fbpx
Nyhet

KÄNDA EKIPAGE KOMMER FÖR ATT TÄVLA PÅ WÅNGEN 

Den allra första stora Gædingalist-tävlingen i Sverige, med 50 000 kr i prispotten, kommer att gå på Wången den 14 oktober under Wångens islandshästdagar. Till tävlingarna kommer många kända ekipage, bland andra världsmästaren i töltklassen T2, Máni Hilmarsson. 
Máni Hilmarsson i tölt på lång tygel. Han rider en ljusfux framför fullsatta läktare.
Máni Hilmarsson och Gljátoppur frá Miðhrauni på VM. Foto Sabina Svenningsson/Photohestur

Gædingalist är den spännande nya tävlingsformen på frammarsch. I Gaadingalist rider man ett program som ska visa hästens gångarter och rörelser. Syftet med övningarna ska vara att förbättra gångarterna.  

– Det blir en nivå 3-tävling med inbjudna toppekipage och fina prispengar. Totalt 50 000 kr i prispengar till första till tredje plats, berättar Ulrika Backan, Wången. 

De som fått inbjudan att tävla är kända tävlingsekipage, ridlärare som är på nivå IV samt dem som gick ridlärare IV-utbildningen i år.  

–Dem vi bjudit in är erfarna tävlingsekipage med fina hästar. Vi har också bjudit i några Young Riders.  

I Gædingalist tävlar både fyr- och femgångare och ryttaren har möjlighet att anpassa programmet för att visa hästens bästa sidor.  

Ännu finns det inga godkända svenska domare i Gaedingalist, så till den här tävlingen har vi bjudit in domare från Island, berättar Ulrika. De inbjudna ekipagen kommer också att tävla i T1 på söndagen, även denna tävling kommer att hålla mycket hög klass. 

Tävlingarna går under Wångens islandshästdagar 13–15 oktober. Det blir en islandshästhelg med clinics, föreläsningar, tävlingar, alumnträff för hippologstudenter och seminarium för SIF-instruktörer.  

Kvaltävlingen i Gædingalist går på fredagen och på lördagen går finalen, som även kommer att livestreamas. Mer info hittar du på wangen.se/kalender 

Några av de tävlande toppekipagen är:

  • Máni Hilmarsson  
  • Ylva Hagander
  • Jamila Berg
  • Berglind Rosa Gudmundsdottir
  • Daniel Ingi Smarason
  • Hjalti Gudmundsson
  • Gudmundur Einarsson
  • Fredrik Rydström
    med flera.

De tävlande ekipagen kommer presenteras närmare i Facebookevenemanget Wångens islandshästdagar. Här finns hela listan på tävlande. 
 

Gædingalist

Gædingalist kallades tidigare Gædingafimi. Fritt översatt blir Gædingalist ”konsten att visa den bästa hästen”. Tävlingsformen kräver att man visar minst tre gångarter (tölt är obligatoriskt) i både vänster och höger varv. Ett antal övningar ska även visas, t.ex. till exempel slutor och öppnor i olika gångarter. Gædingalist rids på nivå 1–3; lätt, medel och svår. Tävlingen på Wången blir en nivå 3. Nivå 3 kräver en häst som är kraftfull, kan visas i samling och kan utföra avancerade övningar på ett imponerande sätt. 

Mer från Wången
Våra samarbetspartners