fbpx
Nyhet

ETSÄ-LOPPET: EN INTERNATIONELL KUSKMATCH

I ETSÄ-loppet tävlar elever mot varann i en internationell kuskmatch. Den 7 november är det dags för fyra länder att göra upp på Östersundstravet. De tävlande är elever från skolor som utbildar inom trav. Kuskar är studerande från Finland, Frankrike, Norge och Sverige.
En varmblodstravare står i en hage och tittar ut över stängslet. Framför står en tjej i svart hjälm och färgglad kuskdress. I händerna håller hon en svensk och en norsk flagga inför ETSÄ-loppet.
Leah Jacobsen är från Norge men går gymnasiet på Wången. I kuskmatchen tävlar hon formellt för Sverige.

European Trotting School Association, ETSÄ, grundades 2007. Sedan 2009 finns fyra medlemsorganisationer: Ecoles des Courses Hippiques AFASEC i Frankrike, Kaustinen Raviopisto i Finland, Norsk Hestesenter och Wången. Ett ambulerande skollopp är en del av verksamheten inom samarbetet. Förutom kuskmatchen finns det andra gemensamma aktiviteter som reseutbyten för elever och lärare och en europeisk travhästskötarcertifiering.

I oktober 2008 arrangerades den första kuskmatchen inom ETSÄ på i Sverige på Solvalla. Sedan dess har tävlingen roterat mellan Finland, Frankrike, Norge och Sverige. År 2019 besökte ETSÄ-loppet Vincennes i Frankrike för andra gången.

Till ETSÄ-tävlingen bjuder man in tre kuskar från varje partnerorganisation.

–Deltagarna brukar anlända ett par dagar före tävlingen. Det är en fantastisk chans för dem att både besöka och tävla i ett nytt land och en möjlighet att få erfarenhet av travsport och hästhållning i andra länder, säger Wångens sportchef Jan Halberg.

Tre gymnasielever tävlar för Wången: Leah Jacobsen, Linnea Edler Pålsson och Henrik Kihle. Både Leah och Henrik studerar på Wången men kommer från Norge. Så det internationella temat går igen även i hemmalaget. Inbjudna för att tävla för Sverige är också två tidigare gymnasieelever; Emilia Ramstedt samt Jonathan Hansson som nu studerar på hovslagarutbildningen på Wången.

–Eftersom Sverige är värdland den här gången så har vi tagit fram två reserver. Det är Frankrike och Norge som inte fyller sina platser, förklarar Jan Halberg.

De kuskar som får vara med ska ha kört minst tre lopp och max åttio. Kuskarna får vara mellan 18–28 år, men just i år har Norge fått dispens för att ha kuskar upp till 31 då de inte har skolverksamhet på gymnasienivå som i övriga länder.

Senast loppet kördes var på den franska storbanan Vincennes. Sen kom pandemin och några års avbrott tills man i år är i gång igen med det ambulerande loppet. Nästa år bär det av till Finland.

–Vi hade redan den 13.6 kg tunga glaspokalen i vår ägo som vi släpade till Paris 2019. Och sen fick vi efter vinsten där släpa hem den igen. Ett angenämt problem! Nu får vi se om den får stanna kvar i Sverige ett tag till, säger Jan Halberg.

Blå cirkel med texten ETSÄ och en gul tecknad häst som drar sulky med kusk

KUSKAR

Finland: Emma Tuonen, Heta Aro, Heli Haapasalo

Frankrike: Kate Duval, Emilien Dupont

Norge: Kaja Knaedal, Katarina Brorsgård

Sverige: Leah Jacobsen, Linnea Edler Pålsson, Henrik Kihle, Jonathan Hansson, Emilia Ramstedt.

 

Kontaktperson
Mer från Wången
Våra samarbetspartners