fbpx
Nyhet

Göranssons arbetshästar

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens brukshästentreprenör. Varje månad presenterar vi en entreprenör inom brukshästområdet. De får svara på några frågor, om sig själva och om framtiden. Nu i november har vi pratat med Jenny och Lars-Göran Göransson som driver Göranssons arbetshästar i Skåne. De är entreprenörer inom brukskörning.
Mörkbrun nordsvensk i par med ljusfux ardenner framför plog
Jenny plöjer med nordsvensken Radar och ardennern Glimmer (ingen av hästarna finns kvar, gamla bilder).

1. Vilka är ni?

– Jenny och Lars-Göran Göransson. Vi driver Göranssons arbetshästar i Andrarum, Tomelilla kommun på Österlen.

Lars-Göran är född på ett hästdrivet småbruk och har jobbat med lantbruk och i skogen med häst mest hela sitt vuxna liv, allt från mjölkgård och skogskörning i Blekinge, som körinstruktör på Wångens skogskörarkurser (1986–1996), som hästkörande museibonde och som arrendator på en gård på Österlen.

Jenny är Wångenutbildad körlärare och jobbade där som instruktör på 90-talet. Har tillsammans med maken jobbat som museibonde och arrendator samt håller kurser i körning runt om i hela landet.

Man kör trespann på åker och drar jordbruksmaskin
Lars-Göran med Glimmer (ardenner), Radar (nordsvensk) och Mistral (ardenner) 2013. Vi pressade både småbalar och stora rundbalar torrt hö den sommaren.

2. Vad arbetar ni med?

– Vi driver ett lantbruk med hästar, nöt, grisar och får där vi bland annat säljer köttlådor. Och vi har körkurser varje helg i mars till november; inkörning, grundkurser, vidareutbildning, körläger med mera.

Man med trespann framför jordbruksmaskin utanför ladugård
Lars-Göran med Radar, Glimmer och Mistral när det begav sig.

3. Hur ser framtiden ut?

– Vi tror att hästen kommer att synas mer och mer i tätortsnära uppdrag. Men vi kan inte sitta och vänta på uppdrag, entreprenörerna måste ut och visa upp sina tjänster och peka på fördelarna med häst för blivande uppdragsgivare.

– Vi får många förfrågningar om utbildade körhästar. Fler och fler använder hästen hemma, inte bara till att dra hem veden utan också till att dra in höbalen och liknande.

– Vår framtid ser ut så att vi är mitt i en flytt, vi ska dra ner på djurantalet och ta hand om ett småbruk i Blekinge. Där ska vi, med hjälp av våra hästar samt får, grisar och kor, öppna upp de gamla lyckorna som nu är helt igenvuxna och beskogade. Jenny kommer att ha kvar sin kursverksamhet, hon fortsätter åka runt i landet och hålla körutbildningar.

Tre personer går bredvid en häst och en kör. De går på en grusväg
Malin och Bumbi på inkörningskurs. Till höger går Elisabet Ohlin som gått kuskutbildningen på Wången. Foto: Inger Andersson.

4. Tips till blivande entreprenörer?

– Visa upp vad du kan göra med din häst. Ta hjälp av rutinerade hästföretagare så demonstrationer för blivande uppdragsgivare blir professionellt utförda. Konkurrera inte med etablerade hästkörare –samarbeta!

– Börja i liten skala, ha tillgång till medhjälpare i början på nya platser, i nya miljöer och med nya redskap.

– Sätt alltid säkerheten främst, det är den bästa investeringen! Med rutin och mognad hos dig som kusk blir du bara bättre och bättre som entreprenör. Ha inte för brått att skaffa stora redskap som kräver parhästar, lastbil, och stora investeringar för då hamnar du lätt i en negativ spiral med banken flåsandes i nacken…

Brun nordsvensk från sidan och en bild på ett ljusbrunt föl med stjärn som ligger i gräset
Nordsvenske hingsten Halm 2034 (foto: Inger Andersson) och Saffran som blev årets föl.

5. Vad innebär det att vara LIA-värd för kuskutbildningen i brukshästkörning?

– Ett stort ansvar, så klart. Vi försöker framhålla säkerhet i arbetet med häst, hela tiden men samtidigt visa på att olika utbildningsståndpunkter hos hästen och kusken kräver olika rutiner för att man ska komma vidare. Vi vill också vara goda förebilder inför våra LIA-praktikanter för att vi tycker det är viktigt att de går ut i häst-Sverige som goda hästkörare och visar upp bra, ”mjuk” körning, korrekta säkerhetsrutiner, aldrig slarvar eller är nonchalanta när de jobbar med hästarna. Alla hästar förtjänar att ha människor som ser till deras behov och som är lyhörda i kommunikationen – och det vill vi förmedla!

Jenny på Göranssons arbetshästar skickar en hyllning

Jenny har förmånen att träffa många, nya kuskar runt om i landet vid olika kurser, och tycker det är både inspirerande och utvecklande. Hon vill särskilt lyfta fram Jonas och Elin Nordlund, Backfors gård, som hon fått vara instruktör och mentor till under några år.

– Jonas och Elin Nordlund på Backfors gård är fantastiska förebilder för andra hästmänniskor.

Backfors gård var månadens entreprenörer i september. Läs mer om dem här

Läs mer

Vill du ha kontakt med Göranssons arbetshästar besök deras Facebooksida. Brukshästcentrum har även kontaktuppgifter till dem och en rad andra entreprenörer.

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör.

Här hittar du mer info om kuskutbildning i brukshästkörning.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners