fbpx
Nyhet

Ryasjö hästgård

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens brukshästverksamhet. Varje månad presenterar vi en person och ett företag inom brukskörningsområdet som får berätta om sin verksamhet och sina hästar. Den här månaden har vi pratat med Lars-Åke Johansson på Ryasjö hästgård.

På Ryasjö hästgård är hästen i centrum. Ledorden är Vårda – Bruka – Bevara. Gården ligger idylliskt mellan Sexdrega och Roasjö i Svenljunga kommun.

Vilka är ni?

– Jag heter Lars-Åke Johansson och driver Ryasjö hästgård tillsammans med min fru Kristina. Vi har arbetat ihop med gården sedan -75 och inte haft någon annan sysselsättning. Det är, och har varit, en upplevelse och lärdom på alla sätt. Vi driver gården som ett jordbruksföretag för det är ett mindre jord- och skogsbruk. Våra två döttrar Annika och Katrin hjälper till.

Man går i hästhage, i gräset på marken ligger bommar. Mannen lyfter fötterna högt över bommarna och en häst går bredvid
Lars-Åke håller kurser på gården men åker även runt i Sverige för att lära ut körning på olika nivåer.

Vad arbetar ni med?

– Vi arbetar med att träna hästar, avel, hålla kurser och har drivit skogsbruk i 55 år utan en droppe diesel. Till gården hör 75 ha varav 65-70 ha är produktiv skogsmark och resten är små delar jordbruksmark.

– Vi har 10–12 egna Nordsvenska brukshästar, och föder upp tre till fyra föl varje år. En del säljer vi som föl och en del säljer vi som utbildade hästar. I år har vi två diplomston. Och vi har haft hingsthållning här i 34 år.

– Förutom att träna hästar så håller vi kurser; grundkurser i körning och påbyggnadskurser, vårbrukskurs och en kurs skogskörning på vintern. Och så några specialkurser i spannkörning och annat utifrån önskemål. Tyngdpunkten ligger i att få
i gång så många som möjligt från nybörjarstadiet. På gården har vi en stor lokal ovanpå stallet som vi använder som kurslokal.

En borkfärgad, en ljusfux och två bruna nordsvenskar går bredvid varann över en åker. Bakom harven går en kvinna i t-shirt och keps och håller i tömmarna. Bredvid henne går en man. Lite längre bort står tre personer och tittar på
Fyrspann på kursen i vårbruk. Moment som harvning och sådd och förberedelser inför potatissättning ingår.

– Ibland tar vi uppdragskörningar, men det är ingen stor grej i våra trakter. Det finns ett herrgårdskafé i närheten där vi brukar vara och köra, särskilt vid midsommartid.

– Jag åker också omkring en hel del, har varit mycket i Kalix och Skellefteå. Nu närmast ska jag i väg och hålla två kurser ”Från föl till färdig häst”. Jobbar också med inspirationsföreläsningar för olika föreningar och talar då framför allt om det småskaliga jordbruket.

– Tidigare har jag varit ute och rest en del. Varit i Tyskland, bland annat på Equitana och på stuterier för att visa svensk utrustning och metodik. Marbach-stuteriet bjuder in ett gästland varje år, så 2015 representerade vi Sverige tillsammans med Flyinge.

Två nordsvenska brukshästar drar ett hölass en somrig dag.
Vid höskörden använder man en baklastare – en amerikansk uppfinning. Den här är tillverkad i Skara. – Fantastiskt trevligt, markdrivet redskap som matar höet bakifrån. Den är inte så vanlig. Även hissning av lasset sköts av häst. På två minuter fixar en häst det, berättar Lars-Åke.

Hur ser du på framtiden för brukshästkörning i Sverige?

– Allt som är småskaligt har stort intresse nu. Att vidmakthålla och bevara vår landsbygd; deltids- och småjordbruken är viktiga för den biologiska mångfalden nu och i framtiden. Jag ser att det finns stora möjligheter för branschen om vi kan få till bidrag kopplade till klimatanpassning.

– Arbete finns för dem som vill vara mångsysslare och kan börja med en hobbyverksamhet eller som deltidsföretagare och sedan jobba sig till en större verksamhet. Men ett orosmoln är de höga priserna på hus och gårdar på landsbygden.

– Jag har varit aktiv i Föreningen Nordsvenska Hästen, FNH , i 30 år och vi ser att nu är det större efterfrågan på utbildade brukshästar än det finns tillgång. Det är ju positivt – men vi måste se till att börja tidigt med fölen så vi kan få fram välutbildade hästar. Nordsvenskar, fjord- och ardennerhästar är ju jättefina hästar som vi ska slå vakt om och arbeta för tidig hästhantering och att man presentera hästarna.

Lars-Åke sitter framför ett fuxfärat föl i en hage och håller i fölets hov,
–Det är viktigt att börja tidigt med hantering av fölen för att få fram bra körhästar säger Lars-Åke.
Två nordsvenskar drar vagn genom skogen. På vagnen lastad med ett lager timmer sitter två kvinnor bakom en man som håller i tömmarna.
–Skogskörning ligger mig varmt om hjärtat och utveckling av redskap. Håller kurser och kör mindre avverkningar på uppdrag och skötsel av vindfällor, berättar Lars-Åke Johansson
Skäck drar sulky på skogsväg med Lars-Åke bakom tömmarna
–Vi har nog haft alla raser här på gården; från shetlandsponnyer till ardenner. American Saddlebreds och ganska många travare. Strax över 600 hästar har passerat genom verksamheten, säger Lars-Åke som här kör en Tinker som kom till gården för inkörning.
Ett barn tömkör en Shetlandsponny i skogen. Ett annat barn går vid sidan om ponnyn och håller den i tränset. I skogen bakom syns en storhäst
På Ryasjö hästgård börjar man träna både hästar och människor tidigt. Här en nybörjarkurs i körning.

Ryasjö hästgård är också en mycket uppskattad praktikvärd för studerande på kuskutbildningen i brukshästkörning.

LÄS MER

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör. Mer info om Ryasjö hästgård hittar du på deras webbplats och Facebooksida.

Vill du också jobba med brukshästar? Sök till kuskutbildningen i brukshästkörning på Wången.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners