fbpx
Nyhet

Färdig med Hästskötarkursen – nu vill Therese jobba som travhästskötare

Therese Brito har just avslutat Hästskötarkursen med travinriktning och tagit Svensk Travsports hästskötarexamen. Nu siktar hon på jobb inom som travhästskötare.
– Gå Hästskötarkursen. Du får kunskap och minnen för livet i en jättefin miljö. Det har varit en jätterolig utbildning, säger Therese Brito.

Therese hittade Hästskötarkursen genom Svensk Travsports webbplats.

– Hästar har alltid varit mitt största intresse och min mammas släkt födde upp och tränade kallblodstravare när jag var liten så jag fick följa med ut i skogen men körde inte själv.
Jag red på ridskola när jag var yngre men slutade i tonåren. Hästintresset tog jag upp igen för ungefär fyra år sedan då jag började gå kurser på Solvalla Travskola med mål att ta licens.

Hästskötarkursen med inriktning trav passar dem som vill utvecklas vidare och jobba som hästskötare. Men passar också dem som vill jobba på travskola eftersom kursen är validerad för Travets ledarutbildning, TLU I, vilket gör att deltagarna har behörighet att gå vidare till Travets ledarutbildning II – den utbildning som man behöver gå för att bli travskoleinstruktör.

– Jag har alltid velat arbeta med hästar och nu tänkte jag göra slag i saken. Nu har jag fått en kunskapsbas att stå på som förhoppningsvis leder till ett arbete.

Utbildningen har sex träffar på Wången över ett år och går på halvfart med undervisning på distans.

– Praktiskt har distansundervisningen fungerat bra. Jag var gravid när jag började utbildningen i höstas och nu de sista träffarna har jag därför tagit med min bebis upp men lärarna och mina klasskompisar har varit fantastiska med både förståelse, tålamod och extra famnar.

I Hästskötarkursen som finns med både trav- och islandshästinriktning på Wången har deltagarna ämnen som hästkunskap, hästens hälsa och sjukvård, longering och tömkörning, travhästens utbildning och träning och förstås körning.

– Eftersom jag hoppas på att kunna arbeta som hästskötare tror jag att jag kommer att ha nytta av allt jag lärt mig. Jag har t.ex. fått en annan förståelse för foderstater och hur man kan tänka kring foder. Longeringen och arbetet på marken med repgrimma var roligt och det var spännande att se hur hästen svarade på mina signaler.

På frågan vad som varit roligast under utbildningstiden svarar Therese:

– Oj vilken svår fråga. Allt har varit intressant, roligt och lärorikt. Men jag måste säga att hela den här sista veckan var nog roligast; stalltjänsten med sportchef Jan och lärarna Henrik och Annie.  Travlektionerna med duktiga hippologstudenter och diskussioner med Bosse Eklöf. Och så har jag fått vänner för livet. Nu skulle jag vilja komma tillbaka och gå kursen Fördjupningskurs trav.

Under kursen har man också möjlighet att få tappskokompetens, vilket beror på om man har erfarenhet och handlag – eller kanske båda.

– Tappskon var en utmaning för mig. Det kan tyckas enkelt att ta av och på en sko men det var det inte för mig. Tur att Emanuel och Hjalti är så pedagogiska lärare.

Deltagarna på travshästskötarkursen 2019-2020 Elisabeth Englund, Maria Svensson, Therese Brito och Tiffany Wistrand.
Therese Brito

38 år
Bor i Bromma
Ekonomiadministratör
Föräldraledig
Jobbar extra på Solvalla travskola.

Sök hästskötarkursen

Sök senast 15 maj. Du ansöker här genom Hästsportens folkhögskola.

 

Mer från Wången
Våra samarbetspartners