fbpx
Nyhet

Maria Törnqvist; från gymnasieelev till styrelseledamot på Wången

– Jag älskar Wången och den utbildning jag fått där. Utbildning tynger dig aldrig och det är aldrig någon som kan ta den ifrån dig, säger Maria Törnqvist.
två kvinnor med buffar på huvudet står bredvid en svart häst med svartgult segertäcke. Till höger om hästen står en kusk med blomsterkvast i handen
Bold Request med ägare och tränare Maria Törnqvist, Vienna Derycke och kusk Dwight Pieters. Foto: Malin Albinsson/TR Bild

När hon skulle börja gymnasiet flyttade hon 100 mil hemifrån, sen kom hon kom tillbaka för proffstränarkursen. I dag är hon en framgångsrik proffstränare – men också en stolt styrelseledamot för Wången AB. Det här är en intervju med Maria Törnqvist! Text: Johan Lindberg

I dag är Maria Törnqvist, sett till antalet häst i träning, Sveriges största kvinnliga tränare med drygt 70 hästar på träningslistan. När det kommer till inkörda pengar är hon trea efter Katja Melkko och Sofia Aronsson. Men vi går tillbaka till där det började.
– Valet inför gymnasiet var antingen natur eller ett hästgymnasium och skulle jag välja ett hästgymnasium var min pappa tydlig att det skulle vara Wången.
– Han spelade på V75 och så, men hade egentligen ingen koppling till sporten. Men han visste att Wången var det bästa gymnasiet, så skulle jag gå ett sådant var det Wången.
– Pappa skjutsade dit mig och jag hade aldrig före den dagen sett honom gråta, men då grät han. Och det är klart att jag hade ont i magen till en början. 100 mil hemifrån och jag förstod att det skulle vara ganska tufft.
Ganska snart gick det tuffa över till det trygga. Platsen i sig brukar ha den effekten på de flesta som kommer dit.
– Det är en helt fantastisk miljö. Och anläggningen i sig är lika fantastisk.
– Det var nyttigt att stå på egna ben så tidigt och det kändes direkt väldigt utvecklande, säger Maria.
Wången är på många sätt en skola där du får lära dig allt det du behöver kunna i ett travstall, men det är också så mycket mer. Inte minst forskningen. Och detaljkunskapen.
– Tillgången till forskningen, veterinärmedicin och all den kompetens som finns på Wången var ovärderlig. Det gör att jag i dag har enormt mycket mer kunskap än vad jag annars skulle ha haft, säger Maria.

”Vi var många som fick möjlighet att åka världen över”

Inom travsporten kan det ibland framställas som att det du lär dig i ett traditionellt travstall är det enda du behöver lära dig. Att övrig utbildning är onödig. Om det har Maria Törnqvist en hel del att säga.
– Det finns en fientlig inställning till utbildning inom travet. Att det räcker med att du har varit intresserad av trav eller hästar eller både och i flera år. Inget kunde vara mer fel. Det gäller hela tiden att vara i framkant för att faktiskt utvecklas. Där har travsporten en del att lära, säger Maria.
– På Wången fanns också alla kontakter. Dels elever som du gick tillsammans med, men också lärare och andra. Dessutom fanns det stipendier du kunde söka och vi var många som fick möjlighet att åka världen över. Jag åkte till Normandie och lärde mig massor, andra åkte till USA eller Australien och lärde sig lika mycket, säger Maria.
När det känns som vi berört det mesta får Maria ändå frågan om det finns ytterligare något att lyfta fram när det gäller Wången.
– Jo. Det gör det alltid när det gäller Wången; maten. De har helt fantastisk mat och man åt konstant.
– Och; skoltiden var ett väldigt bra tillfälle att lära sig att visa respekt för kamrater och medmänniskor. Där var Wången väldigt bra.

EFTER GYMNASIET

Efter en bra skoltid ”drabbas” nästan alla människor av det där att ”oj, nu är det på riktigt”.
– Men jag tycker inte att jag hade det. Jag hade haft tre bra år och jag var väldigt hungrig på att börja jobba. I mitt fall började jag hos Ulf Stenströmer, men efter ett tag flyttade jag till Åke Svanstedt där jag blev kvar i några år.
– Vid den här tidpunkten var det absolut inte givet att jag skulle bli egen. Däremot kände jag hela tiden att jag hade grunden från Wången att stå på. Det var frihet under ansvar och det var väldigt utvecklande, säger Maria.
När Åke Svanstedt flyttade till USA hösten 2013 flyttade Maria till Strängnäs med några av de passhästar hon haft hos Åke. Ganska snart tog hon det mentala steget där hon insåg att hon skulle stå på egna ben.

Maria Törnqvist går från hagen en sommardag med en hund i famnen
Foto: Lennart Kihlman

NÄSTA STEG: PROFFSTRÄNARE

Under 2015 gick hon proffstränarkursen – vilket blev ett återseende av Wången.
– När jag gick på gymnasiet såg jag upp till de som gick proffstränarkursen. Så det var lite coolt att komma tillbaka och vara en av dem.
Sent 2016 plockade hon ut proffslicensen.
–Nu känns det fantastiskt med gården, det team jag har runt omkring och de hästägare jag har. I dag är det drygt 70 hästar varav 20 av dem är två år och 28 är ett år, säger Maria om Team Maria Törnqvist.

STYRELSELEDAMOT I WÅNGEN AB

Förutom att rörelsen har växt rejält säger Maria aldrig nej till att utöka sin kunskapsbank. Därför tackade hon ja när hon fick frågan om att bli styrelseledamot för just Wången AB.
– Det är kul! Men de andra får bromsa mig. Jag har många idéer och inte minst brinner jag för ungdomarna och hur vi ska kunna göra det ännu bättre för dem.
– Att jag får åka till Wången igen är en stor bonus. Fyra gånger per år har vi fysiska styrelsemöten och de allra flesta gångerna är vi på Wången.
– Jag älskar Wången.

Artikeln publicerades ursprungligen i Wångens tidning. Det här är en något förkortad version. Hela kan du läsa i Wångens tidning nr 8.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners