fbpx
Nyhet

Ailin fick med drömhästen från sommarjobbet

I fjol fick Ailin Berg-Almaas (18) rida Ninepoints Lover i montédebuten åt Jörgen Westholm och tog hem segern. Efter sommaren fick hon ta med sig valacken hem till Norge.
Ung kvinna sitter i montésits i sadeln på varmblodstravaren Ninepoints Lover på en delvis snötäckt grusväg i skogen
I den här backen tränades Tamin Sandy under sina glansdager. Nu rider Ailin Berg-Almaas intervaller med Ninepoints Lover här. Foto: Steinar Bendiksvoll/Trav og galopp-nytt

Text: Oda Nakken oda@tgn.no. 
Svensk översättning och bearbetning: Emma Roos, Wången
Texten var ursprungligen införd i Trav og Galopp-nytt, 8 april 2021.

——————————————————————————————————

Ailin Berg-Almaas har sysslat med häst nästan hela sitt liv.

–Min mor, Anne Mette Berg-Christiansen, har sysslat med trav i många år och red tidigare monté. Det var hon som fick mig att bli intresserad av travsporten. När jag var nio år fick jag min första egna ponny, shetlandsponnyn Run DMC. Det var honom som jag körde mina första ponnylopp med, berättar Ailin Berg-Almaas.

Run DMC var en ponny som hon lärde sig mycket av.

–Han var inte bra, och vi vann bara ett lopp på fem säsonger tillsammans. Men ändå tyckte jag att det var roligt att köra. Run DMC var ingen lätt ponny att hantera, och det var många utmaningar. På grund av det lärde jag mig tidigt att hantera lite mer krävande hästar. Det är det viktigaste jag har tagit med mig vidare från ponnytiden, säger Ailin Berg-Almaas.

HÄST I KONFIRMATIONSPRESENT

Som 16-åring tog Ailin Berg-Almaas både monté- och körlicens för stor häst.

–Jag körde mitt sista ponnylopp 2019, men tog licens för storhäst året innan. 2018 vann jag ett breddlopp på Nossums travbana och ett montélopp på Leangen, så jag fick en ganska bra start med stor häst, berättar Berg-Almaas.

Trivs du best med att köra eller rida lopp?

–Jag tycket det är roligast att rida, det är i monté jag känner att jag kan hävda mig bäst. Men jag tackar inte nej till att köra lopp för det, säger Berg-Almaas.

Då hon var 15 år fick hon sin första egna travhäst.

–Min första egna travhäst fick jag i konfirmationspresent, ett föl som hette Creek’s Surprise. Han var familjens egen uppfödning. Dessvärre bröt han benet som tvååring, dagen innan han skulle starta i ett premielopp, så han fick aldrig komma till start utan behövde avlivas. Det var väldigt tråkigt. Efter det har jag inte haft någon egen häst förrän jag fick Ninepoints Lover, men jag har jobbat med familjens hästar i mellantiden, berättar Ailin.

Ailin Berg-Almaas i selkammare med vit liggande panel på väggarna där det hänger segerkransar och seldon
I selkammaren i Åsenfjord hänger kransar som påminner om stoloppstriumfer. Ailin hoppas att NInepoints Lover en dag kan få sin egen. Foto: Steinar Bendiksvoll/Trav og Galopp-nytt

SOMMARJOBB HOS WESTHOLM

Förra året fick Ailin sommarjobb hos Jörgen Westholm som håller till på Romme.

–Där fick jag Ninepoints Lover som passhäst. Han galopperade ofta i sulky, så Jörgen ville prova honom i monté. Då fick jag lov att rida vilket slutade med en ganska överlägsen seger och jag fick ett väldigt gott intryck av hästen. Sen fick jag rida flera lopp på honom den sommaren, och jag kände att det fanns något att bygga vidare på. Ninepoints Lover är en väldigt stark och ärlig häst, säger Ailin Berg-Almaas och fortsätter: –Jag blev väldigt förtjust i Ninepoints Lover och frågade Jörgen om jag fick köpa honom. När vi enats om ett pris fick Ninepoints Lover följa med mig hem till Norge.

Norgevistelsen kunde ha startat bättre.

–Dagen efter han kom till mig blev han sparkad av en annan häst i hagen. Såret satt långt ned på benet och det var svårt att få det att läka. Det slutade med att han fick stå på boxvila i en och en halvmånad för att bli bra igen, berättar Ailin Berg-Almaas.

Ailin går tredje året på travgymnasiet på Wången och i november förra året fick så Ninepoints Lover komma till skolan efter att sårskadan läkt.

–Sedan fick han träna på. Vi har bra träningsmöjligheter på Wången med tre rakbanor i olika längd, en 1000 m travbana, milslånga skogsvägar, ridhus och ridbana.

–Det gäller egentligen bara att vara kreativ nog att förstå vad som passar bäst för den enskilda hästen. Ninepoints Lover är en häst som måste tränas ordentligt. Om han får för många dagar ledigt så får han för mycket överskottsenergi, och då är han inte så snäll att köra. Tränas han med jämna mellanrum är han väldigt snäll och trevlig att hålla på med.

Ung kvinna klappar varmblodstravare i pannan. Hon är klädd i svar och bakgrunden är svart. Bara hästens huvud i träns och flickan syns.
Ailin Berg-Almaas, norsk mästare i monté, och Ninepoints Lover. Foto: Steinar Bendiksvoll/Trav og Galopp-nytt

BLEV NORSK MÄSTARE

Förra året kom Ailin in som reserv och fick rida i det norska mästerskapet i monté.

–Att bli norsk mästare är det största som jag upplevt på en travbana hittills. Innan dess hade jag i stort sett bara ridit lopp på Leangen, så det var roligt att få rida på Østlandet. Jag hade inga förväntningar om att det skulle gå så bra som det gjorde, så det var en väldigt rolig upplevelse.

Monté är något som hon vill satsa vidare på.

–Jag är inne på mitt sista skolår på Wången. Planen är att plugga vidare, om jag kommer in på någon av de skolor som jag vill till. Jag har sökt till utbildningar inom ekonomi och förvaltning. Och om det inte blir av så har jag erbjudande om jobb hos Jörgen Westholm. Oavsett så kommer jag att fortsätta satsa på att rida monté, och jag är redo att försvara min titel som norsk mästare i år!

Läs hela artikeln här

Fikk med drømmehesten hjem fra sommerjobb

Ladda ner Format: pdf Storlek: 911.5 KB

Trav og Galopp-Nytt

TGN – Trav og Galopp-Nytt är en norsk travtidning som funnits sedan 1949 och är idag Norges äldsta och största media för trav- och galoppsport, både i tryckt och digital version.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners