fbpx
Nyhet

Marie Nyström – Brukshästentreprenör

Brukshästcentrum Wången presenterar varje månad en entreprenör inom brukskörningsområdet som får svara på några frågor, om sig själv och om framtiden. Den här gången passade vi på att fråga en person som är i startgroparna för att köra igång en egen verksamhet. Marie Nyström har gått kuskutbildningen på Wången och berättar här om hur det har varit och lite om planerna framåt.
Svart häst spänd framför täckt vagn av klassisk modell står framför en herrgårdsliknande byggnad
Foto: HansOle Lyseggen

Vem är du?

– Marie Nyström, 35 år. Jag bor på en gård i Älvdalen i norra Dalarna. Började tidigt som ”ridtjej”, red på ridskola och fick min första häst när jag var 13 år, en halvblodsvalack. Körintresset kom i sextonårsåldern, och en ardenner köptes in av mig och min far. Hon blev min läromästare inom körning och var vid min sida i sju år. 2010 fick hon diagnosen kraftig hovbroskförbening och hon och valacken fick somna in tillsammans. Våren 2011 väntade en ettårig dölehingst på mig i Norge och han kom att bli den som verkligen fick mig att älska körning. Han kördes in och förbereddes för hingstutställning och under denna resa utvecklades jag väldigt mycket inom körning och alla dess former. Han var med på kurser i både brukskörning och sportkörning, vilket gjorde att jag fick se hur allsidiga dessa brukshästar är.

–Idag har jag och sambon fem dölehästar på gården i åldrar från tre månader till fjorton år samt ett gotlandsruss. Hästarna är med i allt från jordbruk till skog, busiga ridturer till barnridning, sportkörning till forbonderesor både sommar och vinter. De är verkligen allsidiga. Under vintern väntar nu den sista förberedelsen med nu tvååriga hingsten Ramberg Tron som ska visas på Stav under våren. Jag tycker det är väldigt kul att jobba med unghästar, de är oftast väldigt tacksamma och tydliga i sin kommunikation.

–Jag har i juni avslutat kuskutbildningen i brukshästkörning på Wången. Med lite distans till utbildningen nu, så har det varit två fantastiska år. Ett upplägg som passade mitt livspussel, med studier på halvfart, vilket gjorde att jag var borta i perioder och däremellan fungerade vardagen med barn, djur och jobb så gott som vanligt. Jag har träffat fantastiska människor under denna studietid och fått ett stort kontaktnät inom hästsverige, vilket jag är så tacksam för idag.

Foto HansOle Lyseggen

Vad arbetar du med?

–Jag har inte kommit igång med någon hästverksamhet ännu, men har lite tankar som jag grunnar och jobbar med. Jag är anställd i Älvdalens kommun och jobbar som undersköterska på ett kortidsboende.

–När jag har fått samla mina tankar och idéer till ett koncept så vill jag komma igång med min tänkta verksamhet. Inriktning kommer att vara mot inkörning/tillkörning, med lite inslag av kursverksamhet inom körning, ex på ridskolan.

Vad var bäst med kuskutbildningen?

–Det absolut bästa med utbildningen för mig var veckorna i Rättvik (den utbildningsort jag gick på). Välplanerade veckor och stor kunskap som förmedlades på ett pedagogiskt och varmt sätt. Bra material av hästar och utrustning, fina omgivningar och extra kul att möjligheten fanns att ha med egna hästar ibland.

–Jag har haft helt fantastiska LIA*-platser, så tacksam för att jag har fått komma till er och för att ni låtit mig vara en del i er verksamhet; Ryasjö Hästgård, Högbo Bruk, Stor Lars Olsson. Jag har lärt mig så otroligt mycket hos er.

–Hästkunskapen som vi hade sista året med lärare Ann-Sofie Nilsson. Så lärorikt och pedagogiskt. Jag har lärt mig så mycket under dessa lektioner, och även om mycket blev på distans pga. pandemin så var det alltid väl förberedda lektioner och intressant innehåll. Det intensiva tempot har jag börjat glömma nu…

Foto: Stor Lars Olsson

Tips till dem som börjat kuskutbildningen?

–Vänta inte med att göra LIA* det blir tillräckligt mycket mot slutet av utbildningen ändå, och passa på att åka till de LIA-värdar som du är nyfiken på, det är en fantastisk chans man har som student.

*Den praktik som ingår i utbildningen kallas LIA, Lärande i arbete

Foto: HansOle Lyseggen

LÄS MER

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör. Marie Nyströms resa mot företagande kan du följa på hennes Instragramkonto.

Vill du också jobba med brukshästar? Sök till kuskutbildningen i brukshästkörning på Wången.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners