Hästskötarkurs trav
Hästskötarkurs trav är en folkhögskoleutbildning för dig som vill lära dig mer om hästar och arbeta som travhästskötare. Kanske vill du gå kursen för att fortsätta plugga vidare, arbeta med hästar eller bara lära dig mer för att hästar är ditt stora intresse. Du läser om hästens skötsel, inlärning och närmiljö, utfodring, om att träna hästar, om sjukdomar och skador samt har möjlighet att få tappskokompetens. Kursen förbereder dig för att ta Svensk Travsports hästskötarexamen.
Om utbildningen – Hästskötarkurs Trav / Monté
Utbildningen är på halvfart och delvis på distans. Du deltar på sex obligatoriska utbildningsveckor på Wången och har möjlighet att söka stipendier för utlandsstudier. Utbildningen genomförs av Wången. Huvudman för utbildningen är Hästsportens folkhögskola
Efter avslutad utbildning har du bland annat kunskaper om hästens anatomi och fysiologi, beteende och inlärning, skador och sjukdomar, hovvård, olika träningsmetoder för hästar, ledarskap och kommunikation och mycket annat. Under kurstiden möter du förutom Wångens erfarna lärare flera gästföreläsare inom olika aktuella områden såsom stallmiljö, hästvälfärd och etologi (hästens inlärning).
Utbildningen är CSN-berättigad.
Vad kan jag jobba med efter kursen?
Vägen till jobb som hästskötare
Utbildningen förbereder dig för Svensk Travsports Hästskötarexamen.
Deltagarna kan välja mellan att läsa kursen på 50 procent eller 75 procent. I den utökade studiekursen genomför man minst 23 dagars praktik (APL – arbetsplatsförlagt lärande) på en travskola, en avelsverksamhet veterinärklinik eller hos en travtränare. Du väljer själv hur du vill genomföra praktiken; någon dag per vecka eller under en mer sammanhängande period. Genom Wången kan du få många goda kontakter i travvärlden.
Vägen till jobb på travskola
Utbildningen är validerad för Travets ledarutbildning, TLU I, vilket gör att du efter examen har behörighet till TLU II som är utbildningen för att bli travskoleinstruktör. Under utbildningen gör man studiebesök på travskola, och för dem som inte har gått Travets ledarassistent-utbildning, TLA, ingår praktik på travskola för att bli behörig till TLU II.
Praktiken på travskola kan kombineras med att vara hos en travtränare som har A- eller B-licens.
Riksanläggningen Wången
Wången är en av hästnäringens tre riksanläggningar. Våra systrar är Flyinge och Ridskolan Strömsholm som bedriver utbildningar inom ridsport. På Wången finns unika träningsmöjligheter, här hittar du:
- 120 boxar
- 130 hektar skog och 120 hektar bete
- Veterinärklinik
- Hovslageri
- Belyst 1000-meterstravbana
- 500-meters backbana
- 500-meters ridsandbana
- Rid- och körbanor utomhus
- Ridhus
- Skrittmaskin
- Ovalbana
- Speedpassbana
- Milslånga grus- & skogsvägar
- Och fina skolhästar.
Utbildningen genomförs av Hästsportens Folkhögskola på Wången i samverkan med Svensk Travsport.
Vill du sedan fortsätta intressera dig mer för träning av travhäst kan du läsa Tränarkurs steg 1 och vill du ha ännu mer fördjupad travhästkunskap kan du fortsätta läsa på den treåriga universitetsutbildningen Hippologprogrammet trav.