fbpx
Nyhet

Mats Thomsson

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens entreprenör; Mats Thomsson som både är hovslagare och brukshästentreprenör, verksam på Gotland. Varje månad presenterar vi en entreprenör inom brukskörningsområdet som får svara på några frågor, om sig själv och om framtiden.
Ett par nordsvenska brukshästar sedda framifrån. På kuskbocken sitter en man i rutig skjorta och hatt. Körspöt pekar rakt upp.
Månadens brukshästentreprenör är Mats Thomsson. Till vänster syns Boyar och till höger Luringen. Foto Karolina Kruppa

Vem är du?

– Jag heter Mats Thomsson bor sedan ca 1,5 år tillbaka återigen på Gotland där jag är uppvuxen. Jag har så långt jag kan minnas varit intresserad av livet på landet. I tidiga tonåren blev familjen med häst och jag blev ”hästbiten”. På 80-talet gick jag först en åtta veckors skogskörarkurs på Wången och senare var jag en av deltagarna vid den första 40-veckor långa instruktörskursen som Alf Olofsson startade -88. I början av 90-talet utbildade jag mig till hovslagare.

Två nordsvenska brukshästar i grimma, man står bredvid och tittar på dem med ett leende
Mats Thomsson med Glind och Påker. Glind e. Smedsmo Lindar e. Glimma ue. Isvind och Påker är en hingst u. Porter e. Pärla ue. Vind. Foto: Nina Bergstrand

– Jag har erfarenheter från lite av varje som till exempel gräsklippning. Klippte gräset i fem år på Torups Slott utanför Malmö, och har kört en del i skog, och kört naturslåtter som både egen och som underentreprenör m.m. Gården som jag har köpt består av totalt 53 ha fördelat på 14 ha åker, 22 ha produktiv skog (ungskog), ca 10 ha bete och resten berg och tynne (slånbär).

Brukshästar i par drar en gräsklippare med en man som står på klipparen. I bakgrunden syns ett gulrappat stenhus i gotlandsstil
Mats Thomsson klipper gräs med Boyar och Luringen. Boyar är en valack u. Bristol e. Stella ue. Egon och Luringen är en hingst u. Georg e. Josefine ue. Jonsvarten.

Vad arbetar du med?

– Jag jobbar huvudsakligen som hovslagare men tanken är att jag allt eftersom jag blir mer och mer inbodd på gården som jag köpte i januari och flyttade in i februari 2020, ska jag ta upp detta med uppdragskörning igen.

Uppklädda sitter en man och en kvinna på kuskbocken. I vagnen sitter ett bröllopspar. Det är sommar och grönska och ett stenhus syns i bakgrunden
Bröllopskörning med Boyar och Luringen. Foto: Ida Johansson gissar jag

– Jag har påbörjat avel av nordsvenska brukshästar i liten skala, vilket har varit en dröm sedan en rätt lång tid tillbaka. Jag köpte in två trevliga ston våren 2019 och betäckte dem med min egenägda hingst Bom Bom 2071. Vilket resulterade i två välskapta föl som ska bli kul att följa.

Man sitter på en timmersläde genom skog med lite snö på marken. Bredvid springer en hund
I skogen med Bom Bom 2071. Foto Karolina Kruppa

Hur ser framtiden ut?

– På gården finns idag åtta nordsvenska brukshästar; från föl till en 15-åring – hingstar, ston och valacker. Planen med hästarna är att de ska utbildas och på olika sätt användas på gården i någon verksamhet som jag inte är helt på det klara med vad än, men jag är öppen för vad som komma skall. Försäljning av häst kommer säkert också att bli aktuellt men då tänker jag sälja först när de är välutbildade och redo för jobb.

Man i jeans rutig skjorta och hatt står i en paddock med fem stora nordsvenska brukshästar runt sig. Han håller i grimskaften och har tre på ena sidan och två på andra.
Från vänster: Bom Bom 2071, Påker, Palle (Polle), Glind och Luringen. (Polle valack u. Apollo e. Nelly ue. Mycklar) Foto: Karolina Kruppa

– Jag är mycket för att se om man kan göra saker bättre och/eller enklare och har kommit att bli väldigt intresserad av kommunikation mellan häst och människa. Hur jag ska kunna läsa och förstå hästar bättre för att uppnå ett bättre och säkrare umgänge med häst. Det har medfört att jag nu börjat få förfrågningar om att hjälpa människor med sina hästar vilket egentligen är precis tvärt om, det är hästarna som har problem med sina ägare. Jag upplever ett stort kunskapsglapp i människors förståelse för hur flyktdjuret hästen fungerar. Jag finner det mycket intressant och inspirerande att lära mig mer om just detta ämne, och att då få ha hästar som sin lärare, det är ju bara så toppen.

Man i jeans, rutig skjorta och ridhjälm sitter i westernsadel och rider en nordsvensk brukshäst i en paddock
Mats Thomsson rider Påker. Foto: Nina Bergstrand

Hur har det varit att stå i rampljuset i Bonde söker fru?

– Ja ni har kanske inte undgått att jag har varit en av deltagarna i TV4-programmet ”Bonde Söker Fru”. Det har varit ett intressant och lärorikt år, även om resultat inte blev riktigt som jag hoppats. Företagsmässigt har det inte påverkat mig något nämnvärt än. Men har väl några idéer på att kunna använda mig av publiciteten det har fört med sig, framöver.

Vilket är ditt bästa hästminne?

– Bästa minnet från min tid med häst så här långt är lite svårt att välja, för jag har fått vara med om så mycket kul. Men att jag blev tillfrågad om att vara en av deltagarna som körde foran Leksand – Stockholm, Globen 2012, måste jag se som det bästa hittills. Den resan påverkade mig på ett sätt som fick mig att se livet med lite andra ögon och det är jag väldigt glad och tacksam för än idag.

LÄS MER

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör. Kontaktuppgifter till Mats Thomsson hittar du i Brukshästcentrums förteckning över entreprenörer.

Vill du också jobba med brukshästar? Sök till kuskutbildningen i brukshästkörning på Wången.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners