fbpx
Nyhet

BRUKSHÄSTAR PÅ SKANSEN

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens brukshästverksamhet. Den här månaden berättar Sara och Hanna om sitt arbete med hästarna på Skansen. Varje månad presenterar vi en person och ett företag inom brukskörningsområdet som får berätta om sin verksamhet och sina hästar.
Fjording framför vagn står framför en stentrapp. Bakom syns en herrgårdsliknande byggnad. På kuskbocken sitter en kvinna klädd i blus och hatt i stil från 1900-talets början.
Fjordingen Manfred, f 2006, e. Björkhems Xerxes, jobbar på Skansen.

VILKA ÄR NI?

–Sara Mattson, har jobbat på Skansen sedan 2008 och tillsvidareanställd sedan 2015. Gick naturbruksprogrammet på gymnasiet och började att köra häst då. Gick senare kuskutbildningen på Strömsholm efter att ha jobbat i några år på Skansen först, fick sedan fast tjänst.

–Hanna Olofsson, började hjälpa till med ponnyridningen redan på högstadiet, har en tillsvidareanställning sen 2013. Har ridit sen jag var liten, praoade på Skansen och började sedan jobba med ponnyridningen, och så småningom lärde jag mig köra och började jobba på timme som kusk här på Skansen.

På Skansen jobbar idag också ännu en djurvårdare i stallet förutom Hanna och Sara, samt fyra stycken hästar av raserna shetlandsponny, fjordhäst och nordsvensk brukshäst. Vanligtvis har man också gotlandsruss i verksamheten men just nu letar man efter russ som kan passa in i arbetet.

Svart nordsvensk spänd framför enkel vagn med två kvinnor som sitter på höbalar i vagnen. De är klädda som bondkvinnor med kjol och huckle.
Sara Mattsson och Evy Pajuste med nordsvensken Arv, f 2011, e. Kavaljer.

VAD ARBETAR NI MED?

–Med körhästarna är vi med i programpunkter, som till exempel när det är Buföring – då för vi symboliskt upp djuren till en fäbodvall och är kulturhistoriskt klädda.  

–Vi är med på en del filminspelningar och fotograferingar, vi kör slåtter med lie och vi hämtar gräs och har en liten åkerplätt som vi framför allt harvar. Det brukar vara väldigt uppskattat, och så kan vi dra stockar och ris.  

–Vi har några uppdragskörningar för brudpar, förr var det fler, men det har mattats av. Vi erbjuder körning endast på plats här på Skansen och på södra Djurgården. Vi har inte möjlighet att transportera vagn och häst någon annan stans.

–Vanliga år är vår mest hektiska period jultid. Då har Skansen en stor julmarknad, under fyra helger innan jul. Då kör vi besökare. Även midsommar och andra storhelger arbetar vi och då kan besökarna åka med på turer för en kostnad.

Svart nordsvensk drar vagn framför röd träkyrka.
Julmarknad på Skansen. Foto: Pernille Tofte

Hur har corona-året varit?

Skansen har öppet varje dag året runt och sedan öppnandet 1891 aldrig haft stängt. Men förra året stängde man helt för besökare i slutet av november fram till 1 april. Bara djurvårdarna fick vara på plats under pandemin. Övriga har varit korttidspermitterade eller jobbat hemifrån.

–Väldigt annorlunda år. Hästverksamheten gick ned i stor sett helt och hållet förra sommaren. Hästarna fick gå på bete.

–Vi har också varit deltidspermitterade och hästarna gått på halvfart. Vi har visat hästarna i arbete när det varit öppet, och då kör vi till exempel foder och hö till de andra djuren. Vi kan också köra runt utan uppgift för att synas för besökarna.

Som ett resultat av pandemiåret läggs ponnyridningen ned. Den har tidigare varit en daglig verksamhet året runt.

–Just nu ser vi över verksamheten. Skansens långsiktiga plan är att ha fokus på nordiska djur, och satsa mer på svenska raser.

–Just nu har mycket tid gått åt till framtida diskussioner. Det är möjligt att vi kommer att tömma papperskorgar och köra sopor med häst på området, något som vi gjort förr och gärna tar upp igen.

Gamla lador med halmtak och en fjording som drar en fin vagn. Två kvinnor i hatt och blusar med puffärmar sitter på kuskocken.
I uppdraget ingår att köra häst runt Skansens friluftsmuseum.

Har ni några särskilda utmaningar?

–Säkerheten är viktig här. I hästverksamheten jobbar vi mycket med säkerhet eftersom hästarna är de djur som är ute bland besökarna, övriga djur är i hägn.

–Vi miljötränar hästar och informerar besökarna. Vi övar på att vara uppmärksamma på sådant som händer runt i kring oss när vi kör så att vi kan se en situation innan den händer. En riktigt bra sommardag kan det vara 15 000 besökare på området.

Ståtlig midsommarstång en solig dag. Spelmän i nationaldräkt och stor publik syns.
Midsommar är en storhelg på Skansen. Foto: Kylliki Hellström

–Hästarna måste vara lugna trygga individer. Det är en krävande miljö för en häst att jobba på Skansen. Det är bitvis väldigt mycket folk och mycket liv och rörelse. Vi försöker att alltid ha hästarna på prov eftersom en del individer reagerar starkt på rovdjuren i området. Stallet ligger nära visenter och lodjur och hästarna ska passera brunbjörnar och andra rovdjur på turerna.

–Och det kommer påfåglar på vägarna, en del hästar tycker att det är mycket märkligt men de vänjer sig efter ett tag. Men vi märker fort om en häst kommer klara av invänjning eller inte.

Sara och Hanna måste också få besökarna att bemöta hästarna på deras villkor.

–Det är svårt att få besökarna att förstå att inte de inte ska mata djuren. Vi har haft en del problem med kolikhästar, men vi har inte haft ett fall när det var stängt för besökare. Vi vet inte om det är en tillfällighet, men tror inte det.

Tillgången till mark kan vara en utmaning när man håller till mitt i huvudstaden. Hästarna går i två mindre lösdrifter och har några mindre hagar på Skansens område. Men på sommaren får hästarna gå i större hagar ute på djurgården.

–Vi får låna mark av Djurgårdsförvaltningen så att hästarna får vara ute nattetid under sommaren. Det är ändå lyxigt att ha stora hagar när vi är mitt i stan.

– För att rasta hästarna och för att de ska få se nåt annat så kör vi ut en gång i veckan ungefär på Djurgården. Här finns många fina rid- och körvägar, eftersom Hovstallet och flera stall och ridskolor finns i området.

–Spännande framtid – vi har mycket att säga till om och bidra med när det gäller hur hästarna ska användas i verksamheten.

LÄS MER

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör. Vill du kontakta Hanna och Sara och kanske boka en tur med häst och vagn så hittar du kontaktuppgifter på Skansens webbplats. 

Vill du också jobba med brukshästar? Sök till kuskutbildningen i brukshästkörning på Wången.

SKANSEN

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum och Stockholms djurpark. På Skansen kan man besöka ett historiskt Sverige i miniatyr och lära sig mer om traditionella hantverk och traditioner. 150 gårdar och boningshus från olika delar av landet har monterats ned och transporterats hit. I djurparken finns alla nordiska djur som älg, björn, lo, varg, järv och säl representerade. Här finns också två akvarier – Skansen Akvariet och Baltic Sea Science Center –, ett aphus och för de allra minsta barnen finns Lill-Skansen. På Skansen firas de svenska traditionerna som midsommar, valborg, lucia och jul.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners