fbpx
Gymnasieutbildning

Naturbruksprogrammet – islandshäst

Vill du jobba med hästar? Vill du ha en härlig gymnasietid där vanliga lektioner varvas med tid i stallet? Då är Naturbruksprogrammet hästhållning, profil islandshäst, något för dig. Här kan du läsa på vårt islandshästgymnasium och kombinera ditt hästintresse med din gymnasieutbildning.

Jag är intresserad. Kontakta mig!

Islandshästgymnasium med framtidsutsikter

Naturbruksprogrammets islandshästprofil på Wången är en yrkesförberedande gymnasieutbildning, specialiserad på islandshäst. Här går elever från hela Sverige, och Norden.

Antagningspoäng 2023: Medel 218. Lägsta jämförelsetal 150.
Antagningspoäng 2022: Medel 236. Lägsta jämförelsetal 162,5.
Antagningspoäng 2021: Medel 249. Lägsta jämförelsetal 147,5.

På Wången ligger klassrummen vägg i vägg med ridhuset. Du bor på elevboendet med hästhagar precis utanför dörren. Här har du häst alla dagar i veckan!

På Wångens islandshästgymnasium får du breda kunskaper inom hästhållning och arbete på ridskola. Du får utveckla dina kunskaper i ridning och att träna islandshästar tillsammans med våra duktiga lärare och fina hästar. Under ditt tredje år på gymnasiet är fokus på din yrkesexamen som hästskötare och diplomeringen till ridledare. Under vårterminen i åk 3 ingår även träning och förberedelse inför tävling av islandshäst. Du får också insikt i hur det är att ha företag i hästnäringen genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Och det finns möjlighet att söka stipendium för utlandspraktik. Elever från Wången har åkt både till Island, Frankrike och Italien för att praktisera i islandshäststall.

Vill du se vad som händer på Wången följ oss på Facebook och Instagram; Wangen_islandshast och Wangens_elevboende.

Vi ingår i Jämtlands Gymnasieförbund.

Naturbruksprogrammet

På naturbruksprogrammet lär du dig om hästen som biologisk varelse, dess beteende och samspelet mellan häst och människa. Läs mer på Skolverkets webbplats. Där finns också information om programmet på andra språk.

Hos oss läser du många ämnen tillsammans med eleverna som går travprofilen. Det ser vi som en utbildningsmässig fördel som kommer ge dig både bredare och djupare allmänkunskap om hästar.

Vi har många fina skolhästar och du kommer att få egna sköthästar under tiden du pluggar här.

SIFs diplomeringar

Under gymnasietiden kan du ta SIFs, Svenska Islandshästförbundets, diplomering som ridledare och du kan avlägga yrkesprov för att få SIFs hästskötarexamen. SIFs hästskötarexamen krävs för att du sedan ska kunna gå vidare och bli godkänd Unghästtränare. I utbildningen ingår också grundkurs avel, domarsekreterare och tappskokompetens.

Jobba eller plugga vidare; möjligheterna står öppna

När du gått ut vårt islandshästgymnasium är du redo att direkt börja jobba, eller så kan du studera vidare på universitetet här på Wången. Hippologprogrammet som är Sveriges enda universitetsprogram för häst har också inriktning islandshäst. Du får grundläggande högskolebehörighet under gymnasietiden och därmed är möjligheterna öppna;  du har en yrkesexamen OCH kan läsa vidare efter gymnasiet. Förutom de högskoleförberedande kurserna engelska 6, svenska 2 och 3 kan du också läsa matte 2 för att bli behörig till hippologprogrammet.

Islandshästgymnasium med UF-företagande

Forskning har visat att personer som drivit UF-företag (Ung Företagsamhet) i gymnasiet oftare startar företag än andra, har kortare tid i arbetslöshet och tjänar mer. Vi satsar på UF-företagande i gymnasiet så att du får starta ett företag under ditt andra år tillsammans med några klasskamrater. Vi samarbetar även med Handels i ett särskilt projekt inom Handelshögskolans innovationsprogram; Hästsportens unga innovatörer.

Riksanläggningen Wången

Wången är en av hästnäringens tre riksanläggningar. Våra systrar är Flyinge och Ridskolan Strömsholm som bedriver utbildningar inom ridsport. På Wången finns unika träningsmöjligheter, här hittar du:

 • 120 boxar
 • 130 hektar skog och 120 hektar bete
 • Veterinärklinik
 • Hovslageri
 • Belyst 1000-meterstravbana
 • 500-meters backbana
 • 500-meters ridsandbana
 • Rid- och körbanor utomhus
 • Ridhus
 • Skrittmaskin
 • Ovalbana
 • Speedpassbana
 • Milslånga grus- & skogsvägar
 • Och fina skolhästar.
Om utbildningen
 • Arbetsplatsförlagt lärande, APL, minst 15 veckor – både i Sverige och utomlands.
 • Teori varvat med praktiskt arbete i stall och under ridning.

Möjlighet att få

 • grundläggande högskolebehörighet
 • ridledarexamen enligt Svenska Islandshästförbundet, SIF
 • hästskötarexamen enligt Svenska Islandshästförbundet, SIF
 • kör- och/eller montélicens för travsport.
Studieplan

Så här ser studieplanen ut för naturbruksprogrammet profil islandshäst från och med hösten 2024. Totalt 2800 poäng.

Gymnasiegemensamma ämnen, 900 poäng
Engelska 5, 6 200
Historia 1a1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 300
Programgemensamma ämnen, 400 poäng
Biologi 1 100
Entreprenörskap 100
Naturbruk 200
Inriktning hästhållning, 700 poäng
Djurens biologi 100
Djurhållning 100
Fordon och redskap 100
Hästkunskap 1 och 2 200
Ridning och körning 200
Programfördjupning, 500 poäng
Odling av djurfoder 100
Estetisk kommunikation 100
Hästkunskap 3 100
Ridning 1 och 2 200
Gymnasiearbete 100
Individuellt val 200
(Man kan även välja en studieplan på 2500 om man väljer bort engelska 6, svenska 2 och 3 för dem som inte önskar läsa grundläggande behörighet).
Wången-tv

Jag har lärt mig massor, utvecklats massor som ryttare och det är en väldigt rolig linje att gå” säger Julia Lind som gick på islandshästprofilen (nu har hon börjat läsa vidare på hippologprogrammet).

Den här filmen har Emmie Hansson, Hedda Brüggeman, Klara Hoonk Hellquist och Vilma Sivars som gick ut islandsprofilen 2018 gjort själva för att ge dig en inblick i deras vardag.

Titta in i elevboendet! Här får du en kort inblick hur det ser ut utanför och inne på elevboendet. Läs mer om elevboendet under Frågor & svar.

Frågor och svar

Hur du ansöker beror på i vilken kommun eller i vilken region eller län du bor i. På Jämtlands gymnasieförbunds webbplats kan du läsa mer om hur du ansöker.

I ansökan ska du ange Naturbruksprogram kod NBHAT och kommunkoden 23 09 (förkortningen står för Naturbruksprogrammet Hästhållning).

Du ska även skriva ort Alsen och skola Jämtlands Gymnasium Wången och att det är inriktning islandshäst du vill gå.

Ta gärna hjälp av studievägledaren i din skola.

Söker du från annat land se nästa fråga/svar.

(OM du vill byta skola till oss när terminen har börjat så ska du ta kontakt med rektor, se kontaktuppgifter nedan.)

Om du ansöker från ett annat land än Sverige gör så här:

 1. fyll i den här ansökningsblanketten. Du behöver bara fylla i de rutor som är möjliga att fylla i digitalt.
 2. skriv ut och skriv under ansökningsblanketten
 3. prata med studievägledaren på din skola och få hjälp att få godkännande av din kommun/fylke att söka
 4. när du fått ok av studievägledaren/kommunen så skickar du ansökningsblanketten i ett kuvert tillsammans med en kopia på dina betyg/karakterer till:
  Gymnasieantagningen
  Jämtlands Gymnasieförbund
  831 82 Östersund
  SVERIGE
 5. skicka ett mejl till info@wangen.se och informera oss om att du skickat dina ansökningshandlingar per post till gymnasieantagningen.

(OM du vill söka till oss efter att ansökningstiden har gått ut eller om du vill byta skola till oss när terminen har börjat så ska du ta kontakt med rektor. Se kontaktuppgifter längre ned på sidan.)

STIPENDIER/BIDRAG
Genom ett nordiskt samarbetsavtal har man rätt att söka stipendium för studier inom Norden, till exempel för att få bidrag till kostnaderna för boende. Norska medborgare söker hos Lånekassan i Norge. Be studie- och yrkesvägledaren på din skola om hjälp. Du kan även ta kontakt med fylket där du bor för mer information.

En del får ett besked om att de är andrahandsmottagna och det beror på var någonstans du bor. Wången tar emot elever från hela Norden så du behöver inte bekymra dig om det.

Först får du ett preliminärt antagningsbesked. Här kan även dem som sökt till Wången som andra eller till och med sjätte val räknas med i urvalet. Det kan göra att du hamnar längre ner i urvalet beroende på vilka poäng som de övriga sökanden har. Kom ihåg att det preliminära beskedet räknas på höstterminens betyg. Så ha is i magen och jobba på i skolan hela vårterminen tills det slutgiltiga beskedet kommer! Det är bara det som räknas!

Antagningsbeskedet kommer i början av juli. Då måste du tacka ja till din plats!

Hör av dig till oss om du har frågor! info@wangen.se

Vi tar in 35 elever i årskurs 1. Antagning görs på betyg från grundskolan och det är inte avsatt ett visst antal platser per profil. Travprofilen och islandsprofilen har gemensamt schema förutom rid- och travlektionerna.

Det är olika från år till år vilket som är det lägsta meritvärde man behöver för att komma in, se statistik på Gymnasieantagningen i Jämtland. För att vara behörig att söka ska du ha godkänt betyg i svenska, engelska och matematik samt ytterligare fem ämnen. Här finns den senaste antagningsstatistiken (samma för trav och islandshästprofil).

Ja, vi har ett elevboende i anslutning till skolan med enkel- och dubbelrum; 20 dubbelrum och 48 enkelrum i elevhusen.

Årsavgiften för elevboendet läsåret 2023/2024 är: Kost och logi i enkelrum 49 121 kr. Kost och logi i dubbelrum 35 999 kr. Kostnaden delas upp på åtta fakturor under ett läsår och första fakturan kommer 31 augusti.

Alla rum har egen dusch och toalett och det finns eget trådlöst internet via fiberanslutning i alla fem elevhus.

I läsårspriset ingår frukost och middag alla vardagar, på helgerna serveras brunch och middag (lunch ingår på vardagar genom skolan). Skolan erbjuder även fika alla vardagar, och på elevboendet dukar vi upp fika på kvällarna.

På elevboendet jobbar vår fritidspersonal och du kan se bilder från elevboendet och fritidsaktiviteterna på Instagramkontot wangens_elevboende

Se också filmen från boendet här på sidan eller på Wångens YouTube-kanal.

Du kan söka inackorderingstillägg för dina ökade kostnader hos din hemkommun. Om du får godkänt eller inte kan bero på vilket utbud av motsvarande utbildningar som finns i kommunen. Hur mycket du får beror bland annat på hur långt du har att åka.

Om du får avslag från din hemkommun kan du söka kompensation hos Wången.

Skolstart 2022 och tidigare: Ja, inför årskurs två har du möjlighet att göra individuella val. Om du väljer engelska 6, svenska 2 och svenska 3 får du grundläggande högskolebehörighet, förutsatt att du får godkända betyg motsvarande en yrkesexamen. Vi erbjuder också Ma2 som individuellt val för att bli behörig till hippologprogrammet.

Skolstart 2023 och framåt: Ja, från och med ht 2023 har alla elever grundläggande högskolebehörighet i sin individuella studieplan. Alla elever har rätt att välja bort En6, Sv2 och Sv3, dvs kurserna för grundläggande högskolebehörighet. Alla elever ska inom sin studieplan läsa 200 poäng individuella val. Dessa 200 poäng är obligatoriska.

Andra länder än Sverige
I t.ex. Norge har man andra krav på behörigheten – så för våra elever från andra länder ordnar vi möjlighet att läsa in behörigheten utifrån respektive lands krav. Alla ska ha möjligheten att läsa in den grundläggande högskolebehörigheten.

Ja, det får du! Om du går profil Islandshäst så måste hästen vara minst 6 år och valack eller sto. Vi tar inte emot hingstar.

Du måste ansöka om att ta med egen häst. Kraven är att du ska sköta skolan och boendet. I mån av plats får en häst tas med.

Hur mycket det kostar att ha hästen här beror på vilken uppstallningsform du väljer och vad som finns ledigt (utedrift eller stall).

Månadskostnaden för uppstallning hittar du här på sidan med priser för privatstallet

Tillgång till ridhus, skrittmaskin, hagar, oval- och passbana samt travbana ingår (under tider när annan verksamhet inte pågår).

Wången har mycket goda kontakter med praktikplatser där du kan göra din APL (arbetsplatsförlagt lärande) både i Sverige och utomlands. Du kan ordna en praktikplats själv eller få hjälp från skolan. Här kan du se vilka praktikplatser gymnasieelever från Wången varit på de senaste åren:

SVERIGE; EXEMPEL:
Agersta Islandshästcenter, Artinge Gård, Backome, Bränntorps Gård, Fors Gård, Forsens Islandshästar, Fårö Islandshästar, G.Einarsson Islandshästutbildning, Hammarbyhästar, IK Islandshäst, Islandshestkonsult. IsLantzHästar, Jamila Berg, Johannas Islandshästar, JS Ridkonsult, LB Islandshästar AB, Lövhagens Islandshästar, Paceland, Rickebasta Islandshästar, Robin Haraldsen, Smådalarö Islandshästar, Tolt.nu, Vidjatorpets Islandshästar, Örnäs Gård

UTOMLANDS; EXEMPEL:
Italien: Fattoria Voltrona
Island: Audsholtshjáleiga, Ganghestar, Hestheimar, Kirkjubaer, Mr Iceland, Skeidvellir,
Norge: Meråkerfjell Ridcenter
USA: Centaur City Icelandic Riding School, CA

De elever som åker utomlands på praktik har antingen ordnat resan själv eller fått stipendium om täcker kostnaden för resan.

Ja, du får ett set med kläder som vi broderar ditt namn på samt Wångens logotyp. Du får en varm jacka från Uhip och ett par överdragsbyxor från Dobsom.

Du får också ett par skyddsskor (jodphurs med stålhätta).

Du behöver ta med dig hjälm och skyddsväst.

För att komma på studiebesök eller göra din prao på Wången tar du kontakt med oss – här hittar du kontaktuppgifter till vår utbildningsadministratör.

Vi har genomfört några digitala studiebesök – du kan se dem i efterhand här:

Digitalt studiebesök på Wången

Här kan du ta en 360°-tur och titta in i skolhuset och våra klassrum, stå mitt i vårt stora ridhus, se hur det ser ut i elevfiket, stå på scen i aulan och titta in i flera av våra stallar. Du kan också kika in i wärdshuset där vi äter frukost, lunch och middag och titta in i ett av våra hus där eleverna bor.

360° virtuell rundvandring i våra fina lokaler.

Ansök

Du kan söka från hela landet. Ansökningstiderna i din kommun gäller. I ansökan ska du ange

 • kod NBHAT (förkortningen står för Naturbruksprogrammet Hästhållning).
 • kommunkod 23 09.
 • skriv Jämtlands Gymnasium Wången och profil islandshäst.

Hur ansöker jag?

Har du frågor hör av dig till oss. Ibland finns reservplatser kvar så hör av dig om du är intresserad!

Kontaktperson
Camilla Hed Stallförman islandshäst. Lärare hippologprogrammet
Britt-Inger Gerhardsson Utbildningsadministratör. Elevboendesamordnare
Elisabeth Englund Rektor gymnasium. Studierektor universitet