fbpx
Nyhet

Årets stipendiater

Det är många stipendier som delas ut till avgångsklasserna på Wången; årets Wångenambassadör, fyra Agria stipendier, Jämtlands Gymnasieförbunds två stipendier, Ullberg-stipendiet, Wångens hästskötarstipendium, Mustads hovslagarstipendium, Karin Ericsonstipendiet och bästa UF-företag.

AGRIA STIPENDIER

Vid terminsavslut varje vår delar vi ut ett antal stipendier till studerande som presterat det där lilla extra.

Vår samarbetspartner Agria djurförsäkring delar också ut stipendier varje år. Ett inom respektive inriktning på Wången; trav, islandshäst, hovslageri. och brukskuskutbildning.

Agrias travstipendium

Line Skoglund fick Agrias travstipendium på 3 000 kr med motiveringen

”Line har ett stort kunnande, en fantastisk känsla för hästens behov och prioriterar alltid hästarna. Genom sitt engagemang och intresse förmedlar hon till sin omgivning vikten av god hästskötsel. Det gör Line till en hästskötare utöver det vanliga.”

En ung kvinna i studentmössa håller upp ett stipendium med text Diplom och Agrias logoyp. Hon har vit klänning och står i kyrkan på avslutningsdagen.
Line Skoglund

Grattis. Vad ska du göra för pengarna?

–Spara, man behöver ju lite när man ska flytta så de kommer säkert behövas nu till boendet. I slutet av juni börjar jobba hos Fredrik Wallin, där jag fått fast anställning. Jag har gjort praktik där tidigare.

Hur känns det att ha slutat skolan?

–Det känns bra, men jag kommer sakna mycket. Gemenskapen, vännerna, lärarna och all hjälp man får på Wången. Men det blir kul att komma ut och jobba och ha sina egna passhästar.

Är det någon kurs eller lärare som betytt extra mycket?

–Travlärarna Tina Virkama och Jenny Björk är duktiga. Men också Tommy Enberg, som har slutat. De hjälper alltid till.  Och hovslagarlärare Emanuel Colella ställer alltid upp. Cathrine Andersson [hippolog, naturbrukslärare] går det alltid att prata med. De är många 😊.

Planer för framtiden?

–Drömmen är att bli egen tränare.

Agrias islandshäststipendium

Agrias islandshäststipendium delades mellan vännerna Stina Henricsdotter och Engla Olsson.

Motiveringen löd ”Stina och Engla har visat ett gott handlag med hästarna i såväl skötsel som ridning. Genom sitt positiva uppträdande, sin vilja och sitt engagemang är de fina exempel på det som branschen värderar som anställningsbar. De har förutom detta presterat väl i alla teoretiska och praktiska ämnen.”

Två unga kvinnor i studentmössor håller upp varsitt inramat stipendium. De står i kyrkan på avslutningsdagen.
Engla Olsson och Stina Henricsdotter

Agrias brukskusk-stipendium

Det blev Katarina Bergner Åhlén på Kuskutbildningen i brukshästkörning som fick stipendiet i hennes klass med motiveringen ”för utmärkta studieresultat både praktiskt och teoretiskt, en uppvisad mycket god hästhållning och känsla för hästar. Katarina är en ambassadör för Kuskutbildningen i brukshästkörning.”

En kvinna står på en terass, i handen håller hon ett inramat diplom. Det är sommarkväll och sjön ligger spegelblank i bakgrunden.
Katarina Bergner Åhlén

Agrias hovslagarstipendium

Hovslagarstipendiet från Agria gick till Louise Viktorsson ”För extraordinära studieresultat både teoretiskt och praktiskt”.

Fyra kvinnor står med varsitt diplom i handen. De är finklädda. Det är en vacker sommarkväll. I bakgrunden syns hästagar och Alsensjön. Himlen är rosaskimrande och speglar sig i vattnet.
Hovslagarstipendiaterna Beatrix Evertsson, Moa Grönlund, Louise Viktorsson och Caroline Lundmark.

stipendier till hovslagare

Inte bara Agria delar ger stipendium till hovslagarutbildningen, det gjorde även Mustad och Ab Farming i år.

Mustad-stipendiet gick till Beatrix Evertsson som får hämta ut Mustad-produkter för 3 000 kr.

Ab Farmings stipendie fick Caroline Lundmark som får hämta ut produkter till ett värde av 3 000 kr.

I år delade även Wången ut ett hovslagarstipendium på 3 000 kr. Det gick till Moa Grönmo för sitt stora intresse, vilja och engagemang under sina tre studieår.

Ullberg-stipendiet

Per-Olof Ullberg var förvaltare på Wången i 35 år och hans son Lars-Erik Ullberg, som är född på Wången, var en veterinär som anlitades av många stora travstall. Till deras minne finns ett stipendium från Ullbergs Minnes-/Stipendiefond. Stipendiet delas varje år ut till en travelev från Wångens avgångsklass i gymnasiet som:

  • visat utmärkt handlag samt intresse utöver det vanliga vad gäller skötsel och omvårdnad av i första hand skolans hästar.
  • varit en god kamrat och förebild för övriga elever på Wången.

Lars-Eriks barnbarn Ulf och Freja Åberg är dem som formellt beslutar om stipendiat på rekommendation av Wångens yrkeslärare. Stipendiet är avsett att användas till studieresa eller liknande i syfte att ytterligare förkovra sig inom travsportens värld. Wångens veterinär Ulf Hedenström delar ut stipendiet.

En ung kvinna i studentmössa håller upp ett stipendium. Hon står i kyrkan på avslutningsdagen.
Leah Jacobsen

I år gick stipendiet till Leah Jacobson för att hon visat ”utmärkt handlag i skötsel och omvårdnad samt varit en god kamrat och förebild”.

WÅNGENS STIPENDIER

Årets Wångenambassadörer delar på 10 000 kr

Wångenambassadören är ett utbildningsstipendium som Wången delar ut. Utnämningen sker via ett röstningsförfarande där Wångens personal samt alla gymnasieelever och studenter får rösta på en elev i avgångsklassen från gymnasiet. Stipendiet är på 10 000 kr och ska användas av eleven för att vidareutbilda sig inom trav- eller islandshästsporten.
Eleven ska vara en god representant för Wången. De som röstar uppmanas att belöna någon som har utvecklats mycket under sin tid Wången, som har satsat på sitt skolarbete och som står för extra god hästhållning.

Stina och Gustav står finklädda med studentmössorna på runt halsen har de blågula band med blommor hängandes. I händerna håller de sina inramade stipendier. Det är en vacker sommardag. I bakgrunden syns Alsensjön.
Stina Henricsdotter och Gustav Goude

I år fick två elever dela på det ärofyllda stipendiet Årets Wångenambassadör: Stina Henricsson och Gustav Goude. De är aktiva inom olika sporter; Stina rider islandshäst och Gustav är aktiv i travet, men de är uppväxta tillsammans i Hudiksvall. Tretton års skolgång har de delat och nu fick de dela på ett stipendium värt 10 000 kr.

Hur kändes det att bli Wångenambassadör? Var det väntat?

–Det kom som en stor chock. Jag var inte beredd alls faktiskt. Både jag och Stina trodde att en annan av våra klasskamrater skulle få stipendiet. Jag förväntade mig inget på avslutningsdagen, jag kände mig väldigt nöjd med min tid på Wången och är glad att jag valde att gå här, säger Gustav Goude.

Vad kommer ni sakna mest från gymnasiet?

–Alla kompisar och gemenskapen. Man får vänner för livet och det öppnas många dörrar genom praktiken. Man får kontakter som man inte hade fått annars. Det har varit en stor hjälp.

Vad ska ni göra för pengarna?

–De blir en hjälp i min fortsatta satsning med travhästar. Tänker kanske köpa en ny vagn med mitt namn på: Team Gustav Goude, säger Gustav.

–Jag kommer förmodligen spara dom ifall jag skulle vilja åka till Island och jobba, säger Stina.

Wångens islandshäststipendium gymnasiet

Clara Evansson mottog Wångens stipendium till en elev på gymnasiet som utmärkt sig extra. Motiveringen löd ”genom sitt intresse och sin nyfikenhet visar vilja att lära sig och bli en bättre ryttare. Clara visar ett gott handlag i arbete med hästarna från marken, såväl som i ridning.”

En ung kvinna i studentmössa håller upp ett stipendium. Hon står i kyrkan på avslutningsdagen.
Clara Evansson

Wångens islandshäststipendium hippologprogrammet

Hippologstudenten Emma de Carro fick Wångens stipendium. Emma har gått gymnasiet på Wången och fortsatte sedan direkt med tre år till på universitetsutbildningen Hippologprogrammet på Wången. Motivering: ”Med glädje, ett öppet sinne och ett hållbart förhållningssätt har denna student visat prov på stort praktiskt kunnande, grundad i teori och forskning och gott kamratskap med hästens välbefinnande i centrum. Studenten kommer att bli en god företrädare för hippologkåren såväl inom islandshästbranschen som inom hästbranschen i sin helhet.”

Två unga kvinnor står nära varandra och ler in i kameran. De har sommarklänningar och håller upp varsitt inramat diplom som visar de stipendier de fått
Emelie Wennberg och Emma de Carro

Karin Ericson-stipendiet

Karin Ericson var tidigare studierektor för hippologprogrammet på Wången. När hon slutade instiftade Wången ett stipendium i hennes namn. Det här stipendiet delas ut till en student på hippologprogrammet som på bästa sätt tagit tillvara utbildningens möjligheter att bredda och fördjupa sina kunskaper inom hippologi.

Emelie Wennberg blev årets stipendiat med motiveringen ”Med en fantastisk utveckling under studietiden har denna student visat prov på ett förhållningssätt som nyfiket undersöker och reflekterar kring teori och praktik tillsammans, allt kryddat med glädje i stunden. Emelie är en lagspelare och därmed inkluderande. Hon är mån om att gruppen fungerar och att alla är delaktiga. Emelie är en mycket god representant för hippologprogrammet genom att hon utstrålar ansvar, trygghet och glädje.”

Bästa UF-företag

I kursen Entreprenörskap så får eleverna möjlighet att starta ett UF-företag. Det står för Ung företagsamhet. I år delades ett extra stipendium ut, så två företag fick stipendier. De delades ut av lärare Hans Liljekvist.

En grupp ungdomar står i kyrkan med sina diplom för sina stipendier. Fyra killar och tre tjejer finklädda för studenten.
Henrik Kihle, Erik von Essen, Linus Dahl, Mads Marloth, Linn Zetterholm, Linnea Edler Pålsson och Tuvalie Kallioniemi

JGY:s stipendier

JGY, Jämtlands Gymnasieförbund, premierar elever som har extra gott skolresultat och god utveckling.

Stipendiet på 2 000 kr från JGY för bästa studieresultat gick till Linnea Edler Pålsson.

Stipendiet på 2 000 kr för bästa utveckling fick Clara Evansson.

En ung kvinna i studentmössa håller upp ett stipendium. Hon står i kyrkan på avslutningsdagen.
Linnea Edler Pålsson
En ung kvinna i studentmössa håller upp ett stipendium. Hon står i kyrkan på avslutningsdagen.
Clara Evansson

Nu önskar vi alla avgångseleverna glad sommar, stort lycka till och hoppas vi syns snart igen!

Mer från Wången
Våra samarbetspartners