fbpx
Nyhet

Årets stipendier går till…

Det är många stipendier som delas ut till avgångsklasserna på Wången; årets Wångenambassadör, fyra Agria stipendier, Jämtlands Gymnasieförbunds två stipendier, Ullberg-stipendiet, Wångens hästskötarstipendium, Mustads hovslagarstipendium, Karin Ericsonstipendiet och bästa UF-företag.

Vid skolavslutningen varje år delar vi ut ett antal stipendier till studerande som presterat det där lilla extra.

Årets Wångenambassadör

Wångenambassadören är ett utbildningsstipendium som Wången delar ut. Utnämningen sker via ett röstningsförfarande där Wångens personal samt alla gymnasieelever och studenter får rösta på en elev i avgångsklassen från gymnasiet. Stipendiet är på 10 000 kr och ska användas av eleven för att vidareutbilda sig inom trav- eller islandshästsporten.
Eleven ska vara en god representant för Wången. De som röstar uppmanas att belöna någon som har utvecklats mycket under sin tid Wången, som har satsat på sitt skolarbete och som står för extra god hästhållning.

I år var det en elev som fick överlägset flest röster, islandshästeleven Louise Dahlin. Hon tog hem titeln Årets Wångenambassadör och 10 000 kr.

Wångenambassadör 2020 Louise Dahlin. Foto: Privat.

Agrias stipendier

Vår samarbetspartner Agria djurförsäkring delar också ut stipendier varje år. Ett inom respektive inriktning på Wången; trav, islandshäst, hovslageri. och brukskuskutbildning. Stipendiet till brukskuskutbildningen kommer att delas ut i slutet av v. 24.

Ett vanligt år brukar en representant från Agrias vara på plats för att dela ut stipendierna, men i år har istället lärare och utbildningsansvariga fått dela ut dem.

Travstipendiet ska gå till någon som har visat ett utmärkt handlag med hästarna i såväl skötsel, ridning och körning. Och som har även visat mycket stort engagemang för sin omgivning, för hästarna, för sporten och för sin egen utveckling.

I år var det två gymnasieelever som utmärkt sig inom trav och som därför fick dela på stipendiet; Martina Gilljam och Moa Bylund.

Två glada tjejer iklädda pannband från KRAFFT och jackor med Wångens sigill står framför en byggnad med röd träpanel
Moa Bylund och Martina Gilljam fick dela på Agrias stipendium inom travinriktningen. Foto: Emma Roos

För islandshästinriktningen så fick gymnasieelev Michelle Gradin Qvarforth ta emot stipendiet med motiveringen att hon under åren som gått utvecklats som hästskötare och ryttare. Hon har även tagit stort ansvar för sina sköthästar och utvecklat sin ridkunskap.

Skimmelfärgad islandshäst på väg i träns. framför hästen på huk sitter en tjej med studentmössa på huvudet
Michelle Gradin Qvarforth med sin Leiftra från Brattåsmyren. Foto: Privat

Inom hovslageri fick Caroline Aldén Agrias stipendium med motiveringen ”Att fullfölja och bli godkänd på riksanläggningarnas treåriga hovslagarutbildning innebär en möjlighet att direkt söka om godkännande hos Jordbruksverket och därmed bli en del av Djurhälsopersonalen i Sverige. De uppdrag man då kan få, bl.a. från försäkringsbolagen, innebär höga krav på kunskaper och färdigheter, men även en hög grad av personlig mognad, integritet och professionalism.” Carolin Aldén examinerades från den treåriga yrkeshögskoleutbildningen för hovslagare.

”Min plan är att köpa en ässja för att kunna träna och komma tillbaka nästa år för att ta Gesällprovet!” säger Caroline om vad hon ska göra med pengarna.

Caroline Aldén med diplomet från Agria i hand. Foto: Malinda Alriksson

Ullberg-stipendiet

Per-Olof Ullberg var förvaltare på Wången i 35 år och hans son Lars-Erik Ullberg, som är född på Wången, var en veterinär som anlitades av många stora travstall. Till deras minne finns ett stipendium från Ullbergs Minnes-/Stipendiefond. Stipendiet delas varje år ut till en travelev från Wångens avgångsklass i gymnasiet som:

  • visat utmärkt handlag samt intresse utöver det vanliga vad gäller skötsel och omvårdnad av i första hand skolans hästar.
  • varit en god kamrat och förebild för övriga elever på Wången.

Lars-Eriks dotter Charlotte Ullberg och Stig H Johansson är dem som formellt beslutar om stipendiat på rekommendation av Wångens yrkeslärare. Stipendiet är avsett att användas till studieresa eller liknande i syfte att ytterligare förkovra sig inom travsportens värld. Charlotte Ullberg brukar vara på plats för att dela ut stipendiet, men i år så gjorde Wångens veterinär Ulf Hedenström det i hennes ställe.

Elin Troedsson är årets Ullbergstipendiat. Foto: Privat

Motiveringen löd: Elin Troedsson har i raketfart utvecklats till en ambitiös och ansvarstagande hästskötare som fungerar i alla sociala och professionella sammanhang.

Wångens hästskötarstipendium

Wångens islandshästskötarstipendie gick till en gymnasieelev som har genomfört såväl teoretiska som praktiska moment på ett föredömligt sätt. Eleven har mycket goda förutsättningar att fortsätta inom branschen. Stipendiat: Louise Dahlin.

Islandshästeleven Louise Dahlin fick både Wångens hästskötarstipendium och stipendiet Wången ambassadören.

Bästa UF-företag

I kursen Entreprenörskap så får eleverna möjlighet att starta ett UF-företag. Det står för Ung företagsamhet. På Wången har kursen genomförts i samverkan med Innovationstrappan som drivs av Center for Sports and Business vid Handelshögskolan och syftar till att öka intresset för innovation och entreprenörskap inom svensk hästnäring.

Susanne Langhammar från UF Jämtland var med och delade ut stipendiet via länk till eleverna Elin Svedberg, Emma de Carro och Evelina Gyurcsik.

Elin Svedberg, Evelina Gyurcsik och Emma de Carro. Foto: Privat

Affärsidén bestod i att göra en podd för, och av, islandshästungdomar. UF-företaget Ungmennaflokkurs affärsplan var den klart bästa av årets nio företag på Wången och de klarade alla moment för att bli berättigade UF-certifikatet, därför fick de ett stipendium på 500 kr per elev. På Ungmennaflokkurs instagramsida hittar du ett avsnitt att lyssna till. Det finns under IGTV.

Jgy:s stipendier

JGY, Jämtlands Gymnasieförbund, premierar elever som har extra gott skolresultat och god utveckling.

Stipendiet på 1 000 kr från JGY för bästa studieresultat gick till Elna Lundgren.

Elna Lundgren gick stipendium från Jämtlands Gymnasieförbund för bästa studieresultat. Foto: Privat

Nora Fredriksson och Molly Wilhelmsson fick dela på stipendiet på 1 000 kr för bästa utveckling. De har under sina tre år på Wången utvecklats på ett mycket positivt sätt, både gällande kunskap men även när det gäller personlig utveckling. De har visat sig intresserade, kunniga och villiga att ta sig an nya uppgifter och utmaningar kopplat till teori, praktik och person.

Molly Wilhelmsson som gått travprofilen och Nora Fredriksson som gått islandshästprofilen delade på stipendiet för bästa utveckling. Foto: Privat

Karin Ericson stipendiet

Karin Ericson var tidigare studierektor för hippologprogrammet på Wången. När hon slutade instiftade Wången ett stipendium i hennes namn. Det här stipendiet delas ut till en student på hippologprogrammet som på bästa sätt tagit tillvara utbildningens möjligheter att bredda och fördjupa sina kunskaper inom hippologi.

Årets stipendiat har på ett föredömligt sätt tagit ansvar för sina studier och har fullföljt dessa på ett utmärkt sätt. Vi som har fått följa den här studentens resa genom hennes utbildning är imponerade över den utveckling hon har gjort under de här tre åren. I en bransch där vikten av utbildning och vetenskap behöver komma i fokus har vi glatts åt den här studentens intervjuer i vinnarcirkeln där hon alltid tar chansen att lyfta hippologutbildningen.

Årets stipendium gick till Tamara Skutnabb som gått hippologprogrammet med inriktning trav. Tamara är en mycket god representant för hippologprogrammet, hon är och kommer att vara ett föredöme för andra.

Blond kvinna i blå täckjacka med Wångens sigill broderat på. I bakgrunden syns en smidad hör järngrind
Tamara Skutnabb är travhippolog. Här står hon utanför slottet på Grosbois i Frankrike redo att köra i ett internationellt skollopp på Vincennes 2019. Foto: Emma Roos

Mustads hovslagarstipendie

Från Mustad går ett stipendie värt 3 000 kr i Mustad-produkter. I år fick Caroline Aldén stipendiet för att hon under utbildningen visat god förmåga i att handha häst på ett säkerhetsmässigt och föredömligt sätt och visat stort engagemang i utbildningens alla delar, varit en god ambassadör och på ett förtjänstfullt sätt bidragit till utvecklingen av utbildningen.

Caroline Aldén fick ta emot två stipender. Här med diplomet från Mustad. Foto: Malinda Alriksson
Mer från Wången
Våra samarbetspartners