fbpx
Nyhet

ERFARENHETER AV FÖRSTA GAEDINGALISTTÄVLINGEN

I helgen gick Sverigepremiären av Gaedingalist. Sjutton ekipage varav några young riders tävlade.
Ridhuset på Wången med en ryttare på banan. Geadingalist domare sitter vid tre bord utanför banan.
Domarna Randi Holaker, Haukur Bjarnason och Þorsteinn Björnsson med domarsekreterare i Wångens ridhus.

Fredag till söndag hölls clinics och föreläsningar på Wången med tema hållbar utbildning. I samband med detta gick Sverigepremiären av tävlingsgrenen Gaedingalist.

–Vi har haft en fantastisk helg!  Så många kunskapsutbyten och vi alla har hämtat ny inspiration för att träna våra hästar, säger Camilla Hed, ridlärare på hippologprogrammet.

Efter premiären av Gaedingalist på nivå 3 reflekterar vi nu över arrangemanget.

–Det var en svår nivå att börja på med eftersom det är en helt ny tävlingsgren, och det tror jag många av ryttarna instämmer med. I framtiden kommer det nog bli så att man börjar med att tävla nivå 1 och 2 för att vara bättre förberedd för nivå 3, säger Camilla Hed.

Syftet med tävlingen och att livesända tävlingen var att sprida Gaedingalist som tävlingsgren. Tävlingen har funnits länge på Island, med det var först förra året som den blev en av sportgrenarna på Island. I bedömningen av Gaedingalist ska ridningen utstråla lätthet, färdighet, kraftfullhet och hänsyn till hästen. Samspel mellan häst och ryttare ska vara bra.

–Gaedingalist är en tävlingsform som vi tycker är bra för att ryttaren ska visa att hästen förstår träningens grunder och man ska visa en lugn och avspänd häst likväl som en häst med power och karisma säger Ulrika Backan, ridlärare på hippologprogrammet och projektledare för islandshästdagarna.

Som arrangör av en tävling är det noga styrt hur man sätter upp arrangemanget. I det här fallet handlade det om en ny tävlingsform som ännu inte har svenskt reglemente eller svenska domare, därför hade vi bjudit in domare från Island. Som arrangör ansvarar vi också för utrustningskontroll, dvs. att se till att utrustningen som ryttarna använder överensstämmer med reglementet. Vilka ekipage som ska kontrolleras bestäms genom lottning. Alla kontrollerade ekipage på Wången följde reglementet.

– I den här tävlingen såg vi några hästar som inte kommit så långt i sin utbildning eller var förberedda för uppgiften och det tar vi med oss inför planeringen av nästa tävling, säger Camilla Hed.

Till vardags är Camilla och Ulrika lärare på Wångens utbildningar, främst på hippologprogrammet men de undervisar också på gymnasiet och folkhögskoleutbildningar.

–Utbildning är grunden för att lära sig se till hästens bästa. Vi lägger stor vikt vid att kunskapen utgår från en vetenskaplig grund. Under helgen var t. ex. forskare Marie Rhodin på plats för att visa ett nytt AI-verktyg som kan avläsa rörelsemönster och hältor, berättar Ulrika Backan.

Och kommentarer om ridningen under tävlingen hur bemöter ni den?

–Vi välkomnar självklart diskussioner om hästvälfärd. Fortsätt diskutera och värna om hästarna, men låt oss göra det utan fördömande tonfall och hätska inlägg. Uppmuntra i stället till träning och utbildning, säger Ulrika och Camilla.

På Wången börjar man redan nu planera för nästa höst, och nya tävlingar. Kanske får vi se några alternativa tävlingsformer och flera nivåer av Gaedingalist under nästa års islandshästdagar på Wången.

Här kan du läsa mer om Gaedingalist.

Kontaktperson
Camilla Hed Stallförman islandshäst. Lärare hippologprogrammet
Blond kvinna i gul och blå mössa med ett Wångenemblem på tittar in i kameran och ler. Bredvid henne står en svart islandshäst i grimma. I bakgrunden syns en häst med täcke i en hage.
Ulrika Backan Lärare hippologprogrammet islandshäst. Facklig företrädare Akademikerförbundet
Mer från Wången
Våra samarbetspartners