fbpx
Nyhet

Turki gård

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens entreprenör; Rickard Eriksson som driver Turki gård i Turki, Skutskär, Uppsala län. Varje månad presenterar vi en entreprenör inom brukskörningsområdet som får svara på några frågor, om sig själv och om framtiden.

Vem är du?

– Jag heter Rickard Eriksson, är 45 år och bor i Turki, Skutskär. Jag driver företaget Turki gård. Jag kör lastbil på heltid och kör häst på halvtid – det vill säga på kvällar och helger. Som liten var jag ofta hos vår granne vid sommarstugan. Han hade hästar och jag fick hjälpa till, men det nuvarande intresset för hästar vaknade för ungefär åtta år sen.

– Jag är mestadels självlärd med hjälp av en granne och Cecilia Birgersson, som bor bara några mil bort. Jag är också aktiv i Upplands ardennerklubb.

Tre hästar syns bakifrån på en skogsväg. Många människor på vägen.
Upplands ardennerklubb samlas några gånger per år för att ha höstbruk, vårbruk och en skogsdag på vintern. ”Vi samlas en dag hos någon och har med sex till sju hästar, och då kan vi till exempel så eller plöja tillsammans och umgås”.

– Just nu har jag tre ardennerhästar; Sarro och Tenor som båda är 9 år och August som är 4 år. När jag köpte Sarro var han körd som fyraåring och hade gjort körprovet, men sen hade han bara gått som sällskapshäst. Tenor var inkörd när jag köpte honom. Han hade bland annat varit med på en forbonderesa till Röros. August var bara lite körd när han kom och nu jobbar jag med honom när tid finns.

Man står med häst i hage
August är ungdomen på gården och är under träning.
Ardenner framför sandspridare står på en gårdsplan. På marken ligger ett tunt snötäcke och ett spår med sand.
Sarro sandar.

Vad arbetar du med?

– Jag samarbetar med Cecilia Birgersson och klipper bland annat gräs åt Gävle kommun tillsammans med henne. På sommaren är det gräsklippning tre dagar i veckan men Cecilia gör det mesta och jag hjälper till nån kväll i veckan. Vi utför också ängsslåtter i Tierp tillsammans. Vi hjälps åt.

– Jag har en griplastarvagn för arbete i skogen och den använder jag även på ängsslåttern. Sen kan jag köra ogräsharv på grusgångar – hade jag haft tid hade det nog blivit många fler uppdrag med just sånt.

Ekipaget står framför griplastarvagnen medan gräs på vagnen lastas över till en conteiner.

Två ardennrar drar griplastarvagn lastad med timmer. Kusken står upp iförd reflexväst. Tunn snötäcke på marken och snö i luften
Griplastarvagnen används vinter som sommar.

– Brukar säga ja till de flesta förfrågningar och försöker få det att gå ihop. Jag kör skolavslutningar och julmarknader och liknande. Har kört en begravning, vilket var fint. Vagnen lånades ut av Valbo hembygdsförening för de har en stor samling. Det var första gången sedan 1934 som vagnen användes, men den var i jättefint skick. I julas skjutsade jag tomten och passade på att köra ett varv runt ett äldreboende och önska god jul.

– Har varit till Uppsala för några uppdrag och även till Enköping en gång för att köra karoliner. Det var jag, Cecilia och några till som körde häst på regementets öppna hus. De hade uppvisning från dåtid till nutid. Vi fick dra fram kanoner och tross i tidsenliga kläder. Har fått några förfrågningar om att utföra skogsuppdrag längre bort men de har jag fått tacka nej till.

– Strax ska jag till Österbybruk och hugga fram en gammal husgrund, det är ett kulturminnesprojekt.

Hur ser framtiden ut?

– Helst vill jag köra mer häst men då behöver jag mer säkra kort. Det är svårt att jobba halvtid på lastbilen. Jag går och väntar på att det ska bli en lugn period – men den kommer aldrig. Jag skulle gärna ha hjälp av någon som på sikt kan köra ett eget ekipage.

– Jag har all typ av utrustning och kan ta många olika typer av uppdrag. Fick ärva av en man som hade mycket grejer som stått inne och var välskötta och fina. Har allt från potatissättare till kälkar. Jag tycker det är roligt att snickra och renovera så jag bygger skaklar och håller nu på att rusta upp en kälke och byter ut murket virke och satt på nya medar.

Man står i verkstad bakom två trämedar som vilar på två bockar.
Rickard renoverar bygger egna grejer, även till försäljning.

LÄS MER

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör. Kontaktuppgifter till Rickard på Turki gård hittar du i Brukshästcentrums förteckning över entreprenörer.

Vill du också jobba med brukshästar? Sök till kuskutbildningen i brukshästkörning på Wången.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners