fbpx
Nyhet

Svante Båth besökte Wången

Svante Båth är en av landets riktigt stora travtränare. Med trettio år i yrket och verksamhet på flera ställen i landet har han en stor portion erfarenhet att dela med sig av till Wångens gymnasieelever och hippologstudenter.
Svante Båth ler in i kameran. Bakom en röd stallvägg på Wången

Till Wången bjuder vi in föreläsare med jämna mellanrum. För någon vecka sedan var kusken Erik Adielsson på Wången för att träffa elever och studenter. Nu kom en av Eriks arbetsgivare till Wången; travtränaren Svante Båth.

Svante Båth träffade de gymnasieelever och hippologstudenter som läser på travprofilerna. Gymnasieeleverna hade förberett ett batteri med frågor. Några av frågorna och svaren kan du läsa här. Efter en samlad frågestund blev det fördjupad tid med först studenter och treårseleverna från gymnasiet, sedan ett pass med gymnasieeleverna i årskurs ett och två.

Varför började du med trav?

– Jag växte upp 100 meter från travbanan. Både jag, mina två systrar och pappa var alla i stallarna och hjälpte till. Efter skolan jobbade jag hos Hans Erik Skoglund men efter några år slutade jag där och jobbade som hovslagare, hade ett heltidsjobb på Avis och tränade fyra till fem hästar. Sen startade jag popstall med kusken Ulf Ohlsson och vi fick rykte om oss att få till äldre lite trasiga hästar så vi hade kö på att få in såna i stallet, men fick inga andra. Så jag åkte till Irland och tränade unghästar i några år för att både bevisa och förkovra mig på unghästbiten. När jag kom tillbaka hade jag fått en ny stämpel som ”unghästtränare”.

Vad fick du med dig från Irland?

– Att få många mil i benen på unghästarna utan att behöva stressa dem.

Hur många lopp har du vunnit?

– Kanske 50–60 som kusk. Vet inte om jag passerat 2 000 som tränare. Men jag kommer ihåg när jag passerade 1 000.

Hur tycker du utvecklingen varit under din tid?

– Allt har utvecklats, vårt kunnande, veterinärerna, uppfödarna.

Vilket lopp har betytt mest?

– Har vunnit två derbyn och två kriterielopp. Roligast att vinna var kanske ändå uppfödningsloppet med Luxery Ås med Lars Lindberg som kusk – för att Lasse har betytt så mycket för mig.

Vilka är dina styrkor?

– Att jag kan se helheten. Och att jag får förtroende från ägarna, det är viktigt. Jag kan också hitta hästar som passar mig. Det var nog det som gjorde att jag hade snabb framgång som tränare och kanske därför det gick så bra direkt.

Hur håller du reda på hästarna, du har 158 i träning?

– Har duktig personal. Försteman på varje ställe är min länk, men jag pratar med personalen. Säger till alla att det är deras jobb att uppmärksamma signalerna från hästarna och berätta för mig. Signaler som hur de äter, om ben förändrats typ värme och puls, om skritten och trav är annorlunda. Då ska de höra av sig direkt till mig.

Hur många passhästar har dina hästskötare?

– Tidigare har jag varit hård med att de ska vara max sju hästar per skötare. Men när vi flyttade blev det svårare för då var plötsligt allt uppbyggt kring åtta hästar. Åtta boxar i varje stall. Så jag satte mig ner med personalen och försökte hitta lösningar. Nu tar vi in körhjälp, så att varje skötare har åtta hästar – men de kör bara sex. Det är en bra lösning för då är verksamheten flexibel och vi kan ta in mer hjälp när det är lov- och semestertider.

Vilket är ditt fokus?

– Fokus är på unghästar, för att det blivit så och nu har vi flest unghästar. Jag har kölista in på ettåringar, men tomma boxar för att jag inte får in äldre hästar.

Hur tränar du unghästarna?

– På fast fint underlag. Intervaller. Rakbana ger mest. Brukar säga att så länge de inte har problem med huvud eller ben är det lätt att träna häst.

Hur jobbar du för att förebygga skador?

– Det börjar med det exteriöra urvalet. Jag jobbar mycket med veterinärer, och utbildar personalen inom olika områden typ laser.

Hur gör man för att träna lagom mycket?

– Det är inte lätt, du måste samtidigt ”pusha” träning som du är rädd om dem. Att hålla en häst fräsch är inte svårt men det svåra är att hålla dem fräscha OCH vinna lopp. Brukar göra laktatmätningar när vi byter ställe och om det är något jag inte är nöjd med eller om hästen inte har någon ork. Det är tidskrävande och dyrt att göra det ofta.

Hur förbereder du häst inför större lopp?

– Normalt bryter vi inte rutiner. Men i vissa fall kan jag gå in och ändra på träningarna inför vissa lopp.

Vad betyder mest; kusk, häst eller tränare?

– Hästen är det viktigaste. Kusken betyder mycket men hästen betyder mest. Tränare är svårt att säga, klart att hästar presterar olika hos olika tränare, men det kan ju också vara miljö och kompisar i hagen.

Hur viktig är hästskötaren?

– Jättejätteviktig. Skötaren är hästens närmaste. Den person som hästen ska känna sig trygg med. Skötarna ska ha kemi med sina hästar. Min största svaghet kan vara att jag inte vill byta skötare på en häst som kanske skulle behöva det, för att jag vet vad det betyder för skötaren.

Ska hästskötaren alltid vara med när hästen startar?

– Jag kan ju försöka lämna dem hemma (skratt). Jag får skäll när jag anmäler hästar till lopp på olika banor samma dag för samma skötare.

Vad är viktigaste egenskaperna hos en hästskötare?

– Ärlighet och lyhördhet.

Hur ska en hästskötare vara på tävlingsdagen?

– Inte ha högre puls än hästen (skratt). På tävlingsdagar ska det kunna gå raskt, men utan jäkt. Det har aldrig varit något bekymmer i mitt stall.

Vad säger du om hästskötarbristen?

– Jag har som tur är varit förskonad. Glad över att jag haft personal som jobbat länge hos mig och stannat kvar. Tävlingsprogrammen har inte varit optimalt för skötarna. Hoppas att vi får gehör för att vi har påtalat det.
– Rekrytering av hästskötare sker ju många gånger från Wången genom praktiken. Både den korta och långa praktiken och sommarjobb. Zeb Jonasson som jobbar hos mig nu gick ut gymnasiet här i våras.

Vad tror du om framtiden för hästskötaryrket?

– Ser positivt på det rent allmänt. Vi i sporten jobbar många timmar men det är ett fritt jobb som ger mycket tillbaka.
– Försöker utbilda hästägare hur viktigt det är att bemöta skötarna – framförallt i motgång för att hästskötaren kan ta på sig för mycket när det blivit galopp.

Har du några tips till oss som ska ut och jobba som hästskötare?

– Ta inte på er för mycket ansvar om det inte har gått bra. Gör ert jobb så att ni kan sova gott om natten – då har ni gjort den ni kan. Det kan ni göra genom att läsa signalerna från hästarna, rapportera dem vidare och då har ni gjort ert jobb.

Har du några råd till blivande travtränare?

– Se till att du har förtroende från ägarna. Har man inga hästar spelar det ingen roll hur duktig man är. Det är viktigare än antal intervaller.
– Ta den träningsmetod som du tror på och förfina dem för varje år och hitta hästar som passar dig, det är nog snabbaste sättet till framgång

Hur hanterar du framgångar och motgångar?

– Tänker att jag lär mig alltid något. Ibland är jag stolt över de hästar som kanske inte syns och uppmärksammas så mycket av allmänheten, men gått bra efter deras förutsättningar. Mitt jobb är ju att köra in så mycket pengar som möjligt på varje hästs potential.

Hur är en bra hästägare?

– Bra hästägare är engagerade och intresserade men har förståelse för att de har lämnat ifrån sig hästen i träning. Det är också bra om de vet vad de vill. Jag brukar fråga om dom får välja mellan att ha starthäst i kriteriet och ha 200 000 på kontot när året är klart, eller om dom hellre tar 800 000 kr men inte vara med i kriteriet. Beroende på hur de svarar vet jag deras inställning till ekonomi kontra mervärdet utav att äga häst.

Vilka är de vanligaste skadorna som du ser?

– De jobbigaste är gaffelbandsskador, dock kommer de inte ofta på unghästar. Mest är det ”träningsvärk” på unga hästar.

Har du någon favoritkusk?

– Erik Adielsson och jag har bra kommunikation vilket jag tycker är viktigt, framför allt när man tänker ur ett längre perspektiv. Men använder och gillar även Ulf Olsson och Örjan Kihlström. Annars vill jag gärna att mina lärlingar får chansen om dom ”bästa” inte kan köra, men det är upp till ägarna.

Har du några kallblod?

– Jag har två. Tycker det är roligt för de kräver mer balansering och jag var ju hovslagare från början och tycker att balansering är kul. På de två kallbloden har jag fått lägga till två träningspass i veckan för att de ska hålla vikten. De får köra två intervallpass i veckan och två extra träningspass för vikten. Ett kul projekt.

Läs mer om Svante Båth på hans webbplats.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners