fbpx
Nyhet

Långhultskusken

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens entreprenör; Sara Zackrisson som precis startat sitt företag Långhultskusken – Naturnära Hästtjänster. Varje månad presenterar vi en entreprenör inom brukskörningsområdet som får svara på några frågor, om sig själv och om framtiden.
Nordsvensk brukshäst på plogad vinterväg tömkörs av kvinna
Sara Zackrisson och Helly, efter ett litet pass i skogen. "Helly är vårat senaste tillskott," Uppfödare: Caroline Nelson Orust. Fotograf: Johan Eliasson

VEM ÄR DU?

– Mitt namn är Sara Zackrisson. Jag bor med min familj i en liten by som heter Gräsås som ligger ca 2,5 mil ifrån Halmstad i Halland. Så länge jag kan minnas har jag haft ett stort djurintresse, och främst för hästar. Jag är inte uppväxt med hästar i familjen utan har gått på ridskola och hängt så mycket jag kunnat i andras stall. Jag gick hästhållning på Plönningegymnasiet och sedan jobbade jag en säsong för fyrspannsköraren Nicke Pålsson. Redan under min tonårstid kom jag kontakt med brukskörning men ridningen tog helt över när jag köpte min Connemaraponny Cadillac. För snart sju år sedan så köpte jag min egna första Nordsvenska brukshäst – ettåriga Leon. Genom Leon har jag träffat många människor med samma intresse som har hjälpt mig att ta min resa vidare. 2016 träffade jag Sigvard Gustavsson, Hälde Hästkraft och fick vara med på att hjälpa till när Föreningen Nordsvenska hästen i Skåne hade hästdagen och sen var jag fast, detta var vad jag ville hålla på med. Jag har gått kurser hos Sigvard, både med egen och med hans hästar, innan jag sökte till Kuskutbildningen på Wången 2018.

Ekipage kör genom grön barrskog med lövtäckt mark
Sara och Leon, på väg till grillplatsen för julfirande utomhus. Foto: Johan Eliasson

VAD ARBETAR DU MED?

–Jag gick ut kuskutbildningen under våren 2020 och valde att starta upp mitt företag, Långhultskusken – Naturnära Hästtjänster nu i årsskiftet. Det känns nervöst, läskigt och fantastiskt roligt. I år kommer även en annan process bli färdig och det är att vi ska ta över svärföräldrarnas gård, där har vi ca 150 hk skog och ca 100 köttdjur. Jag har kvar mitt nuvarande jobb och jobbar i dagsläget ca 75 %.

–I dag erbjuder företaget upplevelser med häst och vagn, olika typer av uppdragskörningar: barnkalas, enklare skogsuppdrag och viss utbildning av människa och häst. Utöver detta är det att använda hästarna så mycket som det går och hinns med på gården. Vi försöker köra vissa delar av skogen med häst, alternativ att vi samarbetar jag och min man, att jag lunnar ut till basvägen så behöver inte traktorn gå in på känslig mark, där terrängen lämpar sig bättre för hästen, vi kan hålla ner uttaget på stickvägarna, vindfällor m.m

–Vi skulle kört vårt första betalande uppdrag här i början av februari men Covid-19 ville annat då vi tyvärr blev sjuka. Men nu är vi på benen igen och har även fått några fler bokningar och förfrågning om inspirationsträff på Plönninge för elever som utbildar sig inom skog, så det känns roligt.

–Idag har vi tre nordsvenska brukshästar på gården, Leon 8 år är den häst som kan följa med mig ut på jobb. De andra två är Helly 3 år och Piggelin 2 år. Dessa två är under utbildning och det ska bli fantastiskt roligt att se deras resa och utveckling de kommande åren. Jag ser framför mig att de kommer att bli ett bra team.

Häst sedd från sidan, kvinna står framför med tyglarna i en hand
Sara och Sven U: Halm (Ägare: Åsa Zetterqvist) Unghingstvisning Vinslöv 2020. Foto: Kristina Ström

Vad gör du om fem år?

Om fem år hoppas jag att vi:

  • har jobbat med det vi har på gården, visionen är att kunna jobba så mycket som möjligt med omnejd hemma.
  • fått till en bra bas på gården för turism
  • jobbar mer med skogsuppdrag
  • samarbetar med andra hästentreprenörer
  • har fått ihop samarbete med någon utav de lokala aktörerna
  • har kommit i gång med småskalig avel och på sikt har hästar till försäljning (det känns som om det framför allt finns en stor förfrågan på utbildade körhästar).
Häst står i skogen med timmerlass bakom sig
Leon i familjen Zackrissons egna skog, här kör de ut ifrån en första gallring. Foto: Sara Zackrisson

NÄMN de tre viktigaste sakerna du har med dig från kuskutbildningen?

De tre viktigaste sakerna jag tar med ifrån utbildningen är:

  1. En plattform, både vad det innebär att vara egen företagare, men framför allt inom hästeriet och körning. Jag har en större trygghet i mig själv och det jag gör – även om det hela tiden finns mer att lära och vara öppen för. Jag har fått med mig många bra verktyg och ett stort kontaktnät, nu gäller det att förvalta det väl.
  2. Att våga mer! Det kommer aldrig komma rätt ögonblick, man kommer aldrig bli helt fullärd. Stöter man på patrull så får man fråga sina kollegor om hjälp, man säger inte nej – man försöker hitta en lösning.
  3. Alla personer jag har träffat, för mig är detta den viktigaste delen, och jag vill skriva allas namn men det går inte så ingen nämnd och ingen glömd. Allt ifrån mina klasskamrater, min lärare på min utbildningsort, LIA platser jag varit på. Jag har fått träffa så många människor, fått ta del av andras kunskaper och erfarenheter, kulturarv, fått förtroende att köra och jobba med andras hästar, fått göra fel, göra om, göra rätt, ställa frågor, få en inblick i hur andra driver sina företag och hur deras tankar går. Och allt detta har människor gjort utan att blinka, det har varit med öppna och givmilda armar och det är helt fantastiskt känner jag, det är en tid jag aldrig kommer att glömma, det är minnen och erfarenheter för livet och jag hoppas verkligen att jag någon gång kan ge lite tillbaka.
Pojke leder nordsvensk brukshäst längs grusväg, Bakom hästen syns delar av en gran
Stor som liten, det finns uppdrag till alla. Piggelin och Ludwig hämtar hem julgranar. ”Piggelin köpte jag på min praktikplats hos Jonas och Elin Nordlund, Backfors Gård 2019.” Foto: Sara Zackrisson

LÄS MER

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör.

Här hittar du Långhultskusken Naturnära hästtjänster på Facebook. Kontaktuppgifter till Sara Zackrisson hittar du i Brukshästcentrums förteckning över entreprenörer.

Vill du också jobba med brukshästar? Sök till kuskutbildningen i brukshästkörning på Wången.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners