fbpx
Nyhet

Sista chansen att gå tilläggsutbildning för hovslagare?

I år är det kanske sista chansen för hovslagare att gå den kvalificerade tilläggsutbildningen. Jordbruksverket har aviserat att från 2026 är det endast den treåriga utbildningen som gäller för att bli godkänd hovslagare.

Från och med den 1 januari 2026 kommer det att krävas en 3-årig utbildning till hovslagare för att bli godkänd hovslagare. Under övergångstiden finns det en möjlighet för verksamma hovslagare att komplettera med en ettårig tilläggsutbildning.

Det finns flera tilläggsutbildningar men bara en som är kostnadsfri. Det är yrkeshögskoleutbildningen på hästnäringens riksanläggningar Wången, Flyinge och Strömsholm. Deltagarna på utbildningen studerar 75 procent av en heltid under ett år. De kan integrera delar av studierna i sitt arbete så att de kan fortsätta driva sina företag, men de måste avsätta tid för självstudier och för att delta på obligatoriska undervisningsträffar och distansföreläsningar.

– Om man funderar på att gå utbildningen men tvekar för att man inte vill pausa sin hovslagarverksamhet för ett år, så behöver man inte oroa sig. Utbildningen är utformad så att man kan fortsätta bedriva sitt hovslageri på sidan av studierna, även om man så klart måste avsätta tid för att plugga utöver de fysiska träffarna på Wången, säger Amanda Hedlund, b-tränare med både kör- och montélicens.

Vad fick dig att söka tilläggsutbildningen för hovslagare?
– Jag gick min grundutbildning för några år sedan och har jobbat deltid som hovslagare sedan dess. Det kändes som att det var på tiden att utöka kunskapen och vidareutbilda mig.

Vad tycker du varit bra med utbildningen?
– Det är en lärorik utbildning där teori blandas med praktiska moment. Lärarna har en bred kompetens inom flera olika områden, framför allt när det gäller hovslagaryrket men även inom olika discipliner av hästsporten.  Eftersom det är en utbildning för redan yrkesverksamma hovslagare är det även givande att få ta del av kunskap och erfarenheter från sina klasskamrater.

Kvinna står i svart t-shirt och vita byxor med en varmblodstravare som bär montésadel. Det är sommar och grönt.
Amanda Hedlund driver företaget Amandas Hovslageri & Hästutbildning och tar snart examen från tilläggsutbildningen på Wången. Foto Melinda Landin

Vad tycker du att utbildningen har gett dig?
– Den har framför allt gett mig en bredare kunskap kring skoning av sporthästar inom olika tävlingsgrenar, sjukbeslag för skadade hästar, hovreparationer och hållbar och fysiologisk skoning utefter hästens exteriör, förutsättningar och användningsområde. Utöver detta har jag även lärt känna nya människor som älskar hästar och hovar lika mycket som jag, vilket är inspirerande och givande.

Vet du vad du ska göra efter utbildningen?
– Förhoppningsvis är jag efter att ha genomfört denna tilläggsutbildning godkänd hovslagare av Jordbruksverket, och då är planen självklart att fortsätta jobba med hovslageriet.

För den som vill söka tilläggsutbildningen är ansökan öppen till 15 maj, länk finns nedan.

KVALIFICERAD TILLÄGGSUTBILDNING FÖR YRKESVERKSAMMA HOVSLAGARE

Tilläggsutbildningen är en vidareutbildning för yrkesverksamma hovslagare. Utbildningens upplägg är baserat på att den som arbetar med hovslageri ska kombinera det egna företagandet med kompetensutveckling. Deltagarna får möjlighet att arbeta och studera högpresterande hästar, ta del av den senaste vetenskapen och inspireras av andra hovslagare och professionella hästmänniskor.

Läs mer och ansök här. 

GODKÄND HOVSLAGARE

Det är Jordbruksverket som ger ut beviset för godkända hovslagare. En godkänd hovslagare tillhör djurhälsopersonalen, får arbeta på delegering av veterinär och får arbeta med sövda eller bedövade hästar. En godkänd hovslagare får också arbeta med hästar som misstänkts ha en allvarlig smittsam sjukdom och får utföra operativa ingrepp.

Läs mer om att bli godkänd hovslagare på Jordbruksverkets webbplats.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners