fbpx
Nyhet

SABINE KAGEBRANT LA GRUNDEN PÅ WÅNGEN

Med Joviality har Sabine Kagebrant vunnit både Drottning Silvias Pokal och Svenskt Travderby. I vinter utgår majoriteten av hennes hästar från det franska travmeckat Grosbois. Här berättar Kagebrant om sitt framgångsrika 2023 – men också om sin tid på Wången.
Kvinna går bredvid en kusk och vänder sig om och tittar över axeln. Hon är glad och har en röd jacka med gult tryck.
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Sabine Kagebrant drar ett stort lass för Stall Courant där hon är både vd och tränare. Intresset för travet har hon haft länge. Grun­den till hennes kunskaper fick hon på Wången där hon gick gymnasiet.

– Den tiden betyder väldigt mycket för mig. Wången är en enorm kunskapsbank med hur stor kompetens som helst. De bedriver dessutom intressant forskning och en tid på Wången ger en bra grund att stå på. Man får chansen att knyta goda kontakter, speciellt under praktiken ute hos travtränar­na, chanser man kanske inte skulle få på samma sätt som en fristående ensam person, säger hon.

Vad har du haft för nytta av gymnasieåren på Wången?

– Lärdomarna jag fick på Wången har varit väldigt väsentliga för mig senare i arbetslivet. Wången har en tydlig värdegrund för både hästar och människor vilket präglar en un­der gymnasieperioden. Enligt mig är det en bra och trygg grund att stå på när man senare ska ut i arbetslivet.

Sabine Kagebrant berättar att hon har massvis med minnen från gymnasietiden – och att hon har god kontakt med flera av sina tidi­gare klasskamrater än i dag.

– Jag har många bra och trevliga minnen därifrån. Det var en tid som gav mig både kunskap och många vänner. Jag gick i en väldigt bra och sammansvetsad klass med flera duktiga personer som hela tiden sporrade varandra. En av dem var Sofia Aronsson som redan då visade hur otroligt driven hon är. Hon hade tydliga mål redan på den tiden och vann ju lopp på Vincennes nyligen. Det var såklart extra kul att vara på plats i Paris den tävlingsdagen och kunna få gratulera Fia till en skicklig prestation.

– Sarah Bäckman som är sambo med Jeppe Juel gick också i min klass och vi har följts åt i livet var vi än befunnit oss i världen. Hon är grym med hästar och vi har också kontakt då Stall Courant har häst i deras träning. Anita Valstad, Jakob Croon och Kim Eriksson är andra personer jag gick gymnasiet med. Det har gått mycket bra för många vilket är glädjande.

Det är inte bara under gymnasieti­den som Sabine Kagebrant spen­derade tid på Wången. Hon gjorde det även under proffstränarkursen och kunde kvittera ut A-licensen i början av 2023.

– Att få träffa andra drivna personer var en stor del av utveck­lingen på proffstränarkursen. Det gav oss chansen att utbyta olika er­farenheter och en som fastnade lite extra hos mig var Lars Engström. Han har en fantastisk personlighet och var oerhört engagerad. Hans vilja till teamkänsla var väldigt inspirerande för mig. Det var något jag tog med mig mycket av.

– Sedan gick också härliga Jose­fine Ivehag kursen samtidigt. Hon är också superdriven med stora am­bitioner och hon är skicklig på att både köra och rida häst. Dessutom har hon skinn på näsan vilket man behöver i en tuff bransch. Jag såg det som väldigt inspirerande att få träffa andra människor på det sättet när man var i en annan ålder jäm­fört med gymnasiet, det gav mig helt andra perspektiv och reflektioner.

Sabine Kagebrant brinner tydligt för att skapa bättre förutsättningar och en bättre arbetsmiljö för häst­skötarna i branschen i stort.

– Det är en sak jag fått med mig från tiden i skolan men också från min tid som hästskötare. Det går att ta in på ett bättre sätt när man själv arbetat i stallarna.

Att vara travtränare är ingen en­mansshow och det går inte att be­handla sin personal hur som helst. Det leder självklart till problem med rekryteringen i framtiden. Personligen är det här en viktig fråga för mig och det är viktigt att få de här bitarna att fungera. Här hoppas hon på insatser från centralt håll.

– Travsporten är en fantas­tisk miljö och den idag moderna travtränaren vet att skötare också är människor. För att kunna sätta hästarna i fokus behöver vi bra hästskötare som gillar att arbeta i stall. Därför krävs det större medel från centralt håll för att ge de människorna bättre förutsättningar och få upp yrket i samma status som andra likvärdiga arbeten. Det är viktigt att ge personerna som trivs i stallmiljö möjligheten att stanna i branschen över tid. Det var så klart stort fokus på den biten under utbildningen men ekono­min finns inte i dag, speciellt för nya tränare att ge både hästar och människor det bästa. Det är bland de största faktorerna till att nya rörelser inte kan ta fart eller att befintliga inte kan expandera.

Hippologen och hästskötarna har betydande roller

Hos Stall Courant arbetar Elisabeth Melander, hon är utbildad hippo­log och spelar en betydande roll i stallet menar Kagebrant.

– Det är extra kul att när hon utbildade sig till hippolog så gick hon sista delen på Wången samti­digt som jag gick i ettan på gymna­siet. Hon var den som höll ordning och reda på mig under stalljouren i ponnystallet. Alla verksamheter skulle behöva en Elisabeth Me­lander med hippolog-bakgrund i stallet. Det är en trygghet med en person som har den gedigna ut­bildningen i ryggen, hon är otroligt engagerad och alltid först med det senaste. Hon kan både förstå sig på och processa informationen från nya rön vilket inte alltid är enkelt.

Kvinna ler och tittar in i kameran och lägger armen om kusken Erik Adielsson. I bakgrunden syns en mycket glad kvinna i långt hår i tofs iförd vit t-shirt.
– Det finns plats för en hippolog i varje travstall, säger Sabine Kagebrant som här syns med Erik Adielsson efter segern i Svensk Travderby. Travhippologen Elisabeth Melander syns i bakgrunden. Foto: Mikael Rosenquist/TR Bild

Vilka utbildningsbehov ser du att travsporten behöver generellt?

– Det finns plats för en hippolog i varje travstall. Med den breda utbildningen de har kan de avlasta tränaren med viktiga saker som ana­lyser, foderstater och blodprov och en del hippologer har också kunska­per inom ekonomi. Men till största del märker jag att det tagit stopp i att få fram fler hästskötare. Det finns ingen tränare som kan nå fram­gångar utan duktiga skötare som vill arbeta i stall och i dag är det som sagt väldigt tunt med det. Tyvärr.

Första kvinnan att vinna Svenskt Travderby

I slutet av november 2023 har Sabine Kagebrant haft ett i det närmaste osannolikt år som träna­re. Hennes hästar har på endast 15 starter tagit 9 segrar och sprungit in över 7 000 000 kronor.

Joviality anslöt till Sabine Ka­gebrant och Molnebo i våras och där lät de fortsatta framgångarna för superstjärnan inte vänta på sig. Hon inledde med att vinna både försök och final i Drottning Silvias Pokal och i september vann hon det allra största för fyraåringarna: Svenskt Travderby på Jägersro.

Joviality blev därmed inte bara första sto att vinna loppet sedan Hilda Zonett gjorde det 2001. Sabine Kagebrant blev också första kvinna genom tiderna att vinna Svenskt Travderby.

– Jag är tävlingsmänniska och kände att jag verkligen ville ta mig an utmaningen att ta in Joviality i träning. Vilken magisk dag det var att vinna Derbyt. Det krävs så klart ett stort arbete av hela teamet att komma till Derbyt men det krävs också mycket tur i själva loppet. Erik [Adielsson] serverade henne bästa tänkbara resa.

Vad säger du om framtiden för Stall Courant?

– Vi hoppas alltid på en vardag full av glädje och med fina framgångar. Vi har spännande hästar som anslutit till oss från USA nu och vår verksamhet utvecklas hela tiden. I och med att den utvecklas är vi alltid öppna för att ta emot både praktikanter och nyanställda, vi arbetar hela tiden för att vara en så attraktiv arbetsplats som det bara är möjligt.

Text: Mattias Holmgren

Artikeln var ursprungligen publicerad i Wångens tidning nr 9.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners