fbpx
Nyhet

Stall Weja

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens entreprenör; Karin Söderqvist som driver Stall Weja. Varje månad presenterar vi en entreprenör inom brukskörningsområdet som får svara på några frågor, om sig själv och om framtiden.
Karin Söderqvist har fyra SM-guld, varav två med nordsvensken Lukas som även har tävlat VM och har ett flertal medaljer. ”Jag och min man är ett team. Han är groom och vi delar på uppgifterna och gör det här tillsammans.”

VEM ÄR DU?

– Jag heter Karin Söderqvist och driver Stall Weja. Jag är landslagskusk och tävlar i sportkörning. Mitt företag erbjuder utbildning för häst, kusk och ryttare och håller till i Lindfors i Molkom, Värmland.

– Som ung hade jag tänkt gå en djurvårdsutbildning efter gymnasiet och behövde praktik. Så jag gick en hästskötarutbildning på Wången 1988 och där fick jag min första kontakt med körningen och blev fascinerad. Efter hästskötarkursen blev jag erbjuden en tjänst som hästskötare på Wången och jobbade tillsammans med Alf Olofsson i tre år. Han fick mig att mer och mer gå över till att instruera och jag gick instruktörskurser. Efter tre år då jag fått följa O-fölen och jobba med inkörning av unghingstarna började jag på Strömsholm och utbildade mig till ridlärare/ridskolechef. Efter det kom jag tillbaka och jobbade tre år till på Wången. Tyvärr blev inte brukshästarna kvar på Wången, så jag flyttade söderut och började som ridskolelärare.

– Upptäckte efter ett tag som ridskolelärare hur mycket jag saknade körningen och att ha en häst som kunde harva när traktorn inte startade. När min hopphäst skadade sig fick han en ny karriär som körhäst, och då fick jag upp ögonen för att tävla i sportkörning.

Kvinna går bakom häst i paddock. Hästen har sele och ekipaget håller på att sladda underlaget.
– Jag kör in hästarna enligt brukshästprinciper – de ska kunna dra ut från skogen, harva och fungera i alla miljöer, säger Karin Söderqvist

VAD ARBETAR DU MED?

– Jag jobbar med att utbilda hästar, kuskar och ryttare och upplever att det är bra att ha både kör- och ridinstruktörskunskaper att erbjuda. Jag har rid- kör, och tömkörningselever och tar emot hästar för träning. Kör ibland bröllop, lucia och filminspelningar men eftersom tävlingarna kommer i första hand så kan det vara svårt att boka in evenemang långt i förväg. Jag ligger ganska lågt och annonserar inte, för jag får nya uppdrag genom att mina kunder tipsar och ger referenser.

–  Just nu har jag fem hästar i träning; varav tre är mina egna. Jag har lektioner nån kväll i veckan och på helgerna. Det är en balansgång att få ihop tiden och att hitta lagom nivå på hur mycket man åtar sig. Jag överbokar mig ständigt eftersom jag räknar med att något ska falla bort. Och när det inte gör det då har man plötsligt för mycket att göra. Men som entreprenör behöver man hela tiden tänka att något av det som är inbokat kommer att avbokas.

Skimmel med sele och träns med skygglappar trampar i en lerig vattenpöl.
Körhästarna måste miljötränas. Här håller Karin på att träna en häst som behöver vänja sig att gå igenom vatten.

HUR HAR 2020 VARIT HITTILLS?

–  Det blev förstås färre tävlingar, och inga utomlands. Men eftersom många har jobbat hemifrån så jag har haft fler kunder som har kunnat komma för att träna på andra tider och på så sätt varit mer flexibla. Känns att fler har varit sugna på att göra nåt extra när tävlingarna varit inställda.

– Den enskilda undervisningen har inte påverkats. Har bara behövt ställa in teorilektioner och vi har inte fikat tillsammans inomhus. Mina kunder har ju fått bedöma innebörden av att ”undvika onödiga resor” beroende på hur och varifrån de rest.

HUR SER FRAMTIDEN UT?

– Tanken är att jag ska fortsätta som nu även i framtiden. Min nordsvenska brukshäst Lukas är sexton och jag hoppas att han har några tävlingsår kvar. Har två åttaåriga hästar som håller på att byta karriär och som jag tror mycket på. En holländsk, Capito, och en tysk Hannoveranare som heter Simply Black. Det är två hästar med stor kapacitet och som har alla förutsättningar för att gå svår klass.

Kvinna med hjälm på huvudet står på en grönyta och håller tre hästar i grimskaft.
Karin Söderqvist med sina hästar; Simply Black, en tysk Hannoveranare, Capito, ett holländskt varmblod, och Lukas, en nordsvensk brukshäst.

– Min dotter och man är medhjälpare. Men när min dotter flyttar hemifrån vet jag inte om jag kommer fortsätta hålla på med utbildningshästar. Kanske tar jag då istället emot fler hästar för rehab. Ser också en möjlighet att ta emot hästar när ägaren åker på semester. Har haft kunder som vill lämna bort hästen när de är bortresta så att hästen inte bara ska bli stående. Ett sådant upplägg ger mig kunskap om hästen och då kan jag sedan coacha ekipaget i sin helhet bättre framöver. Att flytta fokus från inkörning till rehab och semesterhästar kan vara ett alternativ för framtiden då sådana uppdrag är lättare att hantera själv utan medhjälpare, och är snällare mot kroppen – som tar en del stryk i det här arbetet.

–Jag blir mer och mer vördnadsfull över att få ha gått i lära hos dem med de gamla kunskaperna, de hästmänniskor som hade bred kunskap om hästar. Jag har haft många tränare och lärare, men Alf Olofsson har betytt otroligt mycket för mig eftersom jag började hos honom och var hos honom i många år. Nu vill jag betala tillbaka den kunskap som jag fick av honom. Han var så mån om hästarna, och jag vill föra det vidare.

Kusk i gigg bakom ett gotlandsruss i en sandpaddock.
Ett gotlandsruss på inkörning hos Stall Weja.

LÄS MER

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör. Kontaktuppgifter till Karin Söderqvist och Stall Weja hittar du i Brukshästcentrums förteckning över entreprenörer.

Och här hittar du information om kuskutbildningen i brukshästkörning på Wången.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners