fbpx
Nyhet

Wången, en plats att utvecklas på!

Elin Svedberg läser till hästskötare på Wångens naturbruksgymnasium med inriktning islandshäst. Här berättar hon om sina upplevelser av utbildningen och om Wången.
Svart islandshäst i träns bredvid elev. Eleven har mörkt pageklippt hår, runda glasögon och jacka med Wångens emblem. I bakgrunden syns hagar och Alsensjön
Artikelförfattaren Elin Svedberg tillsammans med Lydia från Askagården, en av Wångens skolhästar. Foto: Elna Lundgren

– Wången har varit min dröm sedan hästarna blev mer än ”bara” en hobby. Att få utbildas av de bästa inom sporten, i det jag vill satsa på, är en möjlighet jag tänker ta vara på. Att jag satte mig på det där planet, några dagar innan terminen började, är ett val jag inte ångrar. Visst har jag offrat mycket, men jag får ännu mer tillbaka.

Wången, ridskolan Strömsholm och Flyinge är Sveriges riksanläggningar inom hästnäringen. På Wången finns det tre utbildningar specifikt inriktade på islandshästar; naturbruksprogrammet på gymnasienivå, hippologprogrammet på universitetsnivå och hästskötarutbildning med inriktning islandshäst på folkhögskolenivå.

Mitt gymnasieval

– Jag upptäckte Wången ungefär ett år innan jag skulle göra mitt gymnasieval men la direkt idén på hyllan eftersom det innebar för många uppoffringar. Jag skulle behöva flytta nästan 100 mil hemifrån. Mina vänner, mina föräldrar och framför allt min lillebror skulle vara så långt borta. när jag bestämt mig för att söka till andra skolor visste jag att det egentligen var till Wången jag ville, men jag tryckte undan det. En dag, innan en lektion i svenska, fick jag någon slags ”blixt-insikt”, ringde mina föräldrar och gav dem chockbeskedet att jag minsann skulle börja där. Sedan började min lektion och jag var tvungen att lägga på. Samma dag ordnade jag en praktikplats på skolan och några månader senare hälsade jag på och min övertygelse blev bara starkare efter det.

– Jag började med islandshästar av en ren slump. Jag och min mamma var på en turridning och efter den ritten var jag fast. Jag började ta lektioner och därefter ridskola, men bestämde mig ganska snabbt att det konceptet inte passade mig. I stället blev jag medryttare på en häst och tog privatlektioner. Det passade mig mycket bättre och jag utvecklades ganska snabbt. Min första stora ”kärlek” var ett femgångssto, Anna frá Hvammi. Hon var en utmaning för mig, men hon lärde mig så mycket. Under tiden väntade och väntade jag på antagningsresultatet i vad som kändes som en evighet. Till slut kom beskedet att jag skulle börja på Wången!

Hippologprogrammet på Wången

– Eftersom jag går naturbruksprogrammet så är det bara den utbildning jag har egentlig kunskap om, därför har jag pratat med en före detta elev och numera hippolog, Maria Ignérus, som avklarade universitetsutbildningen vårterminen 2018. Hon fick upp ögonen för Hippologprogrammet eftersom hon ville få en bred universitetsutbildning kopplad till islandshäst och hon hade även pratat med tidigare elever som gått där.

Marias råd är att om du funderar på att söka, sök! En ansökan till utbildningen ger dig en chans att få komma på antagningsprov och se anläggningen och du får träffa och prata med elever som går utbildningen och ställa frågor. En av de absolut bästa sakerna med alla programmen på Wången är att man har fantastiska studiekamrater. Att dagligen få umgås och diskutera häst på en hög nivå med likasinnade är enormt utvecklade och roligt. Man lär sig otroligt mycket av varandra.

Naturbruksprogrammet, inriktning islandshäst

– Som jag nämnde tidigare är gymnasieutbildningen också en treårig utbildning där ridning, kunskap kring hästhantering och teoretiska ämnen kombineras. Det är en yrkesförberedande linje där du kan lägga till kurser för att få en högskoleförberedande behörighet. Man kan söka till skolan från alla delar av landet och även från andra nordiska länder. Under första läsåret har man har tre pass i veckan med hästkunskap och ridning där fokus ligger på ryttaren och ryttarens sits samt ridvägar och grunderna inom gångartsridning.

En vanlig dag har vi vanliga skolämnen på förmiddagen fram till lunch och efter det har vi ett tretimmarspass där vi är i stallet och har hästkunskap och ridning. Den första ridkursen kallas ”ridning och körning” där man utöver ridning också får lektioner i körning.

Under de tre åren har vi APL (arbetsplatsförlagt lärande) i sammanlagt 18 veckor, både i Sverige och även utomlands. Personligen så har jag gjort min APL under första året hos Margret Löfgren, Raudhetta islandshästar och hos Jamila Bergs Islandshästar. Jag kan varmt rekommendera båda ställena.

När du har slutfört utbildningen har du en hästskötarexamen och behörighet till B-instruktörsutbildning med inriktning islandshäst. Har du lagt till kurser så har du även möjlighet att fortsätta studera, till exempel på Wångens Hippologprogram vilket är det enda hippolog programmet i Sverige med inriktning på islandshäst.
Under mitt första år har jag lärt mig så otroligt mycket inom ridning och hästar överlag. Vi får massor av kunskap om foder, betesmarker, vanliga sjukdomar och skador samt allt annat du kan behöva ha kunskap om kring hantering och träning av islandshästen. Allt det vi får lära oss praktisk vävs in i de vanliga teoretiska skolämnena och vice versa, vilket ger en helhet och ett samband mellan det praktiska och det teoretiska.

Anläggningen

På skolan finns ett tjugotal islandshästar som används i undervisningen. Det är hästar i olika åldrar och utbildningsgrader. Det är fyrgångare, femgångare, läromästare och hästar som ska utbildas. Alla har de så mycket att lära oss på sitt egna sätt. Gymnasieelever, hippologstudenter och i perioder de som läser hästskötarkursen samsas om stallet och hästarna. Det ger oss möjligheter att lära oss hur man organiserar i ett stall och även ledarskap. Varje vecka har en grupp på vanligtvis fyra personer något vi kallar HAV (häst- och anläggningsvård). Det innebär att man har stallsysslorna på morgonen innan skolan, lunchfodring, eftermiddagssysslor och kvällsfodring. Eleverna blir även tilldelade en passhäst, en sköthäst, som de tar hand om varje dag.

På skolan finns många träningsmöjligheter så som ridhus, paddock, ovalbana, travbana, passbanor, rundkoraller och fantastiska ridvägar i den norrländska naturen.

– Till er som funderar på att söka till Wången vill jag säga att det är mitt livs bästa beslut, trots allt jag lämnat bakom sig så har jag mognat redan nu, blivit mer självständig och jag inte är rädd för nya utmaningar. Det har gjort mig till en starkare person! Dessutom har jag fått vänner för livet. När man bor tillsammans så får man se alla sidor av varandra och man kommer varandra väldigt nära. Inte nog med det, mitt intresse för islandshästen har bara blivit större.

– Jag skulle vilja avsluta med att uttrycka min tacksamhet till alla de som gör det möjligt för mig att få denna utbildning, både på och utanför skolan. Ni är guld värda!

Bild på tidningen Islandshästen ett omslag med en å som rinner genom en skog

Den här artikeln var ursprungligen införd i tidningen Islandshästen nr 5 2018, Svenska Islandhästförbundets (SIF) medlemstidning. Tidningen kommer ut fem gånger per år. I den kan du läsa intressanta artiklar om allt från reseberättelser till hästhälsa, vad som är på gång i islandshästvärlden, reportage från tävlingar och avelsbedömningar. Läs mer på SIFs webbplats. 

Mer från Wången
Våra samarbetspartners