fbpx
Nyhet

TÖLTBÄLTET – EN NY INNOVATION! RID SOM CAMILLA HED!

Töltbältet är en ny innovation som ska hjälpa islandshästryttare komma till VM.

APRIL APRIL! Den första april skämtade vi om ett töltbälte – en produkt som skulle ge ryttare en genväg till VM. Men skämt åsido det behövs mer forskning om sits & islandshästar & det hoppas vi i framtiden kunna bidra till mycket mer.

Hippologstudent Ida Némeths riktiga examensarbete handlar om hur ridlärare ger instruktioner utifrån ett anatomiskt perspektiv.

APRILSKÄMT 2023: TÖLTBÄLTET

hippologprogrammet gör studenterna ett examensarbete under sitt sista år. I år presenterar en av studenterna en ny innovation som ska hjälpa islandshästryttare. Hippologstudent Ida Németh har i sitt examensarbete tagit fram en prototyp på ett ryttarbälte kopplad till sadel och svanskappa som ska hjälpa ryttaren komma ned mer i sadeln och därigenom förbättra tölten. Bältet sitter runt magen och ska hjälpa ryttaren att komma ned i sadeln och hitta rätt tryck.

”Töltbältet är ett träningsverktyg för både ryttare och för hästen” berättar Ida.

Ida har studerat kända tävlingsryttares ridstilar och dechiffrerat stilarna och översatt dem till kalibrerade inställningar i den nya produkten.

”Vi har kollat på de ryttare som får 10 för tölt. Så bältets inställning ska komma med olika ryttarprofilers stilar när det lanseras” säger Ida Nemeth när hon demonstrerar produkten.

Men vilka ryttarprofiler som kommer att finnas med vill man inte avslöja ännu. Förutom att Wångens lärare Camilla Hed finns med bland profilerna.

”Selen kommer med inställningar anpassade tagna från ett antal framgångsrika ryttare, däribland Camilla Hed” berättar hippologstudenten Ida Nemeth.

Examensarbetet ska vara klart i vår och en färdig produkt kommer vara klar i maj. Det som saknas just nu är en säkerhetslösning i fall ryttaren skulle ramla av, men det ska vara klart vid lanseringen utlovar Ida.

”Alla kommer att kunna tävla SM och VM i slutändan, det är målsättningen”

Presentation av Töltbältet

Vill du rida som Camilla Hed? Vill du få 10 för tölt? Då ska du prova det nya Töltbältet. Kommer att sättas i produktion under våren. Mer info kommer! Se demonstrationen här  i filmen från Stall F på Wången.

Kandidatexamen i hippologi 180 hp

Det treåriga hippologprogrammet är en universitetsutbildning som har tre inriktningar; ridhäst, travhäst och islandshäst fördelade på hästnäringens riksanläggningar Flyinge, Strömsholm och Wången. På Wången finns inriktningarna trav och islandshäst. Huvudman är SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Läs mer på slu.se/hippolog

Läs mer

Vill du läsa mer om Töltbältet? Mer info hittar du här. 

Mer från Wången
Våra samarbetspartners