fbpx
Nyhet

UNIK STUDIE OM DESINFICERING GENOMFÖRD

Att hålla häststall fria från sjukdomsalstrande mikroorganismer blir allt viktigare för hästnäringen. I ett unikt forskningsprojekt på Wången har desinficeringsmedel dimmats ut medan hästarna är kvar i stallet. Resultaten är mycket goda.

Hur håller vi våra sporthästar friska och stoppar smittspridning? En fråga som har många svar och kräver många insatser. Nu har vi genomfört ett unikt projekt med systematisk desinficering och studerat effekterna.

I studien på Wången har en fin dimma av väteperoxidlösningen Hippofix sprutats ut i luften i stallet. Dimman kan nå alla ytor och sprickor, inklusive de områden som annars skulle vara svåra att nå med en vanlig rengöring. Hästarna har övervakats noga för att se hur de påverkas av att stå kvar i dimman.

– Vi har dagligen tagit tempen på hästarna, sammanlagt 949 tillfällen, och fört noggrann statistik. Under projektets gång har vi inte haft en enda smitta i vårt försöksstall, säger Ulf Hedenström, veterinär på Wången, en av Hästnäringens Riksanläggningar.

Hästarnas kroppstemperatur mättes rektalt vid sammanlagt 949 tillfällen under försöksperioden och var i medel 37,5 grader. Bara 3 av 949 mätningar visade värden utanför det normala.

Ämnet smitta blir alltmer aktuellt inom hästnäringen. Nyligen fick travtävlingar under påskhelgen flyttas på grund av kvarkautbrott. Under 2022 och 2023 har utbrott av det dödliga viruset EHV-1 skapat stora problem i både Europa och Sverige. Och runt hörnet lurar hela tiden den fruktade afrikanska hästpesten.

– Dimning är en mycket effektiv metod för att komma åt dessa sjukdomar. Dimman hittar de skadliga mikroorganismerna var de än gömmer sig. Och eftersom vår lösning som baseras på väteperoxid rår på alla typer av bakterier, virus, sporer och svampar, är det mycket svårt för dem att föra smittan vidare, säger Roger Mahrle Riwik på Hippofix.

En man står utanför två duschspiltor och tittar in . I duschrummet syns ånga spridas i luften när desinficering pågår
Roger Mahrle Riwik tittar in i duschspiltorna medan de desinficeras med hjälp av dimningsteknik. Foto: Emma Roos

En annan fördel med dimningen är att metoden sparar mycket tid och arbete. Eftersom dimman kan nå alla ytor i stallet behöver man inte ta ut hästarna eller flytta runt saker för att komma åt de svåra områdena, vilket gör processen mycket smidigare.

– Metoden har också visat sig vara mycket säker. Det var bland annat det vi ville testa i det här forskningsprojektet. Varken hästar eller människor har påverkats negativt av dimman. Ändå har vi dimmat hela stallet flera gånger per dag. Den enda biverkning vi sett är att vissa hästar blivit en nyans blekare, säger Ulf Hedenström.

Två män står i ett rum. Bakom dem syns en skylt som det står Hippofix sårtvätt på. De ler mot kameran.
Roger Mahrle Riwik och Ulf Hedenström. Foto: Emma Roos

Dimning är en metod som så smått börjat användas inom exempelvis kycklingindustrin med gott resultat. Wången har installerat ett sprinklersystem i ett av sina stallar. Det är försett med speciella munstycken som slår sönder lösningen i extremt fina partiklar som hänger kvar länge. Restprodukterna är syre och vatten, så det blir ingen belastning på miljön.

– I alla miljöer där tränande, tävlande och resande hästar vistas är smittrycket stort. Förekomsten av skadliga mikroorganismer som kvarkabakterier, kan reduceras på ett enkelt och effektivt sätt. Dimning ersätter inte regelbunden stallstädning, men är ett effektivt komplement helt ofarligt för både hästar och miljö, säger Ulf Hedenström.

Hästar på rad i stallgång. En flicka står med ryggen emot. På hennes jacka finns en Wången-logotyp
De som tempat och vägt hästarna går på gymnasiet på Wången och utbildar sig till hästskötare. Att aktivt delta i studier är en viktig del i lärandet.

VILL DU VETA MER?

Studien finns att läsa här: Forskning — Wången

Se en film som demonstrerar desinficering genom dimning och berättar om projektet.

HIPPOFIX

Den väteperoxidbaserade lösningen är ofarlig för både djur, människor och miljö. När väteperoxiden verkat klart på det område som ska desinficeras blir restprodukterna vatten och luft.

  • De aktiva ingredienserna är aktivt syre.
  • Hippofix bygger på idén att tillsätta en stabiliserande och aktiverande gel till väteperoxiden för att säkerställa en kontrollerad reaktion av väteperoxiden – på så sätt går väldigt lite kemikalie till spillo och mycket bättre desinfektion uppnås. Så att även en säker låg dos fungerar.
  • Matsäkra ingredienser.
  • Lämnar inga rester (viktigt för naturen).
  • Vid användardosering är den icke-mutagen, icke-cancerframkallande, icke-toxisk, icke-frätande, icke-fläckande, icke-flyktig.
  • NSF-certifikat för dricksvatten.
Kontaktperson
Ulf Hedenström Veterinär/lärare
En man i förd jacka mössa och svartbågade glasögon ler in i kameran. Han står utanför en box i ett stall. I boxen står en varmblodstravare
Roger Mahrle Riwik Hippofix
Mer från Wången
Våra samarbetspartners