fbpx
Nyhet

Gwendolen Carrier – Medveten hästträning

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens entreprenör; Gwendolen Carrier. Efter kuskutbildningen i brukshästkörning åkte Gwendolen Carrier till Polen genom EU:s utbytesprogram. Där hittade hon nya utmaningar och kunskaper, och kom hem inspirerad – nu jobbar hon med att träna hästar inom olika discipliner.
Kvinna står bredvid ett varmblod i grimma. I handen har kvinnan longeringsrep och longerpisk. De står på en sandplan framför en 1300-tals byggnad.
–Jag lär mig av varje häst jag träffar, säger Gwendolen Carrier.

När Gwendolen tog examen från kuskutbildningen i brukshästkörning fick hon Agrias stipendium på 3 000 kr med motiveringen Med ditt ödmjuka sätt och fina handlag sätter du alltid hästens välbefinnande i centrum. Målmedvetet har du tillgodogjort dig kuskutbildningen på ett föredömligt sätt. Du är frågvis, nyfiken och rak på sak.

Nyfikenheten och hästintresset tog henne vidare. På kuskutbildningen sökte hon ett stipendium för en längre utlandspraktik. En möjlighet som ges studerande på Wången genom EU:s Erasmus+ utbytesprogram. Redan på plats i Polen började uppdragen bokas på inför hemkomsten till Sverige.

Kvinna tömkör ett par bruna lippiznerhästar på en sandplan. I bakgrunden syns en äldre murad byggnad med rött tegeltak
Gwendolen Carrier under praktiken på Studniska Horse Centrum, en 1300-tals gård i Polen som drivs av paret Gary och Rebecca Rollans. Här arbetar Gwendolen med Balhus och Iwanek, två silesiska hästar.

Vem är du?

–Jag heter Gwendolen Carrier och driver ett eget företag med samma namn. Min hästbakgrund börjar som för många andra – jag gick på ridskola som barn. Har haft egen häst sedan tjugoårsåldern tills jag sålde den sista för bara några år sen.

–Jag är väldigt allround. Har hållit på mycket med ridning och haft stall hemma med inackorderingar. Har utbildat mig till Equiatriker. Gick som lärling hos Alf Olofsson under en tid och var sedan mycket hos honom och hjälpte till, bland annat assisterade jag när han var lärare på en utbildning i hästturism i början av 2000-talet. Och nu har jag gått Kuskutbildningen i brukshästkörning på Wången.

Kvinna och äldre man leder två nordsvenska brukshingstar med mycket man på en grusplan. På ryggen med ett ben på varje häst står en kvinna iförd jeans, röd tröja och ridhjälm. Med böjda knän håller hon balansen
Alf Olofsson, en gång förvaltare på Wången, känd för sina kör- och hästkunskaper hade inställningen att man kan göra allt med häst. Här leder Alf och Gwendolen Wångenhingstarna Takt och Opus under en lektion år 2004 då elever fick prova på Ungersk post. Elev Maria Thorén balanserar. Foto: Emma Roos

–Nu driver jag mitt eget företag med fokus på att träna hästar. Gwendolen Carrier – Medveten hästträning. Jag jobbar för att de som anlitar mig ska förstå varför. Varför problem uppstår och varför jag föreslår olika åtgärder. Så att de förstår kedjan från orsak till syfte och mål.

–Det är roligt när man efter en tid kan se stora förändringar hos en individ, säger Gwendolen Carrier som även träffar många ekipage med yngre ryttare.

Vilka tjänster erbjuder du?

–Jag får olika uppdrag från privatpersoner. Ofta handlar det om ridning, och då är mitt mål att få ryttaren att kommunicera bättre med sin häst, och att ryttaren ska öka förståelsen för sin häst. Jag tittar på rörelsemönster och rörelsestörningar. Jag hjälper till där jag kan förmedla något. Är problemet utanför mitt kompetensområde rekommenderar jag personerna vidare.

–Just nu är jag hos Karin Söderqvist som driver Stall Weja för att köra in hästar. Jag tog kontakt med henne förra hösten efter att ha läst artikeln om henne när hon var månadens brukshästentreprenör och erbjöd min hjälp att köra in hästar eftersom hon behövde en till person att arbeta med. Så nu har vi ett projekt i höst med ett antal individer som är väldigt olika varandra. Det är spännande!

–Tänker att jag ska erbjuda träningsprogram online framöver.

Kvinna springer med nordsvensk brukshäst över bommar som ligger på marken en solig varm sommardag
Gwendolen guidade Långhultskusken Sara Zackrisson på distans med övningar för utveckla hästen Hellys trav inför sommarpremieringen. Resultatet? Körprovet 22 poäng utav 25, och 40 poäng och diplom på visningen. Vi har tidigare presenterat Långhultskusken som månadens entreprenör. Artikeln kan du läsa här.

Hur ser framtiden ut?

–Jag fokuserar på mina kunder och att resa runt i världen och lära mig mer. Kommer att åka till Golega National Horse Fair i Portugal i november. Sen kommer jag också åka tillbaka till Polen för att utveckla min körning.

Lipizzanarn Blaze tränas av Gwendolen i det vackra ridhuset Studniska Horse Centrum i Polen.

Vad är det bästa du fick med dig från kuskutbildningen?

–Att folk vill dela med sig av sin kunskap. Det märkte jag särskilt på kuskutbildningen. Nu har jag ett brett kontaktnät och kan be om hjälp. Folk är generösa med sina kunskaper och jag försöker vara likadan.

Precisionskörning på bana under kuskutbildningen.

LÄS MER

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör. På Gwendolens Facebooksida kan du se filmer och läsa mer om hur hon tänker kring träning av hästar.

Vill du också jobba med brukshästar? Sök till kuskutbildningen i brukshästkörning på Wången.

 

 

Mer från Wången
Våra samarbetspartners