fbpx
Nyhet

Linus Elmelid – Brukshästentreprenör

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens entreprenör; Linus Elmelid i Svenljunga. Varje månad presenterar vi en entreprenör inom brukskörningsområdet som får svara på några frågor, om sig själv och om framtiden.
En skimmel och en brunfärgad häst i par på slåtteräng
Linus Elmelid stränglägger hö i sommarvärmen med Viola och Granit. Foto: Freja Elmelid

Vem är du?

– Jag heter Linus Elmelid och bor i Fornebo utan för Svenljunga i Västra Götaland. Jag driver tillsammans med min fru Diana Elmelid och barnen David, Freja och Karin, ett mindre lant- och skogsbruk med köttdjursproduktion. Ända sedan barnsben har jag hållit på med djur och hästarna har fascinerat mig mest. Och många års arbete med häst har gett mig kunskap om att köra häst.

Linus Elmelid är 39 år och driver gård och verksamhet tillsammans med sin familj. Här syns hästarna Viola och Granit framför strängläggaren. Foto Freja Elmelid.

Vad arbetar du med?

– I vår verksamhet så använder vi Ardenner, Shire-ardenner korsning och Percheron. Vi arbetar framförallt med skogskörning men även bröllopskörning, evenemangskörning, jordbrukskörning och tar även emot alla typer av hästar för inkörning. Jag jobbar även som körinstruktör på Strömma Naturbrukscentrum.

Linus Elmelid med Granit till höger och Viola till vänster (från kusken sett) framför ringvälten. Foto Freja Elmelid.

Hur ser framtiden ut?

– Intresset för skonsamma naturvårdsåtgärder med häst verkar att stiga och det gynnar vårt företag. Blir en intressant utveckling att följa. Detta medför att man behöver kvalitetssäkra kuskens förmåga att bedöma och utföra rätt åtgärder så att det både blir effektivt och konkurrenskraftigt, gentemot mindre maskiner, som utför likvärdiga åtgärder inom slåtterytor och skog. En kunskap som tar många år att arbeta upp.

Man kör häst genom en bana på ett fält sittandes på ett lass med åtta stockar. Bakom syns tävlingsfunktionärer gåendes.
Viola i SM skogskörning 2018. Foto Freja Elmelid.
Man kör plog över en åker. Plogen dras av ett tvåspann. I bakgrunden syns publik, en lada, några hus och en traktor.
Viola och Vilma framför plogen i SM 2018. Foto Freja Elmelid.

Tips till blivande entreprenörer?

– Mina tips till blivande entreprenörer är att ta vara på kunskap från erfarna entreprenörer. Man ska vara självkritisk och tänka efter om man har tillräcklig kunskap och erfarenhet för det uppdraget man fått förfrågan att utföra. Är man osäker så ska man ta hjälpa av en rutinerad entreprenör som man kan gå bredvid och ta lärdom av.

Lotta och Viola framför såmaskinen. Foto Freja Elmelid.

Vill du veta mer?

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör. Kontaktuppgifter till Linus skogstjänst hittar du i Brukshästcentrums förteckning över entreprenörer.

Och här finns information om kuskutbildningen i brukshästkörning på Wången.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners