fbpx
Nyhet

Ågårdens häst och maskintjänst

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens brukshästentreprenör för juni månad. Varje månad presenterar vi en entreprenör inom brukshästområdet. De får svara på fyra frågor, om sig själva och om framtiden. Den här gången har vi pratat med Ulrika och Sven-Erik Mattsson som driver företaget Ågårdens Häst och Maskintjänst.
Nordsvensk brun häst drar vagn på en grusväg genom ett jordbrukslandskap. På kuskbocken sitter en kvinna och i vagnen ligger en man. Bredvid hästen går ett svart föl.
Ulrika Mattsson kör sin häst Lärka som har sitt föl Strimma bredvid. Foto: Sven-Erik Mattsson

1. Vem är du?

Jag heter Ulrika Mattsson och bor utanför Uppsala. Min man, Sven-Erik, och jag driver tillsammans ”Ågårdens häst och maskintjänst”. Han är utbildad inom skog och jag inom jordbruk/häst, så vi kompletterar varandra.

– Mitt intresse för brukskörning väcktes när jag gick en tvåveckors utbildning i skogskörning på Wången 1986. Som entreprenör har jag jobbat sedan 2005. Nu har jag en halvtidsanställning på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) vid sidan om.

Jag har gått den tvååriga yrkesutbildningen till brukshästkusk på Wången och tog examen nu i juni 2019.

Kvinna går bakom och kör häst på snöpudrad mark
Midas 2016 är Ågårdens avelshingst. Foto: Maria Engblom Zetterström

2. Vad arbetar du med?

Hemma på gården försöker vi göra så mycket vi kan med hästarna, så att de blir mångsidiga. De tjänster vi erbjuder är gräsklippning, skogskörning i känsliga miljöer och utbildning. Vi bedriver även avel av Nordsvensk brukshäst och har egen hingst; Midas 2016.

Här harvar Ulrika Mattsson med nordsvenskarna Lärka och Svala. Foto: Sven-Erik Mattsson

3. Hur ser du på framtiden?

– För oss har efterfrågan på kurser ökat, och jag trivs med att undervisa, så den delen av företaget kommer att utvecklas. Det var delvis därför jag valde att gå kuskutbildningen. Eftersom den går på halvfart gick det att kombinera med företagandet. Vi håller sakta men säkert på att flytta vår verksamhet till Ånge, Västernorrland. Där hoppas jag på mer skogskörning och kursverksamhet.

– I framtiden tror jag att det kommer att krävas att entreprenören har någon form av utbildning för att få kunna få vara med i upphandlingar, eller en kvalitetssäkring från branschen.

Ulrika Mattsson med nordsvenska stoet Svala i skogen. Foto: Sven-Erik Mattsson

4. Tips till blivande entreprenörer?

– A och O är förstås att ha bra hästar! Mitt tips till blivande entreprenörer är sedan att börja i liten skala, och gärna tillsammans med någon fler. Det tar längre tid i början och det är viktigt att kunden blir nöjd. Bra att ha flera ben att stå på!

Läs mer om brukshästkörning

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången.

Vill du ha kontakt med Ulrika? Titta in på webbplatsen agardenshast.com eller se Ågårdens häst på Facebook.  Brukshästcentrum har även kontaktuppgifter till dem och en rad andra entreprenörer. Se entreprenörslistan.

Läs om Wångens kuskutbildning i brukshästkörning.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners