fbpx
Nyhet

”Det är en bra utbildning som dessutom är kostnadsfri”

Grover och Kristofer har gått tilläggsutbildningen för hovslagare. Nu rekommenderar de fler att passa på eftersom det kan vara sista året som utbildningen erbjuds.
Två män står framför en hästhage på Wången. En islandshäst syns i bakgrunden.
Grover Östberg och Kristofer Berg har gått den kvalificerade tilläggsutbildningen för yrkesverksamma hovslagare.

Den 14 juni tog gruppen som gått den kvalificerade tilläggsutbildningen för yrkesverksamma hovslagare examen. Med teoriprov in i det sista fick de en solig avslutningsdag på Wången. Vi passade på att prata med Grover Östberg och Kristofer Berg som båda har gårdar med islandshästar.

Vad fick dig att söka tilläggsutbildningen?

–Jag ville få ett intyg på att jag kan sko hästar då jag har skott relativt länge. Jag började sko hemma på gården redan 1993. Familjeföretaget bedriver turridning, kurs- och lägerverksamhet. Efter en del krångel med hovslagare gick jag en tappskokurs och började sko själv. Jag har dock känt att jag inte velat sko åt andra på grund att jag inte haft någon formell utbildning, men det har ändå funnits gott om hästar att sko. Som mest har vi haft 80 hästar på gården, mestadels islandshästar för turridning, men även shirehästar, American Saddlebred, shetlandsponnys och någon travare, berättar Kristofer Berg.

–Jag ville ta nästa steg och våga ta på mig en större kundkrets. Jag hade skott gårdens hästar samt några andra hästar. Har precis som Kristofer en hästgård med islandshästar för turridning där vi har ca 30 hästar på gården, varav 24 hästar som vi äger, berättar Grover Östberg

Vad tycker du varit bra med utbildningen?

–Det jag särskilt skulle vilja lyfta fram med Wången är tillgången till hästar. Vi har fått möjligheten att sko hästar varje gång vi varit på plats. Skulle jag få önska något mer skulle det i så fall vara att Wången även bedrev avel så att det även fanns större tillgång till föl och unghästar, säger Kristofer Berg.

–Det har mycket bra lärare och ett verkligt bra tänk kring helheten, allt ifrån vinklar till finish till hållbarhet för hästarna, säger Grover Östberg.

Vad tycker du att utbildningen gett dig?

–Det har varit en jättebra utbildning som motsvarat mina förväntningar. Efter examen känner jag att jag även kan sko åt andra och har redan börjat ta på mig uppdrag hos flera företag med islandshästar. Utbildningen har gett en trygghet i att jag ”kan det jag gör”. Även om det t.ex. inte blir så många sjukbeslag så har vi gått igenom det och jag har kunskapen, säger Kristofer.

–Det har gett mig ett bredare tänk: Att titta på hästen och sko den utifrån hästens förutsättningar och användning. Det kan vara lätt att fastna i gamla invanda hjulspår men med kunskapen från utbildningen kan man tänka i lite andra, vidare banor, svarar Grover.

Skulle du rekommendera utbildningen till andra?

–Absolut. Har redan gjort det! säger Kristofer Berg.

–Ja, det gör jag definitivt! säger Grover Östberg.

Något du skulle vilja säga till dem som funderar på att söka utbildningen?

–Skynda på så länge den finns! Passa på nu när den finns som intensivkurs på ett år. Det är en bra utbildning som dessutom är kostnadsfri, vilket många kanske inte vet, säger Kristofer.

–Funderar du på om du kommer att klara utbildningen? Tänk Ja! Har du skott lite tidigare och är öppen för att ta till dig vad lärarna säger så kommer du att klara det. Förutom att du får en bra utbildning får du även nya vänner och ett nytt nätverk att bolla tankar med. Vi i vår klass har redan planerat för en återträff i höst, avslutar Grover.

En grupp med tre män och två kvinnor står framför en hästhage en solig sommardag på Wången. Mellan dem tittar en varmblodstravare nyfiket fram.
Avgångsklassen 2024. Från vänster Amanda Hedlund, Göran Thorén, Grover Östberg, Kristofer Berg och Elenor Madsen.

TILLÄGGSUTBILDNINGEN FÖR HOVSLAGARE

Den kvalificerade tilläggsutbildningen för yrkesverksamma hovslagare är en kostnadsfri yrkeshögskoleutbildning som ges på distans med obligatoriska träffar.

Utbildningen ges på hästsportens riksanläggningar WångenFlyinge och Strömsholm.

Läs mer och ansök senast 23 juni här: Tilläggsutbildning för hovslagare — Wången (wangen.se)

GODKÄND HOVSLAGARE

En godkänd hovslagare tillhör djurhälsopersonalen, får arbeta på delegering av veterinär och får arbeta med sövda eller bedövade hästar. En godkänd hovslagare får också arbeta med hästar som misstänkts ha en allvarlig smittsam sjukdom och får utföra operativa ingrepp.

Från och med den 1 januari 2026 kommer det att krävas en 3-årig utbildning till hovslagare för att bli godkänd hovslagare enligt Jordbruksverket. Den här tilläggsutbildningen är nu sista chansen för dem som vill bli godkända med en ettårig utbildning innan 2026.

 

Mer från Wången
Våra samarbetspartners