fbpx
Universitet

Hippologprogrammet trav

Söker du en universitetsutbildning med renodlad travinriktning? Välj hippologprogrammet inriktning trav. Utbildningen innehåller såväl teoretiska som praktiska moment. Programmet ger en bra grund för att göra karriär och att arbeta professionellt med hästar, träning, utbildning samt arbetsledning och rådgivning.

En examinerad hippolog från hippologprogrammet trav har en gedigen utbildning med många möjligheter i sitt framtida yrkesliv. En hippolog jobbar oavsett yrke alltid med hållbarhet; ekonomiskt, miljömässigt och för hästens bästa.

Hippologer har kunskaperna för att arbeta med friskvård, förebygga skador och öka välfärden för sportens hästar i samarbete med landets veterinärer. Hippologer har också en viktig funktion då de kan arbeta med att sprida kunskap baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet inom sin sport och att träna hästar på ett systematiskt sätt enligt den senaste forskningen.

Hippologprogrammet trav

Hippologprogrammet trav är ett världsunikt program genom sin starka koppling mellan teori och praktik – det som du får höra på föreläsningarna får du sedan omsätta i praktiken tillsammans med hästarna. Att du får spendera mycket tid med hästarna och kontinuerligt får testa och utveckla det du läser om gör utbildningstiden väldigt rolig.

Travhästinriktningen är en universitetsutbildning med travhästen i centrum; dess fysik och funktion, skötsel, utfodring, närmiljö samt pedagogik kopplad till travhästverksamhet. Du utvecklar ditt kunnande inom sport, företagande och ledarskap. Vi har välmeriterade lärare och ett starkt kontaktnät med branschen såväl nationellt som internationellt. Det finns goda möjligheter till utlandspraktik.

I vårt utbildningsråd sitter travtränaren Torbjörn Jansson och veterinär Nils Ronéus – specialist inom hästens sjukdomar och med stor erfarenhet inom sporthästens olika skador och sjukdomar. Nils är även Veterinär medicine doktor i träningsfysiologi.

Som en del av hippologutbildningen ingår innehåll motsvarande Svensk Travsports Tränarkurs steg 3 (Proffstränarkursen), vilket gör att du efter godkänd kurs, och förutsatt att du uppfyller även övriga krav, har möjlighet att ta ut en A-licens efter examen.

I utbildningen ingår innehåll motsvarande Svensk Travsports ledarutbildning; TLU steg II som krävs för att vara instruktör på travskola.

Tre år av utveckling

Första året läser du ingående om hästens funktion och fysik, skötsel och utfodring genom alla hästens åldrar. Du läser även om hästens miljö och grunderna i pedagogik. Första året innehåller också mycket studier av praktisk karaktär som du ägnar åt hästarna: körning, unghästar, träning av travhästar och häst- och anläggningsvård.

I årskurs två fördjupar du dig i hästens friskvård. Du utvecklar även ditt kunnande inom sporten, företagande och ledarskap. I årskurs två ingår också verksamhetsförlagd utbildning där du får möjlighet att vara en del av och utföra studier i en professionell verksamhet.

Det tredje året har du själv möjlighet att spetsa din utbildning för att förbereda dig för det yrke du tänkt dig inom branschen. Du kan välja att profilera dig mot

  • pedagogik för arbete inom travskolan
  • hästens friskvård
  • träning

Utöver kurser inom hantering, träning och sport samt hästens friskvård och träning skriver du ett examensarbete inom hippologi där du själv väljer vilket område du vill studera. Du läser också företagsekonomi och har verksamhetsförlagd utbildning där du kan knyta fler kontakter inom näringen. Det är under årskurs tre som du läser Proffstränarkursens moment. Då läser du tillsammans med övriga deltagare som antagits till Proffstränarkursen.

Travsportens riksanläggning

Wången är Travsportens riksanläggning och en av hästnäringens tre riksanläggningar. Våra systrar är Flyinge och Ridskolan Strömsholm som bedriver utbildningar inom ridsport. På Wången finns unika träningsmöjligheter, här hittar du:

  • 120 boxar
  • 130 hektar skog och 120 hektar bete
  • Veterinärklinik
  • Hovslageri
  • Belyst 1 000-metersbana
  • 500-meters backbana
  • 500-meters ridsandbana
  • Rid- och körbanor utomhus
  • Kör- och ridhall
  • Skrittmaskin
  • Milslånga grus- & skogsvägar