fbpx
Nyhet

STIPENDIER TILL STUDERANDE PÅ WÅNGEN

Årets Wångenambassadör, Agria stipendier, Jämtlands Gymnasieförbunds stipendier, Ullberg-stipendiet, Mustads hovslagarstipendium och bästa UF-företag. Det är många stipendier som delas ut till avgångsklasserna på Wången.
Elina Johansson fick två stipendier; Ullbergsstiftelsens stipendium till en travhästskötare och ett för bästa UF-företag. Foto: Emma Roos

Vid skolavslutningen varje år delar vi ut ett antal stipendier till studerande som presterat det där lilla extra.

Wångenambassadören 2022

Wångenambassadören är ett utbildningsstipendium på 10 000 kr som Wången delar ut. Utnämningen sker via ett röstningsförfarande där Wångens personal samt alla gymnasieelever och studenter får rösta på en elev i avgångsklassen från gymnasiet. De som röstar uppmanas att belöna någon som är en god klasskamrat, som har satsat på sitt skolarbete och som står för extra god hästhållning.

I år var det en elev som fick överlägset flest röster, islandshästeleven Selma Holtbäck. Hon tog hem titeln Årets Wångenambassadör och 10 000 kr. Det kom in många fina motiveringar såsom ”Selma är en självklar Wången-ambassadör, ansvarstagande, trevlig och hjälpsam.” och ”Är en tjej med talang inom både ridning och körning! Alltid trevlig och snäll och framåt tjej, tycker hon förtjänar att få bli ambassadör då hon sköter skola och hästar otroligt bra!”

Läs mer om Selma och Wångenambassadörs-stipendiet här. 

Selma Holtbäck är årets Wångenambassadör. Foto: Tom Jönehag

Fyra Agria stipendier

Vår samarbetspartner Agria djurförsäkring delar också ut stipendier varje år. Ett inom respektive inriktning på Wången; trav, islandshäst, brukshäst och hovslageri.

Kuskutbildningen i brukshästkörning

Stipendiet till en studerande på kuskutbildningen i brukshästkörning gick till Anna Smedmark med motiveringen ”Du är ödmjuk som person med fin känsla för hästar och människors välmående. Du kör och hanterar hästar på ett föredömligt sätt. Du är också vetgirig, noggrann och påläst. Det har gett dig höga studieresultat i utbildningens alla delar.”

Trav och islandshäst

Inom trav och islandshäst har stipendierna delats ut till någon som har visat ett utmärkt handlag med hästarna i såväl skötsel, ridning eller körning. Och som har även visat mycket stort engagemang för sin omgivning, för hästarna, för sporten och för sin egen utveckling.

Agrias stipendium för islandshästinriktningen fick gymnasieelev Selma Holtbäck.

Agrias stipendium för travinriktningen fick Celine Rød med motiveringen ”Celine har ett stort kunnande, en positiv inställning och ett gott bemötande mot såväl hästar som kamrater och personal. Genom sitt engagemang och intresse visar hon ett stort ansvarstagande och är därmed en god lagspelare. Hon har, både som hästskötare och person, förmågan att se behoven och tar därmed ansvar för helheten.”

Flicka i studentmössa håller i ett inramat diplom
Celine Rød blev årets Agria-stipendiat inom trav. Foto: Tom Jönehag

Hovslagarutbildningen

Agrias stipendium för hovslageri fick Ida Brekke. Här kan du läsa mer om Ida.

Ida Brekke i smedjan och som mottagare av Agrias stipendium 2022. Foto: Emma Roos & Malinda Alriksson.

Ullberg-stipendiet

Per-Olof Ullberg var förvaltare på Wången i 35 år och hans son Lars-Erik Ullberg, som är född på Wången, var en veterinär som anlitades av många stora travstall. Till deras minne finns ett stipendium från Ullbergs Minnes-/Stipendiefond. Stipendiet delas varje år ut till en travelev från Wångens avgångsklass i gymnasiet som:

– visat utmärkt handlag samt intresse utöver det vanliga vad gäller skötsel och omvårdnad av i första hand skolans hästar.

– varit en god kamrat och förebild för övriga elever på Wången.

Efter rekommendation från Wångens lärare är det Ullbergsstiftelsen och Stig H Johansson som formellt beslutar om stipendiet som är avsett att användas till studieresa eller liknande i syfte att ytterligare förkovra sig inom travsportens värld. Wångens veterinär Ulf Hedenström delade ut stipendiet.

Stipendiet på 3 000 kr gick till Elina Johansson.

Flicka i vit klänning och studentmössa håller upp ett inramat diplom
Efter examen flyttar Elina till Strängnäs för att börja jobba för Markus Svedberg. ”Jag kommer att sakna alla hästar och lärare och kompisar och allt på Wången. Särskilt frukosten och gemenskapen.” Foto: Tom Jönehag

Bästa UF-företag

I kursen Entreprenörskap så får eleverna möjlighet att starta ett UF-företag. Det står för Ung företagsamhet.

Tre flickor i studentkläder håller i diplom i kyrkan
Årets unga företagare: Elina Johansson, Ann Jeanette Johansen och Vanessa Hjelm. Foto: Tom Jönehag

Stipendiet är på 500 kr per elev och mottogs av Elina Johansson (administratör), Ann-Jeanette Johansen (kommunikatör) och Vanessa Hjelm (ekonomiansvarig) som alla tre gått på travprofilen. Deras företag Groom UF sålde västar och gav en del av vinsten till Barncancerfonden.

JGY:s stipendier

JGY, Jämtlands Gymnasieförbund, premierar elever som har extra gott skolresultat och god utveckling. I år gick stipendierna till två elever på travprofilen.

Stipendiet på 1 000 kr från JGY för bästa studieresultat gick till Celine Rød. Stipendiet från JGY på 1 000 kr för bästa utveckling gick till Tea Söderman.

Tea Söderman och Celine Rød fick ta emot JGY:s stipendier. Foto: Emma Roos

Mustads hovslagarstipendie

Från Mustad går ett stipendium värt 3 000 kr i Mustad-produkter till en person som studerat till hovslagare. I år fick Mikael Andersson stipendiet.

Man står på terrass med ryggen mot utsikten. I händerna håller han ett inramat diplom.
Mikael Andersson har just avslutat tre år på hovslagarutbildningen. Han fick ett stipendium med värde 3000 kr i Mustadprodukter. Foto: Malinda Alriksson.

Ackordhäststiftelsens stipendium

Ackordhäststiftelsen ger ut ett stipendium till en avgångselev från kuskutbildningen i brukshästkörning. I år gick Ackordhäststiftelsens pris på 10 000 kr till Ellen Norrby fick Ackordhäststiftelsens pris på 10 000 kr med motiveringen ”Du är en mycket god ambassadör för utbildningen. Du visar gott kamratskap och delar gärna med dig av din kunskap. Du har ett stort engagemang inom den nordsvenska brukshästaveln.”

Kvinna står på terass med sjöutsikt. I handen håller hon ett inramat diplom
Ellen Norrby fick Ackordhäststiftelsens pris på 10 000 kr bland annat för sitt stora engagemang inom brukshästaveln. Foto: Malinda Alriksson
Mer från Wången
Våra samarbetspartners