fbpx
Nyhet

Wången tog hem segern i skollopp på Vincennes

Tre glada Wångenkuskar fick äran att representera Sverige och köra lopp på Vincennes en onsdagskväll i Paris. Dessutom fick de hjälpas åt att bära hem den tunga segerpokalen efter att före detta gymnasieeleven Stian Stoum tog hem segern.
Tre ungdomar i blå jackor med Wångens emblem står framför slottet Grosbois
Wångens laguppställning; tidigare gymnasieeleverna Isabell Eriksson och Stian Stoum samt Tamara Skutnabb som läser tredje året på hippologprogrammet.

Wången är Sveriges representant i ett internationellt samarbete mellan utbildningsorganisationer inom travsport; ETSÄ (European Trotting School Association). En viktig del i samarbetet är skolutmaningen som turnerar runt mellan länderna. Årets internationella skollopp gick av stapeln på den franska travbanan Vincennes i Paris. Wången ställde upp med deltagare från både Sverige, Norge och Finland för att representera skolans stora upptagningsområde.

– Till loppet hade vi bjudit in kuskar som förutom att de uppfyller de fastställda kriterierna är personer som under sin studietid visat att de är duktiga och ambitiösa och har god hand med hästarna, berättar Tina Virkama som är lärare på Wången.

Två personer i hästägarentrén på Vincennes håller i varsitt A3-papper.
Isabell och Stian läser programmet på Vincennes och tar in känslan av att just deras namn står i programmet.
Loppet gick på den stora banan på Vincennes som är 2100 m. Vincennes är den franska storbanan och hem för världens största travlopp Prix d’Amerique.

Alla tre kuskar gjorde ett mycket bra lopp, och Wången är stolta över hur de ställt upp som ett lag; stöttat, hjälp och hejat på varandra.

varmblodstravare bland stallarna på Vincennes. Hästen har sulky och täcke efter värmning och kuskarna står på varsin sida om hästen
Isabell Eriksson och Tamara Skutnabb med Bijou des Loups, hästen som Isabell fick köra.
Kuskar med hjälmar med hjälmskydd med svenska flaggans färger på
Isabell och Tamara efter värmning med klassiskt svarta prickar i ansiktet efter en vända på Vincennes bana av kolstybb.
Stian Stoum vann Prix European Trotting Schools Association med hästen Benuro d’Auvillier.
Alla deltagarna med representanter från skolorna. Svenska flaggan i topp!
Glaspokal på bord. Trälåda på rullband. Elever i kuskdressar, svensk flagga och vinnaren som håller i pokalen.
Vandringspokalen har stått på Wången sedan vi vann ETSÄ-loppet sist. Vi släpade ned den 13.6 kg tunga pjäsen till Paris. Och sen släpade vi hem den igen. Ett angenämt problem! Den mystiska lådan väckte en del huvudbry både i säkerhetskontroller och på flygplan. Men gav också många gratulationer längs vägen.

Vi tackar de franska arrangörerna och deltagande skolor och kuskar för fantastiska dagar i Frankrike (här kan du läsa om besöket på Grosbois). Nästa år ses vi i Norge med ett nytt team. Då är Norsk Hestesenter värd för skolutmaningen.

European Trotting School Association (ETSÄ)

European Trotting School Association (ETSÄ) består av utbildningsorganisationer inom travsport i Finland, Frankrike, Norge och Sverige.

Syftet med samarbetsorganisationen är att samverka kring utbildningsfrågor inom travsport, stimulera utbyten och mobilitet för lärare och studerande samt genom olika projekt utveckla utbildning för och inom travsport.

Skolor som ingår i samarbetet är:

Mer från Wången
Våra samarbetspartners