fbpx
Nyhet

ANNELIE SVENSSON, ERIKSGÅRDEN

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens entreprenör; Annelie Svensson på Eriksgårdens brukshästar i Vimmerby. Varje månad presenterar vi en entreprenör inom brukskörningsområdet som får svara på några frågor, om sig själv och om framtiden.

Vem är du?

– Jag heter Annelie Svensson och är uppvuxen i Målilla, Småland. Jag bor på Eriksgården i Fjälster, Vimmerby. Eftersom min far bland annat var lantbrukare under min uppväxt och under 50-talet hade han även häståkeri, så har hästar funnits i mitt liv sedan jag var tre år. Min pappa älskade sina djur och hade ett gott djuröga så det har jag fått med mig genom hela uppväxten. När jag var 10 år gick jag min första körkurs för en mycket duktig, välkänd körkarl/hingsthållare/uppfödare vid namn Nils-Erik Hansson, Hägelåkra. Där tändes min glöd för hästar, hästhantering och körning. Jag har haft egen häst i stort sett hela mitt liv, allt i från ponny när jag var liten till lippizaner, halvblod, nordsvensk, fjording och ardenner.

Kvinna i orange och blå jacka går bakom ljusfuxfärgad ardenner som drar en stor stock ur skogen
Det är i skogen Annelie trivs allra bäst. Foto: Emma Säfsten

– Som barn fick jag följa med min pappa och dra fram stock i skogen med en ardenner så det är, skogskörning, som har legat mig närmast om hjärtat. Av en slump så startade jag min verksamhet som hästentreprenör 2009 efter att jag ”gått in i väggen” då jag arbetade som ekonomiansvarig/administratör. Mitt företag Eriksgårdens brukshästar /Skogsupplevelser har jag haft sedan januari 2010. Jag utbildade mig till brukskörningskusk på Strömsholm 2013–2014 och har gått instruktörskurser i föreningen Sveriges hästkörares regi (tidigare Skogshästen).

På en väg ser man en häst dra en öppen vagn med personer i. Det är sommar och ett föl går bredvid draghästen.
Annelie brinner för att bevara bondesamhällets kulturarv. Här kör hon en bokad vagnstur. Fotograf: Bertil Andersson

Vad arbetar du med?

– På Eriksgården finns idag tre ardennerhästar och två gotlandsruss. Jag har ägnat mig åt skogsuppdrag åt privata markägare, evenemangskörningar i stadsmiljöer, på Astrid Lindgrens Värld och avel i liten skala.

– I dagsläget är fokus på att erbjuda hästhanteringskurser, körkurser för nya kuskar med gårdens brukshästar. Jag anordnar inkörningsträffar för dem som vill kunna köra in sina egna hästar. Jag erbjuder även turismkörning med häst inkl. turridning (vilket är populärast under sommarsäsongen). Jag hyr också ut boende på gården.

Grusväg genom skog på sommaren. Ett ljusbrunt russ drar vagn, bakom syns två hästar med ryttare
En gruppbild med russet Helge Lo (född 2005) som drar vagnen. Båda russen används i både körning och ponnyridning. Foto: Eriksgården

– Jag har tidigare anordnat event/minimässor med inriktning på skog/häst för att allmänheten ska få upp ögonen för vad en brukshäst kan användas till. Vid fyra tillfällen har dessa mässor vardera besökts av mellan 450 och 800 personer.

– I min verksamhet finns även andra aktiviteter som inte är hästrelaterade utan mer inriktad på natur och hälsa.

– I min vision i mitt arbete med hästarna så strävar jag efter att hästen ska få de bästa förutsättningar för att kunna utföra ett gott arbete, dvs samarbete med kusken. För det krävs goda kunskaper i hur hästar fungerar, goda körkunskaper hos kusken, för hästen rätt inpassad sele och en häst som är förberedd för uppgiften den ställs inför.

– Jag brinner även för att bevara bondesamhällets kulturarv och sprida kunskapen till nya generationer. För att lyckas med det så krävs det att man använder sin kunskap. Det gör jag genom att sköta gårdens jordbruksarbete med hjälp av hästar och att t.ex. anordna olika vårbrukar- och slåtterdagar för allmänheten.

– Jag anser att det är viktigt att fortbilda sig själv kontinuerligt och ifrågasätta sig själv om hur man är/jobbar tillsammans med både människor och djur. Var finns det förbättringspotential just nu?!

Ardenner drar harv genom dammig åker, Kvinna i ljusa snickarbyxor och keps går bakom och håller i tömmarna
Annelie Svensson är en uppskattad värd för Wångens elever på kuskutbildningen i brukshästkörning som har haft möjlighet att göra sitt Lärande i arbete (praktik) på Eriksgården. Här kör Annelie och Pralinen vält. Foto: Bertil Andersson.

Hur har 2020 varit hittills?

– Verksamheten har påverkats mycket under 2020, jag brukar ha mitt ”bo på hästgård” uthyrt från mitten på maj till början på september men i år har jag endast haft uthyrt enstaka veckor. Också intresset för fysiska körkurser minskade under våren. Dock har turridningsaktiviteterna under juli varit fullbokade vilket har kompenserat en liten del.

– Efter årets sommar har jag bestämt att jag fortsättningsvis kommer att fokusera på utbildning, då det är det jag tycker är roligast och det finns ett stort behov då mycket körkunskap har gått förlorad så att det har blivit ett glapp mellan den äldre yrkeserfarna generationen och de nu yngre intresserade.

– Vi människor lär oss på hästarnas bekostnad och därför är jag övertygad om att fysiska kurser i hästhantering/körkunskap behövs för att nya kuskar ska bli bra kuskar och hästarna ska slippa bli drabbade och få bestående trauman. Det är viktigt att ta del av den erfarenhet som finns, en investering med en ”liten” peng i förhållande till vad som händer när kunskap saknas. Jag anser att alla borde prioritera att gå en fysisk kurs. Ta gärna hjälp av en mentor och ta chansen att vara med när det körs häst i ditt närområde.

– Här på gården har höstens körkurser dragit igång och det verkar finnas ett stort intresse. Då utbildningsverksamhet sker mestadels utomhus så behöver inte Corona-pandemin sätta stopp för det.

Svart russ står på jordig åker, selad och med tömmarna i marken
Movitz är ett gotlandsruss född 2008. Han används bland annat i kursverksamheten när Annelie lär nya kuskar om brukskörning. På bilden är Movitz med och harvar.

Hur ser framtiden ut?

De största utmaningarna som jag ser det är:

  • Hur möta efterfrågan på att få fram väl förberedda och väl utbildade körhästar? Det tar flera år att få fram en brukshäst som direkt går att sätta in i en verksamhet.
  • Hur värderar man en väl körd häst?
  • I vilket värde har vi försäkrat våra hästar som används i körverksamhet? (värdet blir viktigt den dagen något händer hästen).
  • Hur kan vi dela med oss av våra erfarenheter för att få till fler lönsamma uppdrag?
  • Hur kan vi samarbeta ute på glesbygden där det är långa avstånd mellan hästentreprenörerna?
Ett selat svart russ syns från sidan. Vid hästens huvud står ett barn med hjälm och iförd ridbyxor.
Russet Movitz har fått vara med på läger.
Bakifrån ser man ekipage på äng. En man sitter på kuskbocken bakom en ljusfux ardenner. Mot kameran flyger höet i luften
Ardennerhingsten Pralinen vänder hö. Pralinen är en av Annelies egna uppfödningar efter Tiffany. Far är Parell 11806 och morfar: Dominant 11758.Han blev godkänd hingst 2015 och har använts till avel fram t o m 2019. Numera är han endast en trygg verksamhetshäst och används till allehanda uppdragskörningar, jord- och skogsbruksarbete och kursverksamhet.
Foto: Eriksgården

LÄS MER

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör. Kontaktuppgifter till Annelie på Eriksgården hittar du i Brukshästcentrums förteckning över entreprenörer.

Och här finns information om kuskutbildningen i brukshästkörning på Wången.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners