Hippologprogrammet islandshäst
En examinerad hippolog från hippologprogrammet islandshäst har en gedigen utbildning med många möjligheter i sitt framtida yrkesliv. En hippolog jobbar oavsett yrke alltid med hållbarhet; ekonomiskt, miljömässigt och för hästens bästa.
En hippolog jobbar oftast som ridlärare, tränare och/eller hästutbildare men har också bland annat kunskaperna för att….
- jobba med friskvård
- förebygga skador
- öka välfärden för sportens hästar i samarbete med landets veterinärer.
Hippologprogrammet
Hippologprogrammet är ett treårigt kandidatprogram. Unikt för programmet är den starka kopplingen mellan teori och praktik – det som du får höra på föreläsningarna får du sedan omsätta tillsammans med hästarna. Att du får spendera mycket tid med hästarna och kontinuerligt praktiskt får testa och utveckla det du läser om gör utbildningstiden väldigt rolig.
På Wången finns två inriktningar; travhäst och islandshäst.
Hippologprogrammet islandshäst
Hippologprogrammet islandshäst ger dig fördjupad kunskap i ridkonst, unghäst, pedagogik och ledarskap samt företagsekonomi. Du får möjlighet att utvecklas till en mycket god ryttare och instruktör.
Under din studietid på Wången får du träffa Wångens lärare; Ulrika Backan som är ridlärare nivå III, är C-tränare och domare och tävlar på elitnivå. Camilla Hed som är ridlärare nivå III FEIF, meriterad landslagsryttare och stallförman på Wången. Sara Sandqvist, hippolog (har unghästkurserna), Joanna Sätter, hippolog, ridlärare nivå II. Ulf Hedenström riksanläggningsveterinär och veterinärmedicinsk licentiat med flera. Du kommer även att få träffa ett antal gästföreläsare.
Som student på Wången får du rida våra hästar, samt de hästar som vi tar emot för träning– däribland unghästar för inridning.
Hippologprogrammet islandshäst är unikt i Skandinavien och Europa. Förutom på Wången är det bara på Island det finns en universitetsutbildning för islandshäst; Universitetet Holar som Wången har ett gott samarbete med.
Tre år av utveckling
Första året läser du ingående om hästens funktion och fysik, skötsel och utfodring genom alla hästens åldrar. Du läser även om hästens miljö och grunderna i pedagogik. Första året innehåller också mycket studier av praktisk karaktär som du ägnar åt hästarna; ridning, unghästar, träning av häst, och häst- och anläggningsvård.
I årskurs två fördjupar du dig vidare i ridningen och i hästens friskvård. Du utvecklar även ditt kunnande inom sporten, företagande och ledarskap. I årskurs två ingår också verksamhetsförlagd utbildning där du får möjlighet att vara en del av och utföra studier i en professionell verksamhet.
Det tredje året har du själv möjlighet att spetsa din utbildning för att förbereda dig för det yrke du tänkt dig inom branschen. Du kan välja att profilera dig mot
- pedagogik för arbete på ridskola
- hästens friskvård.
Utöver kurser inom hantering, träning och sport samt hästens friskvård och träning skriver du ett examensarbete inom hippologi där du själv väljer vilket område du vill studera. Du läser också företagsekonomi och har verksamhetsförlagd utbildning där du har möjlighet att knyta fler kontakter inom näringen.
Professor i ridkonst Eyjólfur Ìsólfsson
En adjungerad professor är knuten till hippologprogrammet islandshäst; mästaren Eyjólfur Ìsólfsson. Läs mer om honom och hans professur här.

Riksanläggningen Wången
Wången är en av hästnäringens tre riksanläggningar. Våra systrar är Flyinge och Ridskolan Strömsholm som bedriver utbildningar inom ridsport. På Wången finns unika träningsmöjligheter, här hittar du:
- 120 boxar
- 130 hektar skog och 120 hektar bete
- Veterinärklinik
- Hovslageri
- Ridhus (fullstor rid- och körhall 60×30 m )
- Ovalbana
- Speedpassbana
- Belyst 1000-meterstravbana
- 500-meters backbana
- 500-meters ridsandbana
- Rid- och körbanor utomhus
- Skrittmaskin
- Milslånga grus- & skogsvägar