fbpx
Nyhet

”Kuskutbildningen är för mig det bästa jag gjort på så många vis!”

"För mig har utbildningen inte bara varit en rolig och utvecklande resa inom brukskörning och häst utan också en personlig resa som gjort mig otroligt stark." Nathalie Rask, kuskutbildningen i brukshästkörning

Nathalie Rask bor i en liten by som heter Bjurtjärn i Värmlands län. Där bor hon tillsammans med sina två små barn som är hos henne varannan vecka och två ardennerhästar. Hon jobbar som djurvårdare på en veterinärklinik och pluggar på brukskuskutbildningen i årskurs två. Vi ställde några frågor om till henne varför hon sökte och vad hon har fått ut av utbildningen.

Varför sökte du till kuskutbildningen i brukshästkörning?

–Jag började intressera mig för körning 2017 då jag skaffade mig min första ardenner av en slump, körde in honom själv och en dag när jag hade min hovslagare ute sa han till mig; ”Kuskutbildningen på Wången skulle ju vara något för dig” så jag googlade och kände direkt att ja det är ju. Klart jag ska söka till kusk! Ville lära mig mer om körning och allt som hade med bruks att göra då jag kände mig grön på detta område och ville utvecklas, såg även chansen att kunna arbeta med hästar som jag alltid drömt om.

Genom en sumpig del av en öppen yta i en skog drar en ardenner timmer med Nathalie som går bakom.

Vad tycker du om utbildningen och vad har du fått lära dig?

–På kusk utbildningen lär man sig massa saker, är en bred utbildning som ger mycket av allt! som bland annat t.ex. Lärande i arbete s.k. LIA (som innebär att man får vara på praktik hos verksamma företagare), skogskörning, vårbruk, slåtter och massor om häst! För mig har utbildningen inte bara varit en rolig och utvecklande resa inom brukskörning och häst utan också en personlig resa som gjort mig otroligt stark. Har fått lära mig att tro på mig själv, våga testa nya saker och kasta mig in i situationer och komma ut på andra sidan med ett leende och många skratt! Kuskutbildning är för mig det bästa jag gjort på så många vis!

Vad tänker du göra efter utbildningen?

–Min tanke är att följa min affärsplan som jag jobbat med under utbildningen och starta upp en egen firma för att arbeta vidare med min dröm. Har genom hela utbildningen drömt om eget företag och att arbeta tillsammans med mina hästar. Tanken är i första hand att arbeta med mina ardennrar i skogen och andra uppdrag, men även ta emot inkörningar för att utbilda både hästar och människor. Som sagt, det är en bred utbildning och man kan göra så mycket med våra brukshästar!

Kvinna kör släde genom ett vinterlandskap
Foto: Jack Bardhamre

Om någon funderar på att söka till utbildningen, vad vill du säga till dem? 

–Jag säger bara SÖK UTBILDNINGEN! Sök för att lära, sök för att utvecklas, sök för att uppnå dina drömmar. På vägen får du möta otroligt många kuskar som gärna vill föra sin kunskap vidare, kontaktnätet du får efter utbildningen sprider sig över hela Sverige och framför allt kommer du hitta vänner och bekanta för livet i dina klasskamrater, lärare, praktikvärdar och andra människor du kommer att träffa på vägen under de två år du går på utbildningen. Vi behöver fler brukskuskar och du kan bli en av dom!

En kvinna går bakom en häst i skogen. Hon står över en timmerstock som hästen strax ska dra.
Nathalie Rask med en av sina hästar. Foto: Fia Wirenborg

Nathalie står svettig och sommarklädd vid en höhjässa en sommar dag. På andra bilden syns hon böjd över en bakhov med träklubba i handen i Wångens skohall.

SÖK KUSKUTBILDNINGEN

Här hittar du mer information om kuskutbildningen och länk till anmälan:

Kuskutbildning i brukshästkörning— Kostnadsfri yrkesutbildning (wangen.se)

Mer från Wången
Våra samarbetspartners