fbpx
Nyhet

Carro är hovslagare på Island

Caroline Aldén är hovslagare, utbildad på Wången, nu är hon verksam som hovslagare på Island. Här berättar hon kort om vad hon gör nu och hur det var att gå hovslagarutbildningen.
Svartvit bild på Caroline vid ett städ, hållandes i en tång med en hästsko i ena handen och i andra handen hammaren höjd redo att slå till på skon

Vad gör du nu för tiden? Och vad har du gjort sedan du tog examen från Hovslagarutbildningen på Wången? Vi ställde den frågan till Caroline Aldén, examinerad hovslagare.

hovslagare på island

Caroline är uppvuxen i Stockholm men bor sedan tio år tillbaka på Island. Så länge Caroline minns har hon tyckt om hästar och kom in på hovslagaryrket 2007, då hon började arbeta på en turridningsfirma, Eldhestar på söndra Island. Där fick hon lära sig att dra av skor och spika på tappskor. Året efter började hon att sko mer och mer och 2017 kom hon in på hovslagarutbildningen på Wången.

Caroline har gått den 3-åriga hovslagarutbildningen och tog examen i maj 2020. Nu arbetar Caroline som egen företagare med sitt företag Járn & Hófar på Island.

– På Island finns det bara islandshästar och det är mycket fokus på balansering för gångarterna. Jag saknar travarna och kallbloden i Sverige men det finns en hel del utmaningar på Island, som även är fullt av topphästar, berättar Caroline Aldén.

Caroline i stallet med en skäck. bild två visar Carolines rygg med trycket Jern og Hofar på ryggen

Vad hon har hört så är hon den första kvinnliga hovslagaren med eget företag här på Island. Hon har både mött fina framgångar men även motgångar.

– En del här tror nämligen inte att en tjej på 1,60  kan sko 8 hästar per dag, men det är kul att bevisa motsatsen, säger Caroline.

Kvinna står vid ett städ med hammare i hand och slår på rödglödande järnsko
Caroline i smedjan på Wången.

– Mycket har hänt under kort tid och jag är otroligt nöjd med mitt val att gå hovslagarutbildningen på Wången där det är mycket kompetenta lärare med sina kunskaper och erfarenheter har lärt och hjälpt mig se nya möjligheter samt öppnat fler dörrar inom yrket, hälsar Caroline.

Kvinna bakom ratten i en bil. Andra bilden visar bakrutan på en vit pick-up med en dekal där det står Farrier educated at Wången på med Wångens sigill
Som hovslagare på Island spenderar man en del tid i bilen.

Fortsätt följa Caroline

Här kan du fortsätta följa Caroline i hennes vardag som hovslagare:

Facebook: @Járn og hófar Caroline

Instagram: @jarnoghofar

Vill du bli hovslagare?

Vill du också arbeta med hästar, blir din egen företagare och styra över ditt liv? Hovslagaryrket ger dig stora förutsättningar för just detta. Vi utbildar hovslagare på våra tre riksanläggningar, Flyinge, Ridskolan Strömsholm och Wången.

Läs mer om våra utbildningar på:

Flyinge.se

Strömsholm.com

Wången.se

Mer från Wången
Våra samarbetspartners