camilla och Tensy manövrerar sig fram mellan träden.
Petra och hingsten Tittut.
Camilla och Petra lastar massaved samtidigt som Tittut lydigt väntar.

När dagarna nästan är slut så återstår bara sista lektionen. Selvård! Viktigt att selar och hästar är rena inför nästa dags arbete och därför får eleverna lära sig mycket om både spelens anpassning och hur man på bästa sätt tar hand om selen så den håller sig i gott skick länge.

– När jag kommer hem efter en vecka på min utbildningsort Backfors Gård och tittar på mina egna nordsvenskar ute i hagen känner jag mig alltid sprängfylld av inspiration kring vad vi kan jobba vidare med jag och hästarna. Det känns lyxigt på något sätt, säger Petra Lindmark.

Petra putsar selen och gör sig redo att avsluta kuskveckan.

Läs mer

Vill du se mer från Backfors Gård och deras fina hästar? Följ dem på Instagram och Facebook. På webbplatsen backforsgard.se hittar du också mer information om Backfors Gård och deras tjänster.

Brukshästcentrum Wången har kontaktuppgifter till entreprenörer nära dig och mer information och inspiration kring brukshästkörning.

Vill du gå kuskutbildningen i brukshästkörning? Sök senast 15 maj 2020.

Så här blev filmen som Västerbottens turistbyrå spelade in när Camilla och Petra fick ta med dem ut på släden.

Häng med på en härlig vårtur tillsammans med Backfors Gård! 🐎☀

Ta med familjen på en härlig tur med hästarna på Backfors Gård! 🐎☀Boka din egen släde- eller ridtur och njut av naturen och vårsolen - samtidigt som du också kan passa på att spana efter vilda djur 🐾🌲Läs mer här ⬇https://bit.ly/2wHqkJP

Gepostet von VisitUmeå am Mittwoch, 1. April 2020
Mer från Wången
Våra samarbetspartners