fbpx
Nyhet

Hästskötare i USA

Hon pendlar mellan New Jersey och Florida och har skötarlicens i sju stater. Efter att ha gått gymnasiet på Wången och hunnit med en praktikperiod i Australien åkte Emmie Mårtensson till USA för att prova på livet som hästskötare. Hon stortrivs.
Kvinna i håller i brun svettig häst. Hästen tittar på henne och hon tittar leende in i kameran.
Emmie Mårtensson med Southwind Tyrion, en häst som hon varit med från inkörning till världsrekord.

Emmie Mårtensson är uppvuxen i en travfamilj i Jämtland. Efter att ha gått tre år på Wångens travgymnasium bestämde hon sig för att åka till USA och jobba.

Jobbar vintersäsongen i Florida

Svanstedt Stables har träningsverksamhet på Legend Farm i Wrightstown, New Jersey och på Palema Trotting Center i Florida där unghästarna tränas. Varje år reser både hästar och anställda fram och tillbaka över kontinenten, och Emmie Mårtensson flyger till Florida där det är tänkt att hon ska vara fram till april.

Kvinna i svart t-shirt, svart munskydd och svart keps håller i en brun häst med svarta skygglappar, de står mitt emot varann
– Att åka hit är bland de bästa beslut som jag tagit! Jag lär mig så mycket varje dag, säger Emmie Mårtensson. Foto: Adam Ström

I Florida finns de flesta av ettåringarna, bara några av dem är kvar i New Jersey tillsammans med starthästarna som nu får vintervila.
– Det är så kul att få jobba både med unghästar och äldre starthästar Jag gillar omväxlingen och att inte bara jobba med en sak.

På plats i Florida finns redan Wilma Engelin, en vän från gymnasiet på Wången.
– Wilma och jag har varit sambos hela tiden. Att ha någon här som man känner bra och kan umgås med har gjort det mycket roligare, säger Emmie.

SKÖTARLICENS I SJU STATER

Emmie har hunnit resa mycket under sin tid i USA och har skötarlicens i sju stater. Licens måste man ha för att få sela ut på tävling.
– Jag har tappat räkningen på hur många stater jag varit i, men fler än de sju som jag har lämnat fingeravtryck i för att få skötarlicens, berättar Emmie.

Som hästskötare på Svanstedt Stables kan man ha fem passhästar under tävlingssäsongen och upp till sju vintertid. Antalet är anpassat för att man ska hinna träna tidigt på morgonen. Mitt på dagen är det för varmt, och därför börjar man köra redan fem på morgonen. Vintertid börjar man vid sju.

Hur ser du på din tid på Wången så här i backspegeln?

– Det första som slår mig är alla kontakter man får under utbildningen. Utan Wången hade jag nog inte åkt hit över huvud taget och det är jag tacksam över. Man får lära sig mycket på Wången och jag skulle nog kunna gå om i fall möjligheten fanns. Skulle vi fråga klassen så skulle nog alla vilja gå om. Alla pratar om hur bra vi hade det.

Varmblodshäst i blått täcke står bredvid en kvinna i blå travdress med Wångens sigill på. På marken ligger snön vintervit
Här gick Emmie fortfarande på Wången och var just på väg till praktiken i Australien. En resa hon fått stipendium för att åka på. Foto: Emma Roos

– Men det var tufft att flytta hemifrån och bo så där tätt in på varandra. Men också nyttigt – det känner jag nu. Om jag inte bott tre år hemifrån under gymnasiet hade det varit ett stort steg att åka till USA – då hade det inte bara varit ett nytt land utan också första gången jag skulle bott själv.

Hur ser framtiden ut?

– Mitt arbetsvisum går ut i slutet av januari så jag har påbörjat en ansökan om förlängning. Jag vill vara kvar minst en sommar till. Hästarna kan jag inte lämna. Sen får jag se hur mycket jag längtar hem. Det är så skönt att vara här – jag har inga måsten. Det är hästarna som är mitt ansvar, men allt runt omkring är enkelt. Bostaden är fixad och man har inte så mycket att bekymra sig för.

– Jag funderade ett tag på att läsa hippologprogrammet men tänkte att den möjligheten finns kvar och att det var bättre att ge sig ut och resa först och skaffa sig erfarenheter. Jag har alltid drömt om att bli tränare. Om det blir att träna unghästar eller starthästar, eller både och, det får vi se.

SVANSTEDTS TYCKER TILL

Hur är det att jobba med Emmie Mårtensson och Wilma Engelin?

– Både Wilma och Emmie är mycket välutbildade inom hästskötaryrket. De klarar att göra olika bedömningar inom flera viktiga arbetsområden i stallet. De brinner för sitt intresse och gör det bästa för hästen.

Hur viktigt är det att en hästskötare har utbildning?
– Hos oss är hästarna alltid i fokus och vi går till jobbet för vi älskar sporten och hästar – därför önskar vi att våra anställda har bästa möjliga utbildning. Wångens utbildning ligger på toppnivån för hästskötare att lyckas i sitt yrke.

//Sarah och Åke Svanstedt, Svanstedt Stable USA.

LÄSA MER?

Det här är en förkortad version av Emmies berättelse. Du kan läsa hela artikeln i Wångens tidning. Där hittar du också många fler berättelser om de duktiga hästskötare som examinerats från Wången, och vad de gör nu.

Vill du ha ett tryckt exemplar av tidningen? Mejla oss på info@wangen.se så skickar vi ett ex kostnadsfritt.

HÄSTSKÖTARE FÅR JOBB

Sverige är en av världens främsta travnationer och branschen är i stort behov av utbildad arbetskraft. Naturbruksprogrammet hästhållning profil trav leder rakt ut i arbete. Redan innan examen från naturbruksprogrammet profil trav har de flesta redan jobb som hästskötare. Jobben finns i bland annat i Sverige, Norge, Frankrike och USA.

För dem som vill plugga vidare finns hippologprogrammet profil trav på Wången. En treårig kandidatutbildning som ges genom SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

 

Mer från Wången
Våra samarbetspartners