fbpx
Nyhet

”Jag känner en djup tacksamhet över utbildningen”

Kuskutbildningen i brukshästkörning får goda vitsord från de studerande. "Detta är en erfarenhet som har utmanat mig, inspirerat mig och utvecklat mig som person" säger Linda Carlsson som går andra året på kuskutbildningen.
Det dammar bakom en nordsvensk brukshäst som går framför en plog
Foto: Tindra Adolfsson

Linda Carlsson från Örsundsbro i Uppland, går andra året på kuskutbildningen i brukshästkörning.

Varför sökte du till kuskutbildningen i brukshästkörning?
–Det som främst fick mig att söka till kusk var en längtan efter att fördjupa min kunskap och erfarenhet inom brukskörning och häst samt att få möjligheten att arbeta med det jag älskar. Jag hyste stora förhoppningar om att utbildningen skulle kunna komma att ge mig de verktyg och den kompetens som jag behöver för att nå mina mål och drömmar. Härlig pepp och varma rekommendationer från tidigare kuskelever bidrog också till att jag vågade ta klivet att söka och börja studera igen.

Linda kör timmer i skogen en vacker vinterdag
”Jag tar med mig en nyfunnen kärlek och respekt för dessa magnifika djur (hästarna), samt en ödmjukhet inför den tradition och expertis som omger kuskandet.”. Foto: Peter Forsberg

Vad tycker du om utbildningen och vad har du fått lära dig?
–Jag känner en djup tacksamhet över utbildningen som både gett mig självförtroende och kompetens att kunna utföra diverse arbeten med häst på ett säkert och professionellt sätt. Detta är en erfarenhet som har utmanat mig, inspirerat mig och utvecklat mig som person. Kuskutbildningen har varit oerhört berikande, lärorik och gett mig en gedigen grund att stå på som kusk!

Vad tänker du göra efter utbildningen?
–Planen är att jag inom en snar framtid ska starta upp ett eget brukshästföretag med fokus på bland annat skogsuppdrag, gräsklippning, häst- och vagnsturer och utbildning av häst och kusk. Tack vare affärsplanen som har växt fram under utbildningens gång och övrigt medskick från kursen ”Företagsekonomi för hästentreprenörer” så känner jag mig väl rustad och redo. Möjligheterna är många och brukshästkörning som yrke ligger definitivt rätt i tiden!

Nordsvensk brukshäst slår gräs. Linda Carlsson sitter bakom i förd svarta kläder handskar och hjälm
”Livet på landet är min grej då jag älskar att vara omringad av djur och natur. Hästar har alltid varit en viktig och stor del av mitt liv och något som jag drömt om länge är att just kunna kombinera min passion med mitt yrke!” säger Linda Carlsson. Foto: kuskelev

Om någon funderar på att söka till utbildningen, vad vill du säga till dem?
–Ta chansen och sök! Det är garanterat ett av mina bästa beslut!! Utbildningen ger en så otroligt mycket värdefullt i hästväg. Här erbjuds möjlighet till att fördjupa hästkunskaper, färdigheter i körning och det öppnar också upp för att kunna starta eget företag inom branschen. Sen vill jag också nämna alla underbara människor som man har turen att få möta längs vägen… lärare, klasskompisar, LIA-värdar, brukshästentreprenörer/entusiaster – ja listan kan göras lång! Alla dessa fantastiska personer som så givmilt delar med sig av både tips, kunskaper och erfarenheter. Guld värt verkligen!

Kvinna kör gräsklippare med hjälp av två nordsvenska brukshästar i par
Foto: Cecilia Birgersson
Linda arbetar med vårbruket och går bakom en nordsvensk brukshäst
Foto: kuskelev
SÖK KUSKUTBILDNINGEN

Kuskutbildningen i brukshästkörning är en yrkeshögskoleutbildning som är kostnadsfri och CSN-berättigad. Här hittar du mer information om kuskutbildningen och länk till anmälan:

Kuskutbildning i brukshästkörning.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners