fbpx
Nyhet

Stipendieregn över Wångens studerande

Årets Wångenambassadör, Agria stipendier, Jämtlands Gymnasieförbunds stipendier, Ullberg-stipendiet, Mustads hovslagarstipendium, Karin Ericson-stipendiet och bästa UF-företag. Det är många stipendier som delas ut till avgångsklasserna på Wången.

Vid skolavslutningen varje år delar vi ut ett antal stipendier till studerande som presterat det där lilla extra.

Wångenambassadören 2021

Wångenambassadören är ett utbildningsstipendium på 10 000 kr som Wången delar ut. Utnämningen sker via ett röstningsförfarande där Wångens personal samt alla gymnasieelever och studenter får rösta på en elev i avgångsklassen från gymnasiet. De som röstar uppmanas att belöna någon som är en god klasskamrat, som har satsat på sitt skolarbete och som står för extra god hästhållning.

I år var det en elev som fick överlägset flest röster, trav-eleven Kajsa Åström. Hon tog hem titeln Årets Wångenambassadör och 10 000 kr.

Kajsa Åström Wångenambassadör 2021. Foto Tom Jönehag

Fyra Agria stipendier

Vår samarbetspartner Agria djurförsäkring delar också ut stipendier varje år. Ett inom respektive inriktning på Wången; trav, islandshäst, hovslageri och brukskuskutbildning.

Ett vanligt år brukar en representant från Agria vara på plats för att dela ut stipendierna om 3 000 kr styck, men i år har istället lärare och utbildningsansvariga fått dela ut dem.

Stipendiet till en studerande på kuskutbildningen i brukshästkörning gick till Annelie Hamrin med motiveringen: ”Du har genomfört utbildningens alla delar på ett förtjänstfullt sätt. Du är nyfiken och positiv som person och delar gärna med dig till andra. Du är en entreprenör med mod och stor drivkraft.”

Kvinna står med inramat diplom i handen. Solen skiner och Alsensjön syns i bakgrunden
Annelie Hamrin fick motta Agrias stipendium på 3 000 kr.

Inom trav och islandshäst har stipendierna delats ut till någon som har visat ett utmärkt handlag med hästarna i såväl skötsel, ridning eller körning. Och som har även visat mycket stort engagemang för sin omgivning, för hästarna, för sporten och för sin egen utveckling.

För islandshästinriktningen så fick gymnasieelev Tilde Björklund årets stipendium. Motiveringen löd ”Tilde har under dessa trå år utvecklats som hästskötare, ryttare och instruktör. Tilde har ett gott handlag med hästarna i såväl skötsel som ridning. Från att inte ha undervisat i ridning så har Tilde utvecklat en god grund i undervisningsmetodik.”

För travstipendiet på 3 000 kr blev Kajsa Åström utnämnd. ”Kajsa har en fantastisk känsla för hästens behov och prioriterar alltid hästarna. Genom sitt engagemang och intresse förmedlar hon till sin omgivning vikten av god hästskötsel och delar ödmjukt med sig av sina kunskaper. Det gör Kajsa till en hästskötare utöver det vanliga”

Agrias stipendiat för islandsprofilen Tilde Björklund och för travprofilen Kajsa Åström. Foto Tom Jönehag.

Inom hovslageri fick Mattias Henriksson Agrias stipendium. Här kan du läsa mer om Mattias.

Man i mörk skjorta står utomhus på en terrass med ett inramat diplom i händerna
Agrias stipendie till en hovslagarelev gick till Mattias Henriksson. Foto: Johanna Svensson

Ullberg-stipendiet

Per-Olof Ullberg var förvaltare på Wången i 35 år och hans son Lars-Erik Ullberg, som är född på Wången, var en veterinär som anlitades av många stora travstall. Till deras minne finns ett stipendium från Ullbergs Minnes-/Stipendiefond. Stipendiet delas varje år ut till en travelev från Wångens avgångsklass i gymnasiet som:

– visat utmärkt handlag samt intresse utöver det vanliga vad gäller skötsel och omvårdnad av i första hand skolans hästar.

– varit en god kamrat och förebild för övriga elever på Wången.

Lars-Eriks dotter Charlotte Ullberg och Stig H Johansson är dem som formellt beslutar om stipendiat på rekommendation av Wångens yrkeslärare. Stipendiet är avsett att användas till studieresa eller liknande i syfte att ytterligare förkovra sig inom travsportens värld. Charlotte Ullberg brukar vara på plats för att dela ut stipendiet, men i år, precis som förra året, gjorde Wångens veterinär Ulf Hedenström det i hennes ställe.

Stipendiet på 3 000 kr gick till Emil Cedergren.

Årets Ullbergstipendiat Emil Cedergren. Foto: Tom Jönehag

Bästa UF-företag

I kursen Entreprenörskap så får eleverna möjlighet att starta ett UF-företag. Det står för Ung företagsamhet.

Fem pumpflaskor med gult innehåll har etiketter med texten Mea Poni UF och en illustration med gröna blad
Produkten förpackades i pumpflaska för att minska bakteriespridning till skillnad från många konkurrenter som säljer liknande produkter på burk.

Mea poni UF tillverkade och sålde en mjukgörande karledssalva. Stipendiet är på 500 kr per elev och mottogs av Felicia Andersson och Tilde Björklund på islands profilen samt Kajsa Åström och Mathilda Nordlander på travprofilen.

Pris för bästa UF-företag gick till Tilde Björklund, Felicia Andersson, Kajsa Åström och Mathilda Nordlander. Foto Tom Jönehag.

Här kan du läsa mer om UF-företaget som gav burken pumpen.

JGY:s stipendier

JGY, Jämtlands Gymnasieförbund, premierar elever som har extra gott skolresultat och god utveckling. I år gick stipenderna till två elever på travprofilen.

Stipendiet på 1 000 kr från JGY för bästa studieresultat gick till Ailin Berg-Almaas. Stefanie Zecova fick JGY-stipendiet på 1 000 kr för bästa utveckling.

Ailin Berg-Almaas & Stefanie Zecova fick varsitt stipendium från JGY på 1 000 kr för sina studeeresultat. Foto: Tom Jönehag.

Karin Ericson stipendiet

Karin Ericson var tidigare studierektor för hippologprogrammet på Wången. När hon slutade instiftade Wången ett stipendium i hennes namn. Det här stipendiet delas ut till en student på hippologprogrammet som på bästa sätt tagit tillvara utbildningens möjligheter att bredda och fördjupa sina kunskaper inom hippologi. Årets stipendium på 4 000 kr fick Vilma Sivars.

Vilma Sivars fick Karin Ericson-stipendiet på examensdagen 4 juni. Foto: Tom Jönehag

Vilma är en mycket god representant för hippologprogrammet, hon är och kommer att vara ett föredöme för andra.

Vilma har varit med oss länge på Wången eftersom hon gått tre år på gymnasiet hos oss och sedan tre år på hippologprogrammet.

Mustads hovslagarstipendie

Från Mustad går ett stipendium värt 3 000 kr i Mustad-produkter. I år fick Sigurgeir Jóhannsson stipendiet.

Geiri Jóhannsson fick Mustadprodukter för 3 000 kr. Foto: Johanna Svensson

Ackordhäststiftelsens stipendium

Ackordhäststiftelsen ger ut ett stipendium till en avgångselev från kuskutbildningen i brukshästkörning. I år gick Ackordhäststiftelsens pris på 10 000 kr till Anna-Carin Larsson. Anna-Carin är kunnig, ödmjuk och har en fin känsla för hästar och visar omtanke om både hästar och människor. Hon har ett särskilt intresse för avel och uppfödning och har fött upp flera nordsvenska brukshästar som hon utbildat själv.

Ackordshäststiftelsens pris gick till Anna-Carin Larsson som gått kuskutbildningen i brukshästkörning.
Mer från Wången
Våra samarbetspartners