fbpx
Nyhet

Ida & Mattias utvecklar sitt hästintresse på hovslagarutbildningen

På hästnäringens riksanläggningar i Sverige finns en treårig hovslagarutbildning. Här går de som vill jobba som hovslagare och efter utbildningen ha möjlighet att behandla hovsjukdomar, göra beslag och arbeta på delegering av veterinär. Här får du träffa två som just nu utbildar sig till hovslagare på Wången.
Två bilder. En föreställer en kvinna i smedjan med hammaren i högsta hugg i högerhanden och i vänsterhanden en tång som håller i en glödgad hästsko mot ett städ. Andra bilden en man som står böjd över ett bakben och håller en hov i ena handen och en kniv för verkning i andra.

hovslagarutbildningen på Wången studerar elever från både Sverige, Norge och Island! Här finns både generalister och specialister, vissa är bara intresserade av islandshäst, eller bara hoppning eller bara trav – men gemensamt har de alla ett stort intresse för hästar. Här får du träffa två blivande hovslagare som är travintresserade.

«Hantverk och hästar ligger mig varmt om hjärtat»

Vem är du?
– Jag heter Mattias Henriksson, 31 år gammal och kommer från Skyttmon, en liten by i Jämtland. Jag är uppväxt med travhästar hemma på gården då mamma jobbar i hästnäringen och har egna travhästar. Vi har fem hästar; två varmblodstravare och två kallblodstravare och en shettis. Mitt eget hästintresse har kommit dom senaste fem åren då jag och brorsan började hjälpa till med travträningen, tidigare var det traktorer som gällde.

Varför valde du att söka till hovslagarutbildningen?
– Finns många orsaker till att det blev så. Mestadels ville jag lära mig något nytt och jag vill jobba som egenföretagare i framtiden. Eftersom hantverk och hästar ligger mig varmt om hjärtat så gled tanken in på hovslagarutbildningen mer och mer. Sen har både pappa och morfar varit aktiva som hovslagare så de blir kul att föra den traditionen vidare.

Mattias Henriksson går hovslagarutbildningen på Wången, här syns han i skohallen tillsammans med Wångens skolhäst kallblodet Soltuns Kosmos.

Vad har gjort störst intryck på dig hittills under utbildningen?
– Hur otroligt mycket som ryms inom begreppet hovslageri.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Idag är mitt mål att jobba heltid som egenföretagare och så lokalt som möjligt. Tänker att man har bra möjligheter att väva ihop jobb och övriga saker man vill hinna göra på så sätt. Planeringen blir viktig för att nå dit.

Har du några tips och råd till de som funderar på att söka till utbildningen?
– Gör det! Sök! Gillar man hästar och hantverk så är det en rolig utbildning.

«Jeg elsker å lære nye ting!»

Vem är du?
– Ida Brekke, 32 år från Voss i Norge och går första året på hovslagarutbildningen på Wången. Mitt stora intresse är trav och jag har två travhästar. En kallblodsvalack på 12 år som heter Aas Balder och ett varmblod på åtta år som jag just köpt. Han heter Polymeles Face och han är nu igångsatt efter längre tids vila.

Ida Brekke från Voss i Norge går första året på hovslagarutbildningen. Här tillsammans med skolhästen Juni Goggen, en kallblodstravare.

Varför valde du att söka till hovslagarutbildningen?
– Jag valde att söka till hovslagarutbildningen på Wången av flera anledningar. Först och främst tänkte jag igenom; vad är det egentligen jag vill här i livet? För mig är det viktigt att hitta ett jobb som jag kan trivas i länge och där jag ser fram emot varje arbetsdag. Valet föll på hovslagare för att det är ett yrke som man aldrig blir fullärd i. Och jag älskar att lära mig nya saker!

– När jag väl hade gjort mitt yrkesval så ställde jag mig frågan hur jag skulle nå dit. Jag var säker på att jag inte ville gå som lärling (som man gör i Norge) för jag vill lära mig av flera hovslagare, jag vill lära mig många tekniker och höra alla resonemang och argument bakom.

Jag valde Wången eftersom jag redan har pluggat här till travhippolog, och trivdes väldigt bra. Och för att jag ville lära av Bo Milton. Nu hann han tyvärr bestämma sig för att gå i pension innan jag började – men som tur är finns det andra duktiga lärare här.

Vad har gjort störst intryck på dig hittills under utbildningen?
– Störst intryck fick jag nog i samband med att vi skodde en privathäst i utbildningen. Hästen hade en del utmaningar och platsproblem. Hästen hade varit hos oss tidigare och vi har tillsammans diskuterat den och provat olika lösningar. Efter att vi gjort några förändringar verkade det som vi löst problemet – för sen vann den lopp och kusken berättade att det gick bättre än någonsin tidigare. Sådana erfarenheter är otroligt spännande och givande!

Vad gör du i framtiden?
– I framtiden tänker jag jobba som hovslagare och kanske även utbilda mig inom kiropraktik, massage och akupunktur så att jag kan kombinera hovslageri och behandling. Var jag ska slå mig ned är dock inte klart ännu.

Har du några tips och råd till de som funderar på att söka till utbildningen?
– Jag tycker att den som funderar på att söka ska göra det. Det är sällan man ångrar det man har gjort – men ofta ångrar man det som man inte gjorde!

Ida Brekke med sin Polymeles Face, ett varmblod som till vardags går under namnet Ludde.
Sök hovslagarutbildningen

Här kan du läsa mer om och söka till hovslagarutbildningen. 

Mer från Wången
Våra samarbetspartners