fbpx
Nyhet

Besök på träningsanläggningen Grosbois

I samband med det internationella skolloppet Prix European Trotting Schools Association besökte Wångens representanter träningsanläggningen Grosbois utanför Paris.

På tur runt Grosbois träningsanläggning

Prix European Trotting Schools Association är ett skolutbyteslopp som i år gick på Vincennes. Dagarna inför loppet spenderade teamen från de fyra skolorna på träningsanläggningen Grosbois utanför Paris.

Entren till skolan med skylt över dörren
Här på Grosbois ligger den franska skolan L’Ecole des Courses Hippiques mitt bland alla tränares stallar.
Stian Stoum, Tamara Skutnabb och Isabell Eriksson utanför skolbyggnaden.

På Grosbois håller många tränare till på vinterhalvåret och som mest finns ca 1 200 hästar på området. Varje tränare har sin egen ”borg” med stallar, skrittmaskin, paddockar och bostäder för personalen. I området finns milslånga sandbanor, rakbanor och tre travbanor att träna på. Förutom det finns förstås hovslagare, hästshop, ridhus, träningsbana under tak och en veterinärstation med femton veterinärer.

travekipage på sandbana. I bakgrunden syns slottsallén
Träningsbanorna går överallt runt området.
Stallarna ser likadana ut runt hela Grosbois. En del tränare har löpband på gården.
En elev till häst och en kusk som kör på sandbana under tak. I mitten av banan syns en stor gräsmatta. Banans tak hålls på insidan upp av tegelpelare.
Fin träningsbana under tak för både ridning och körning.
Två travekipage på travbanan en solig dag
Det finns tre travbanor för träning på området.

De inbjudna kuskarna fick möjlighet att se anläggningen och ta en tur runt Grosbois tillsammans med de med skolans hästar. Men för Wångens kuskar var allt bekant. Stian Stoum har redan hunnit jobba flera månader hos Björn Goop på Grosbois efter examen från Wången. Han passade på att springa över och hälsa på sina gamla kollegor och låna ett körspö inför skolloppet. Isabell Eriksson som jobbat åt Daniel Réden sedan examen är också väl bekant med området precis som Tamara Skutnabb som dessutom pratar flytande franska och ska tillbaka till Frankrike om två veckor för att göra sin VFU (verksamhetsförlagda praktik) inom utbildningen på hippologprogrammet.

Selad fuxfärgad häst står på asfalten utanför stallet omgiven av hästskötare.
Det var ovant för våra kuskar att få service. Här selas den franska skolans hästar av elever från skolan innan gästerna får ta sig en sväng på området. Isabell Eriksson väntar på att få köra hästen Ambre de Guez.
Tamara testade simulatorn på skolan.
Det vackra ridhuset.
Inbjudna kuskar från Sverige, Finland, Norge och Frankrike tillsammans med representanter från den franska skolan framför portarna till slottet Grosbois.
Det svenska teamet med lärare Tina Virkama skrattade hela resan. Omdömena var ”Oförglömlig resa”. ”Bästa resan” ”Grym resa”. Foto: Emma Roos
Mer från Wången
Våra samarbetspartners