fbpx
Nyhet

Glimtar från utbildningsort Vittsjö

Följ med till Vittsjö i Skåne, en av utbildningsorterna på kuskutbildningen i brukshästkörning.
Två nordsvenska brukshästar drar en stor timmerstock kusk går bakom och bredvid står lärare Sigvard Gustavsson i full skogmundering. Varselkläder och hjälm med visir och hörselkåpor. Kusken har ridhjälm.
Martin Grahn håller i tömmarna och Anna Einemo står framför och är beredd med att komma med en hjälpande hand. Det är viktigt i detta momentet att få hästarna försiktigt lägga sig i selen och dra sakta, så inte stocken rullar för långt och därmed ner igen på andra sidan kälken. Dragarna på bilden är Torp-Sparre och Torp-Tum 2076.

Kuskutbildningen i brukshästkörning går delvis på distans, har ett antal träffar på Wången, men till utbildningen hör också flertalet utbildningsorter. Här ser vi några glimtar från Vittsjö i Skåne där Sigvard Gustavsson på Hälde Hästkraft är ansvarig instruktör. Sigvard har lång erfarenhet av att köra häst. På gården finns nordsvenskar och ardenner och bedriver även avel och uppfödning av nordsvensk brukshäst.

Vecka 10 var förstaårseleverna på plats i Vittsjö och med fokus på skogsarbete. De fick köra grovt timmer där det krävdes häst, även för att lasta stockarna, på lunningskälken. Och drog även kälken med par. Syftet var att träna på hur man kan lasta tunga stockar och lunna fram till en griplastarvagn. De räknade också ut vikten på de tyngsta stockarna, vilka vägde över 1 ton!

Lite suddig bild – men man får ändå en uppfattning och stockarnas storlek när Anna Einemo som kusk lunnar ut en av de tyngsta stockarna med Torp-Tak 2039 och Torp-Sparre. ”Vi fick verkligen se skillnaden på hur olika tungt det är att flytta en stock med körsax, kälke eller som uppburen last på griplastarvagnen.”
En av dagarna ändrade vi från par till att köra med 3-spann framför grisplastarvagnen. ”Det känns mäktigt att köra med tre hästar i terrängen och var även ganska svårt.” Torp-Tum 2076, Torp-Skruva och Hövding i spannet, Martin Grahn håller i tömmarna.

Vecka 14 var det en del vårbruk på schemat för andraårseleverna. Vårbruket innebar denna gång att jämna vallarna och att lägga fastgödsel på vallarna.

Sara Zackrisson kör här med griplastarvagnen förberedd för att transporterar och lasta gödsel. Hon kör med hästarna Torp-Tum 2076 och Torp-Sträva. Målet är att lasta gödselspridaren med hjälp av kranen.
Vallarna jämnades med flera armeringsnät liggandes på varandra. Vi drog med ett trespann, här är det Åsa Zetterquist som står framförställ. Hästarna är Torp-Tak 2039 Torp-Sparre och Hövding. Att använda armeringsnät på detta sättet var lite av ett försök och fungerade alldeles utmärkt utom när det var ett antal minusgrader en förmiddag. Då var mullvadshögarna för hårda…

Under veckan hann eleverna även med att köra uppsutten körning, dressyr och precision. Jenny Göransson, på Göranssons Arbetshästar var instruktör och drillade dem på körplanen.

Sara Zackrisson med Pierre Karlsson som medhjälpare försöker undvika köra ner konor och få till jämna fina svängar med Top-tum 2076. Hästarna utrustades med bröstselar och eleverna fick gå igenom hur den skall anpassas.
Åsa Zetterquist kusk och Anna Gatica Gonzalez medhjälpare med Torp-Tak 2039 framför vagnen kör över träbron som ingick i precisionsbanan.

Det var en kort sammanfattning av intensiva men roliga veckor på utbildningsorten Vittsjö.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners