fbpx
Nyhet

Wången visar Gaedingafimi på Sweden International Horse Show

Gædingafimi är en tävlingsgren på framåtmarsch i Sverige. Därför presenterar hippologprogrammet på Wången, SIF och Agria en clinic samt en uppvisningstävling under Sweden International Horse Show.
Kvinna rider brun islandshäst med svart man på ovalbana utomhus i gångarten tölt som visas i tävlingsformen Geadingafimi
Camilla Hed, lärare på hippologprogrammet, kommer rida Kristall frá Audholtshjalega under Wångens clinic och uppvisningstävling på Sweden International Horse Show. Foto: Mirjam Horn

Islandshästarna tar allt större plats på Sweden International Horse Show. I år är hippologprogrammet på Wången med för att visa tävlingsgrenen Gædingafimi. På torsdagen blir det en clinic under ledning av hippologprogrammets adjungerade professor Eyjolfur Isolfsson. I clinicen rider hippologerna Sara Sandqvist och Joanna Sätter, samt Camilla Hed och Ulrika Backan, lärare på hippologprogrammet på Wången. De har också bjudit in Elsa Mandal, som är utbildad vid Hólar University som gäst till clinicen.

”Vid clinicen kommer vi att visa olika moment som ingår i Gaedingafimi och även berätta mer om tävlingsformen” säger Ulrika Backan.

På fredagen fortsätter Wången att visa Gædingafimi genom en uppvisningstävling.

”Vi från Wången deltar i uppvisningstävlingen på våra egna hästar, och kanske dyker det upp en hemlig gäst” säger Ulrika Backan.

Gædingafimi har varit en tävlingsgren i Mästarcupen på Island de senaste 20 åren, men grenen är ganska ny i Sverige. I Gædingafimi visar ryttaren sin häst i ett fyra- och en halv minuts långt program till musik. Innehållet i programmet bestämmer ryttaren som även har möjlighet att ändra upplägget under programmets gång eftersom programmet inte är fastställt i förväg. Det ger ryttaren chans att visa sin häst utifrån dess förutsättningar och bästa kapacitet. Programmet ska visa att hästen jobbar på ett korrekt sätt, samlat och kraftfullt – och avslappnat. Grenen passar därmed alla typer av hästar vare sig de är fyra- eller femgångare.

”Jätteroligt att vi tillsammans med SIF och Agria får tillfälle att visa upp den här tävlingsformen som vi tror kommer växa i framtiden” säger Ulrika Backan, Wången.

HIPPOLOGPROGRAMMET

Det treåriga hippologprogrammet ges på hästnäringens riksanläggningar Wången, Flyinge och Strömsholm och har tre inriktningar; ridhäst, trav och islandshäst. Huvudman är SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. En hippolog tar en kandidatexamen i hippologi 180 hp. Läs mer på Hippologprogrammets webbplats. 

Vill du se uppvisningarna?

Du kan se Wångens uppvisning på plats på Friends eller via Sweden International Horse Shows streamingtjänst.

  • Torsdag 25 november kl. 16.30 Clinic om Gaedingafimi med Eyjolfur Isolfsson, hippologprogrammet, Mässpaddocken Friends arena
  • Fredag 26 november kl. 18.15 Uppvisningstävling i Gaedingafimi, Mässpaddocken Friends arena.

Här hittar du tider för alla Wångens framträdanden på Sweden International Horse Show.

Kontaktperson
Blond kvinna i gul och blå mössa med ett Wångenemblem på tittar in i kameran och ler. Bredvid henne står en svart islandshäst i grimma. I bakgrunden syns en häst med täcke i en hage.
Ulrika Backan Lärare hippologprogrammet islandshäst. Facklig företrädare Akademikerförbundet
Presenteras i samarbete med

Mer från Wången
Våra samarbetspartners