fbpx
Nyhet

MÅNADENS BRUKSHÄSTENTREPRENÖR: Thomas Carlsson och Jessica Bergqvist

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens brukshästentreprenör april. Vi presenterar en entreprenör inom brukshästområdet varje månad. De får svara på fyra frågor, om sig själva och om framtiden. Den här gången har vi pratat med Thomas Carlsson och Jessica Bergqvist. De är en entreprenör i Halland och har bland annat i uppgift att sköta ett kulturreservat.

1. Vilka är ni?

Thomas Carlsson och Jessica Bergqvist bor i Grimeton öster om Varberg i Hallands län, på Thomas föräldragård. Där har de har ett mindre jordbruk med kor, får och hästar. Thomas har en bakgrund som svetsare och grävmaskinist och Jessica som trädgårds- och kyrkogårdsarbetare och inom lantbruk.

– Livets hårda skola och ett stort intresse för djur och natur har lärt oss båda mycket. Men det finns fortfarande mer att lära.

Tvåspann sett framifrån
Jessica Bergqvist plöjer med hjälp av Brabanterna Diamant och Rabby. Foto:Thomas Carlsson

Thomas har arbetat med hästkörning sen början på 2000-talet, men började köra häst redan som barn med gårdens gotlandsruss. Sedan har han fortsatt med större hästar och det har blivit en stor del av hans liv. Jessica har också haft häst sen barnsben och har arbetat med häst de sista sju åren.

2. Vad arbetar ni med?

– Vi är anställda av Västkuststiftelsen att sköta kulturreservatet Äskhults by, en oskiftad by med tillhörande marker som ligger i norra Halland och som återskapats till hur den såg ut i början av 1800-talet. Där görs allt arbete med häst; plöjning, harvning ,sådd, slåtter och skörd med självbindare är exempel på arbeten som görs med häst i Äskhult. Detta gör vi under säsong april–december.

– Under vintersäsongen är det mycket griplastarkörning i skogen. Mest för Länsstyrelsen i Halland men även för privatpersoner som vill använda sig av ett skonsammare sätt att köra ut virke på.

Griplastare lyfter grovt timmer som får de stora arbetshästarna att se små ut. På vagnen ligger redan runt tjugo stockar i varierande storlek
Thomas kör griplastare. Till sin hjälp har han hästarna Rabby och Diamant. Foto Jessica Bergqvist

Thomas sköter mycket av körningen och Jessica är på gården och sköter om djuren. De flesta av Thomas och Jessicas hästar är Belgiska hästar, även kallade Brabanter.

Kvinna plöjer potatisåker med en kraftig brukshäst
Jessica Bergqvist och Rabby drar upp potatisfåror. Foto: Thomas Carlsson

3. Hur ser ni på framtiden?

– Vi ser ljust på framtiden. Förståelsen för hur effektiv och mångsidig hästen är har ökat mer och mer under åren. Men vi ser även en del utmaningar och en av dom är att vi måste hitta sätt att kvalitetssäkra det arbete som vi utför med häst. Vem bestämmer hur ”duglig” man är som entreprenör, så att beställaren kan välja rätt person till rätt uppdrag.
– En annan utmaning för framtiden är hur vi ska få till upphandlingar som inkluderar oss hästkörare.

Tvåspann i skogen framför en last med stängselstolp i trä.
Thomas Carlsson kör ut stängselstolp. Foto: Jessica Bergqvist

4. Tips till blivande entreprenörer?

– Vi håller med förra månadens entreprenör Sigvard Gustafsson att man ska samarbeta med andra och börja i liten skala.

– Viktigt är också att känna sig själv och sin hästs begränsningar.

Kraftiga arbetshästar i tvåspann plöjer åker.
Thomas Carlsson plöjer med Rabby och Diamant av Flöjgård. Foto: Jessica Bergqvist

Läs mer om brukshästkörning

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången.

Vill du ha kontakt med Jessica och Thomas? Brukshästcentrum har kontaktuppgifterna till dem och en rad andra entreprenörer. Se entreprenörslistan.

Sök till kuskutbildningen i brukshästkörning. Sista ansökningsdag 15 april.

Ansök till kuskutbildningen
Mer från Wången
Våra samarbetspartners