fbpx

Brukshästcentrum

Brukshästcentrum Wången ska stärka brukshästens roll i samhället och öka affärsmöjligheterna för branschens entreprenörer. Brukshästcentrum är en oberoende part som arbetar för att utveckla relationerna mellan branschen och köpare av tjänster. Och förstås utbilda och vidareutbilda kuskar och entreprenörer.
Brukskörning med mörkbrun nordsvensk brukshäst som drar släde genom vinterlandskap
Foto: Alida Säflund

Den moderna brukshästkörningen präglas av ett brett och engagerat entreprenörskap. Brukshästar används i skogs- och jordbruket, turism, parkskötsel, sopkörning och skötsel av naturskyddsområden. För att stödja och utveckla brukshästkörningen startades Brukshästcentrum Wången av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS),  Brukshästorganisationernas samarbetskommitté (Brunte) och Wången. Brukshästcentrum ska värna utveckling och användning av brukshästar.

Vår uppgift är också att utveckla relationerna mellan branschens entreprenörer, näringsliv och offentlig sektor för att utveckla affärsmöjligheter med brukshästen i centrum. Brukskörningen ett kulturarv som bygger på gammal kunskap, men som nu är anpassad till dagens samhälle. Det går att använda brukshästen både traditionellt och innovativt vare sig det handlar om företagande, sport, hobby, livsstil eller samhällstjänster.

NY RAPPORT: Hästen som resurs i det moderna skogsbruket

Hästen som resurs i det moderna skogsbruket är ett informationsprojekt. Det långsiktiga målet är att öka kännedomen om möjligheterna att använda brukshäst i det moderna skogsbruket inom bland annat känsliga eller tätortsnära skog- och fritidsområden.

Projektrapporten Hästen som resurs i det moderna skogsbruket publicerades i mars 2023.

I rapporten kan du läsa om fördelarna om att använda häst vid virkesdrivning utifrån hållbarhetsperspektiven; ekonomisk, kulturell, social och ekologisk hållbarhet. Rapporten ger också exempel på uppdrag och samarbeten och tips till entreprenörer som vill lyckas i kontakten med nya uppdragsgivare. Läs mer här:

Bild på framsida av rapport. Bilden föreställer en man som kör griplastarvagn med ett par nordsvenska brukshästar

Entreprenörsregistret

Få kontakt med entreprenörer i hela landet. Sök i Brukshästcentrums entreprenörsregister.

Bakgrundsbilden visar en häst i drag i snölandskap. Text: Sök tjänster inom brukshästkörning

Är du beställare?

Det finns idag flera kommuner, fastighetsbolag, skogsbolag och besöksmål runt om i Sverige som anlitar brukshästentreprenörer. Behöver du rådgivning inför en upphandling? Hör av dig till samordnare Malinda Alriksson, kontaktuppgifter nedan.

Här finns en lista med kontaktuppgifter till aktiva entreprenörer runt om i Sverige för att göra det lättare för dig som ska köpa tjänster.

Är du nyfiken på hur uppdrag kan se ut? På vår YouTube-kanal har vi samlat några exempel.

Är du intresserad av skogsbruk och grönyteskötesel med häst kan du läsa mer i dessa examensarbeten:

Tips till upphandlare i kommunen

Här är några tips till dig som upphandlar tjänster i kommunen:

• Tänk hållbarhet, och tänk långsiktigt.
• Tänk förvaltningsöverskridande, tjänsterna kan användas inom flera förvaltningsområden som t.ex.; vård & omsorg, miljö, tekniska, kultur.
• Tänk lokalt, både fysiska platser, kultur- och idémässigt
• Få med intresse från politiken och ledning, brukshästarna kan användas i marknadsföring och för goodwill.
• Gör långsiktiga beställningar för entreprenörers planering, som ger arbete året runt.
• Kontakta andra kommuner som redan är igång för råd.

Tipsen är inspirerade av Slutrapport till Region Skånes miljövårdsfond ”Hästen som kommunarbetare och inkubator för hållbar stadsutveckling i ett tvärvetenskapligt aktionsforskningsprojekt” Anna Peterson 2014-07-22.

Är du entreprenör?

Är du entreprenör och vill ta uppdrag inom brukshästkörning? Anmäl dig till vår förteckning över entreprenörer som erbjuder tjänster inom brukshästkörning.

Anmälan för entreprenörer inom brukshästkörning. 

Månadens brukshästentreprenör

I artikelserien månadens brukshästverksamhet presenterar vi en person och ett företag inom brukskörningsområdet som får berätta om sin verksamhet och sina hästar. Här hittar du hela serien:

Månadens brukshästentreprenör

Vill du utbilda dig till kusk?

Sedan hösten 2017 finns en kuskutbildning i brukshästkörning på Wången. Här lär sig deltagarna körning, att utbilda en körhäst, hästturism, anläggningsvård, underhåll och hantverk, hästkunskap för egenföretagare och företagsekonomi för hästentreprenörer och mycket mer.

Läs om kuskutbildningen och ansök här.

Kontaktperson
Malinda Alriksson Hippolog. Utbildningsledare kusk- & hovslagarutbildningen. Samordnare Brukshästcentrum
Våra samarbetspartners