fbpx
Nyhet

Följ med Linnea på hippologprogrammet islandshäst

Hur kan vardagen se ut på hippologprogrammet inriktning islandshäst? Linnea Linder Pålsson berättar.

–Mitt namn är Linnea Linder Pålsson och jag går första året på Hippologprogrammet på Wången med inriktningen islandshäst. Jag är 24 år och är ifrån en liten by som heter Lorås som ligger i Jämtland, alltså hade jag ganska tur och behövde inte flytta så långt. 

–Jag började med islandshäst när jag var 5 år och gick då på ridlekis i grannbyn. Sedan dess har det alltid stått islandshästar hemma på gården. Jag hade dock ett litet ”sidospår” ett tag och red och tävlade hoppning upp till LA med min D-ponny Robin Boy. Jag började faktiskt gå ridgymnasium på Dille Gård Naturbruksgymnasium med inriktningen storhäst, men jag kände att jag saknade islandshästarna så bytte till islandshäst-inriktningen efter ca 1 månad.

Linnea Linder Pålsson

–Jag sökte in på hippologprogrammet då jag kände att jag ville fördjupa mig mer inom allt med häst. Men den största anledningen är faktiskt att jag vill driva eget företag i framtiden och kände att jag fick med många bra kurser inför det som företagsekonomi, pedagogik mm. Om jag känner mig själv rätt så skulle jag få svårt att sätta mig vid skolbänken igen och bara tänka på sådant hela dagarna så nu får jag ju ändå varva det med det jag älskar mest, hästarna!

TISDAG

Morgonen började med HAV (Häst- och anläggningsvård) och vilken vacker morgon! En av oss börjar tidigare och ger hästarna frukost 06.45 sedan kommer resten till stallet 07.30 och börjar med stallsysslorna.

Kongur frá Skipanesi i den aktiva grupphästhållningen.
Ivan från Bergeå gård går tillsammans med skolans övriga valacker i den lösdrift som är en aktiv grupphästhållning med grovfoderautomater.

Jag gillar verkligen hur effektivt och lättsamt det är att jobba i skolstallet. Valackerna som går i lösdriften håller vi på att ta ättider på just nu så vi kan börja få igång grovfoderautomaterna för att underlätta utfodring och få ännu mer spridning på utfodringstillfällen.

Enkelt att fylla på vatten i stallet. Ligghallen i den aktiva grupphästhållningen.

Vid varje boxpar finns det slang så man kan enkelt och smidigt fylla på vatten i vattenhinkarna och det finns vattenmätare vid varje så man kan enkelt kolla hur mycket de druckit. Ute är vattenkaren tempererade och fyller antingen på sig själva eller fylls med vattentank som står på en vagn som dras bakom en sexhjuling.

Efter vi var klar med stallet hade vi  ”flipped classroom”. Så vi fick ta reda på info om hur man gör en skänkelvikning och framdelsvändning och skulle sedan ha lektion för varandra i det.

TORSDAG

Idag började vi med att rida lektion i mindre grupper för Camilla Hed där vi tränar inför vårt första ridprov som är nästa vecka. Vi går igenom våra hjälper och just nu jobbar vi med ”one rein stop”. Kan kanske kännas lite basic men det är nyttigt att rida med hellånga tygel då man verkligen blir medveten om hur beroende man är av att vilja ta i tygeln. Sen är det bra att träna på att stanna hästar med en tygel och inte ta i båda tyglarna samtidigt som vi lätt gör…

Efter det hade vi vår rektor Elisabeth Englund som ville kolla lite hur det går för oss och hur det känns att studera på universitet, men framförallt att vi trivs och att vi mår bra i klassen. Vilket vi kom fram till att vi verkligen gör.

Under kvällen ses vi i klassen och lagar middag ihop och efter middagen ska vi få lära oss att sticka våra egna islandströjor. Får se om jag lyckas ha tålamodet till det. Jag tog inte ens körkortet för symaskin i grundskolan så detta kommer att bli spännande.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners