fbpx
Nyhet

Styrbjörn Kindströmer – Brukshästentreprenör

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens brukshästentreprenör; Styrbjörn Kindströmer. Varje månad presenterar vi en entreprenör inom brukshästområdet som får svara på några frågor, om sig själv och om framtiden.
En ardenner och en nordsvensk brukshäst i par drar griplastarvagn genom snöbetäckt skogslandskap. Styrbjörn Kindströmer styr iklädd orange skogsmundering
Styrbjörn kör sitt par i skogen.

Vem är du?

– Jag heter Styrbjörn Kindströmer och har en gård i Öravattnet utanför Stugun tillsammans med min sambo Catrine Hellström.

– Intresset för att jobba i skogen väcktes när jag var 13 år men då tyckte det var larv med hästar. Det vände när jag i tjugoårsåldern såg hur lite skada som hästarna gjorde i skogen. Sedan 1994 har jag varit entreprenör och erbjudit huggning och körning. I företaget har jag många ben, det är bra att ha olika saker att erbjuda eftersom arbetet är så säsongsanpassat. Arbetar både med röjning, specialfällningar, jordbruk och hästkörningar. Nu är jag 55 år och har till största delen jobbat i skogen, även om jag hunnit med en del annat också.

– När jag började med häst lärde jag av andra. Jag var frågvis och hittade äldre läromästare. Jag fick lära mig allt eftersom de berättade och jag provade mig fram. Jag är skogsutbildad så grundkunskapen om skogen hade jag redan. Nu får jag i min tur lära andra, i höstas hade vi en elev från kuskutbildningen i brukshästkörning som gjorde sin LIA-praktik här hos oss.

Vad arbetar du med?

– Hugger och kör i egen skog och kör med hästarna i det egna jordbruket, och gör en del uppdrag åt andra. Till hösten ska vi till exempel jobba åt Plockhugget som arbetar med extra miljöhänsyn och måste hålla sig till kontinuitetsskogsbruksmetoder. Det är en hårdare certifiering för långsiktigt hållbart skogsbruk.

– Vi jobbar med att utveckla jordbruket hemma och vill även utveckla hästkörningen och håller på att lägga upp en bra rutt här. Vi öppna för alla saker.

– Just nu har vi en nordsvensk brukshäst och två ardenner. Det två som jag kör är 21 och 19 år. Ardennerstoet är en unghäst så nästa häst blir en ardennervalack så de kan gå i par.

Från sidan ser man en man i varseljacka och hjälm med visir kontrollera selen på en nordsvensk brukshäst. De står på ett snötäckt hygge. I bakgrunden syns en rad tallar och solen lyser igenom stammarna
Styrbjörn Kindströmer i skogen med sin nordsvenska brukshäst.

Hur ser framtiden ut?

– Jag har tur för att Corona ännu inte har påverkat min verksamhet, varken i mitt företag eller de uppdrag som snickare som jag har på sidan om. Vi ska öka på jordbrukskörningen här hemma så att vi kommer att köra nästan allt med häst. Skulle också tro att jag får fler uppdrag i skogen efter att diskussionerna om skador på skogen ökar.

– Jag ser ljust på framtiden både i stort för hästar i arbete och för oss. Tror att efterfrågan inom skogsbruket kommer att öka – det måste det göra. Att använda häst är en skonsam form av virkestransport.

– Målet är att göra så mycket som möjligt på gården med häst. Det är ett hållbart fossilfritt sätt att få dragkraft. Hästarna gör inte så mycket markskada och komprimerar inte marken. Stora maskiner trycker ihop och det är inte bra för växtligheten. Så det ska bli spännande att se hur markerna förändras när vi minskar trycket från tunga maskiner. Nu luftar vi vallar och plöjer inte på samma sätt. Vår utmaning på gården är att få ihop utrustning och göra inköp för att utvecklas.

– En annan stor anledning till att vi gör det här är för att det roligt att jobba med hästar! Man ska ha det trivsamt och bra på jobbet, det är jätteviktigt.

Tips till blivande entreprenörer?

– Våga prova! Och tänk på att när man kör med häst så syns man mer och har ögonen på sig.

Vill du veta mer?

Brukshästcentrum har kontaktuppgifter till Styrbjörn och en rad andra entreprenörer i landet. Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör.

Här hittar du mer info om kuskutbildningen i brukshästkörning.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners