fbpx
Nyhet

SELMA BLEV ÅRETS WÅNGENAMBASSADÖR

Selma Holtbäck valde Wången eftersom islandshästar är hennes stora intresse. Det visade hon vid examen genom att kamma hem tre fina stipendier vid årets avslutning, bland annat årets Wångenambassadör!

Varje år delar Wången ut stipendier till avgångseleverna som gått naturbruksprogrammet inriktning islandshäst eller travhäst på Wången. Stipendiet Wångenambassadör är särskilt ärofyllt eftersom alla på skolan kan rösta om vem som ska få det. Elever på gymnasiet, hippologprogrammet och hovslagarutbildningen, lärare och all övrig personal kan rösta.

Selma Holtbäck i vit klänning och studentmössa håller upp diplom för stipendiet Wångenambassadör
När hela skolan får rösta om vem som ska få ett stipendium då vet man att stipendiet går till en omtyckt och respekterad kamrat och elev. En sådan är Selma Holtbäck, Wångenambassadör 2022. Selma fick dessutom två stipendier till; Agrias och Wångens hästskötarstidpendium. Foto: Tom Jönehag.

Kriterierna för att bli Wångenambassadör är att eleven under sin utbildningstid har varit ärlig, respektfull och ansvarstagande. Dessutom ska personen ha satsat på sitt skolarbete och arbetat för extra god hästhållning. Stipendiaten är därmed en god ambassadör för Wången, gymnasiet och hästskötaryrket. Mottagaren av stipendiet får inte bara äran utan också 10 000 kr.

Selma fick även Agrias hästskötarstipendium på 3 000 kr från Wången samt Wångens hästskötarstipendium på 3 000 kr för att hon genomfört såväl teoretiska som praktiska moment på ett föredömligt sätt. Stipendiepengarna kommer väl till pass när hon till hösten ska fortsätta studera på Wången – men då blir det studier på universitetsnivå på hippologprogrammet inriktning islandshäst.

–Inom islandshästvärlden behöver du ett namn eller utbildning för att komma nån vart och jag väljer utbildning. Mitt mål efter utbildningen är att starta egen verksamhet med uppfödning, försäljning och tävling, men först jobba åt någon annan och visa mig på tävlingsbanan, säger Selma Holtbäck.

Selma är uppvuxen med hästar och har ridit hela sitt liv. Just nu har hon två hästar hemma; Jósef frá Blönduósi och Tímasonur frá Kálfhóli.

–Josef ska jag tävla på lag-SM i sommar. Min hemmaklubb Hrimfaxi arrangerar Lag-SM och vi är inställda på att försvara klubbens titel, säger Selma Holtbäck.

Flicka i ridhjälm och ridkläder bredvid islandshäst med tävlingsrosett. I bakgrunden synds hagar och Alsensjön
”Jag kommer sakna klassen, skolan, hästarna, boendet och all personal. Helheten av Wången gör allt och är bra minnen” säger Selma Holtbäck efter skolavslutningen. Foto: Privat

Det har inte bara varit islandshästar och ridning i fokus under de tre åren på gymnasiet. På Wången fick Selma också lära sig köra travhäst.

–I årskurs ett ingick det att köra travhäst i kursen Ridning och körning. Eftersom jag visade intresse fick jag hjälpa till att köra skolhästar på helgerna och utvecklades därifrån. Det slutade med att jag fick vara med och köra i Wångens travkadrilj på Sweden International Horse Show, berättar Selma Holtbäck.

Har du nåt tips till dem som ska börja på gymnasiet? 

–Fokusera på att inte hamna efter i studierna. Ha kul och ta alla chanser om du får möjlighet att åka nånstans eller köra eller tävla!

 

Flicka i svart hjälm, kavaj och vita ridbyxor rider fuxfärgad islandshäst på bana
I sommar ska Selma och Jósef frá Blönduósi tävla, bland annat på Lag-SM i Örebro. Foto: Lovisasphotos

 

Mer från Wången
Våra samarbetspartners